• Novinky

            • Riaditeľské voľno - oznam

            • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Vyšné Ružbachy, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka udeľuje riaditeľské voľno dňa  25.11.2022 (piatok) žiakom základnej školy z organizačných dôvodov. Všetci žiaci sú odhlásení z obeda. V prípade záujmu o obed sa prihláste u vedúcej školskej jedálne do 24. 11. 2022. Prihlásené deti musia prísť na obed do školskej jedálne v čase 11:00 - 12:30 hod. Obedy sa do obedára nebudú vydávať.  Vo vyučovaní sa bude pokračovať v pondelok, 28.11.2022. V čase voľna nebude v prevádzke ani ŠKD a materská škola. Riaditeľka školy Mgr. Valéria Pulščáková.

            • Spoznávanie dedičstva predkov

            • Sme veľmi radi, že milovníci folklóru, krojov a miestnych tradícií, Peter Fabis, Terézia Krutková, Mária Šutorová a Beáta Sčensná, pre nás dňa 16. 11. 2022 pripravili besedu z ružbašskej histórie o tom najlepšom a najkrajšom, čo tu máme. Prostredníctvom hovoreného slova a prezentácie krojov nás všetkých preniesli do minulosti. Na záver si každý mohol ochutnať kapustníky, tradičné ružbašské jedlo, ktoré nám pripravili kuchárky v školskej jedálni. Ďakujeme. :)

            • SPOZNÁVANIE DEDIČSTVA PREDKOV

            • Určené pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o histórii obce a krojov. Súčasťou bude aj praktická ukážka správneho obliekania ružbašského kroja. Preto radi privítame aj rodičov a starých rodičov žiakov.

            • Beseda s lekárkou

            • Dňa 15.11.2022 navštívila našich žiakov na I. stupni p. doktorka. Tentokrát ich oboznámila s prácou lekára a rozprávala sa s deťmi o tom, ako sa správať k sebe a svojmu telu, aby sme lekára potrebovali čo najmenej. Ďakujeme MUDr. Barborke, že si našla na našich žiakov opäť čas a spestrila im deň.

            • Október v mladšej skupine MŠ

            • Október sa niesol v našej triede v znamení - Darov matky prírody. Prostredníctvom rôznorodých aktivít deti spoznávali využitie a každodennú potrebu ovocia a zeleniny pre naše telo. Rozprávali sme o krásach prírody v tomto ročnom období a tvorili z prírodnín. Deti mali zážitok aj z divadielka - Malí huncúti.

            • Október v staršej skupine MŠ

            • S príchodom jesenných dní, prichádza október, mesiac úcty k starším. Stalo sa už milou tradíciou, že v tento mesiac chodíme s deťmi našimi piesňami, básňami a tancom potešiť starých rodičov, ktorým vyčaríme úsmev na tvári. Jeseň je zároveň obdobie, pre ktoré je príznačné zafarbenie prírody do najkrajšieho šatu plného farieb, posledných hrejivých lúčov slnka a postupnej prípravy na zimu. Aj naša materská škola sa pripravovala do jesenného šatu. S deťmi sme vyrábali, strihali, lepili, modelovali a tvorili rôzne jesenné výtvory. S deťmi sme zrealizovali výstavku jesenných plodov, ktoré sme spoločne dotvárali. Tento mesiac sme s deťmi oslavovali Deň výživy v našej škôlke. Bol spestrením pre všetky deti. Adamko zavítal medzi mladšie aj staršie deti a vyrozprával svoj príbeh. Deti sa zapájali, rozhodovali čo je zdravé a čo nie a spoločne sa podieľali na vytvorení zdravého jedálnička. Pani vedúca školskej jedálne nám poskytla niekoľko zdravých potravín. Spoločne sme si ich vychutnali spolu s ovocím a zeleninou. Naše detičky sa veľmi potešili bábkovému divadielku, ktoré bolo poučné a zároveň zábavné.

            • Straty a nálezy

            • Milí rodičia a žiaci, už dlhšiu dobu máme vo vestibule veci, ku ktorým sa nikto nehlási. Ak si tam spoznávate niečo svoje, prihláste sa na vrátnici. Tam si všetky veci môžete aj osobne pozrieť.

              Fotografie nájdených vecí s popisom sú zverejnené na Edupage stránke. V ľavom hornom rohu aplikácie v mobile rozkliknete možnosti Edupage (tri zvislé čiary pod sebou) a rolovaním dolu je priečinok Straty a nálezy. Ak používate webový prehliadač, priečinok sa nachádza v časti Komunikácia.

            • Október - mesiac úcty k starším

            • Zavítala k nám jeseň a s ňou aj Október - mesiac úcty k starším. Pri tejto krásnej príležitosti sme dňa 19.10. potešili seniorov z obce kultúrnym programom a 26.10. starkých v Senior residence. Okrem kultúrneho zážitku, ktorý pripravovali deti z MŠ a naši žiaci sme im vyčarili úsmev na perách, radosť a iskričky v očiach.