• Novinky

            • Bábkové divadlo pre mladších žiakov

            • 1.12.2022 sa žiaci 5.,6. a 7.ročníka zúčastnili kultúrno - fyzikálnej exkurzie v Košiciach. Zdá sa, že táto kombinácia pôsobí nezlučiteľne, dá sa to spojiť a vznikne z toho celkom zaujímavá akcia. Pre mladších žiakov bol zážitok aj cesta vlakom, ktorú niektorí absolvovali možno prvýkrát. Po zaujímavom divadelnom predstavení Valibuk a Laktibrada priamo v bábkovom divadle sa žiaci presunuli do technického múzea a tam pokračovali fyzikou hravou formou. Veľmi ich to zaujalo a spokojní, ale aj unavení, no so zážitkami, ktoré si zachovajú určite dlho sa šťastne vrátili domov. Zároveň ďakujeme ochotným rodičom, ktorí zabezpečili prepravu autom k vlaku. Exkurzie zorganizovali p.učiteľky M.Šlachtovská a M.Dudžíková.

            • Rysavá jalovica v Spišskom divadle

            • Kukučínovu Rysavú jalovicu si užili žiaci 7., 8. a 9.ročníka 9.11.2022 v podaní hercov Spišského divadla. Aj keď museli za kultúrou vycestovať, ale po dvoch rokoch núteného pokoja im to nevadilo a okrem kultúrneho zážitku si žiaci odniesli aj zážitok z pohľadu na Spišskú Novú Ves z najvyššej kostolnej veže na Slovensku, ktorá má výšku 87m.                                                                                

            • Vianočná burza

            • 14. decembra 2022 sa dve triedy na prízemí našej školy zmenili na predajné stánky, v ktorých žiaci ponúkali hand-made výrobky. Vianočná burza sa v našej škole konala opäť po niekoľkých rokoch a mala veľký úspech. Žiaci aj s pomocou svojich rodičov a starých rodičov pripravili krásne a chutné výrobky, ktoré mali na burze veľký úspech nielen u spolužiakov, ale aj rodičov, ktorí prišli burzu podporiť. A že čas vianočný je tak trochu výnimočný, ľudia sú k sebe milší a prajnejší, tak aj naši žiaci poňali túto burzu dobročinne – každý z predajcov venoval časť svojho zárobku na zbierku, ktorú sme sa rozhodli venovať Občianskemu združeniu MeliBeli, ktoré pomáha detičkám s epilepsiou a ich rodinám. (www.melibeli.sk, www.fialovevianoce.sk).  Žiaci aj učitelia boli naozaj štedrí a tak na účet tohto OZ poputuje 320€! Za každé jedno euro ďakujeme 😊.

              Kolektív ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy

            • Škola hrou – Chemicko-fyzikálna show

            •  

              Najviac sa deti naučia interaktívnou hrou. Tak tomu nebolo inak ani v piatok, 9. 12. 2022. Malí, aj tí starší sa naučili viac o tom, ako funguje fyzika a chémia v skutočnom svete. Show obsahovala množstvo zaujímavých efektov, reakcií a fyzikálnych javov a taktiež samozrejme aj recepty na výrobu zábavných hračiek. 

              Pre 1.stupeň boli pokusy prezentované hravou - rozprávkovou formou. Pre 2.stupeň bol pripravený odbornejší výklad jednotlivých reakcií a fyzikálnych javov.

              Takéto akcie sú pre našich žiakov vždy veľkým prínosom.

            • Prerušenie prevádzky MŠ a ŠKD dňa 14. 12. 2022

            • Z dôvodu prerušenia distribúcie elektriny bude dňa 14. 12. 2022 (streda) prerušená prevádzka materskej školy a školského klubu detí. Vyučovanie v základnej škole bude prebiehať len v dopoludňajších hodinách. Obedy pre žiakov a dôchodcov budú zabezpečené. Všetky popoludňajšie aktivity sa rušia. 

            • Tvorivé dielničky v Kežmarku

            • Pomaly, ale isto sa blíži čas najkrajších sviatkov v roku – Vianoc. Počas nich si snáď najviac pripomíname tradície našich predkov a podávame tak štafetu ďalšej a ďalšej generácii. Hoci tradičné sa mieša s moderným, čaro Vianoc býva neopakovateľné. Na Vianoce sa najviac tešia deti, ktoré majú z príprav a tajomného očakávania darčekov najväčšiu a najúprimnejšiu radosť. Práve pre najmenších pripravilo Vianočné tvorivé dielničky mesto Kežmarok. Deti si mohli vytvoriť vianočný svietnik či zaujímavý veniec z jabĺčka. V Kežmarskom múzeu videli ručne vyrobené betlehemy z keramiky a mohli si tiež vyskúšať prácu s modelárskou hmotou. Predvianočný deň sme zakončili obhliadkou tradičných vianočných trhov. Ďakujeme všetkým zúčastneným i za možnosť zúčastniť sa a prežiť nezvyčajne strávený deň.  Vyučujúce:  I. stupeň

            • Mikuláš v škole

            • ,,Mikuláš, Mikuláš, čo v tom  vreci schovávaš?“ Čas plný očakávaní a radosti. Opäť po roku k nám zavítal pán s bielymi vlasmi, bielou bradou, červeným plášťom, vrecom plným dobrôt a s úsmevom na tvári, rozžiaril radosť každého z nás. Pochválil šikovných, pohrozil neposlušným a všetkých potešil čokoládovými dobrotami. Ďakujeme Mikuláš!

            • Mikulášsky volejbalový turnaj

            • Dňa 6.12.2022 sa naši mladí volejbalisti zúčastnili volejbalového turnaja, ktorého usporiadateľom bola ZŠ s MŠ Podolínec. Družstvá našich starších dievčat aj chlapcov v tejto búrlivej mikulášskej atmosfére vzorne reprezentovali našu školu, hoci im častokrát tréma zväzovala ruky. Svojimi výkonmi ukázali rovesníkom aj učiteľom z Podolínca, že vedia hrať volejbal. Družstvo chlapcov skončilo na krásnom 3. mieste, hoci nechýbalo veľa a mohli bojovať aj o celkové prvenstvo.  Dievčatá sa snažili taktiež, ale tréma a zbytočné chyby ich odsunuli na celkové 6. miesto. Ako tréner a učiteľ v jednej osobe, však chcem všetkých našich chlapcov a dievčatá pochváliť a poďakovať im za ich snahu, výkony a za vzornú reprezentáciu našej školy. Poďakovanie patrí aj podolínskej škole za pozvanie a za vytvorenie príjemnej mikulášskej atmosféry. Už teraz sa tešíme na ďalšie športové stretnutia, ktoré by sme chceli zorganizovať na pôde našej školy.

            • iBobor v našej škole

            • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. To že máme šikovných informatikov potvrdili aj celkové výsledky. Medzi úspešných riešiteľov našej školy v súťaži iBobor 2022 patria: Liana Totošová 4.A, Noemi Palárová 5.A, Emília Halčinová 5.A a Martina Bujdošová 6.A. 

            • November v staršej skupine MŠ

            • V novembri sme sa celý mesiac venovali zdraviu. Deti spoznávali ľudské telo, jeho časti, zmysly. Hrou „Na lekára“ sa učili písať recepty, spoznali úlohu sestričky. Tvorili šarkanov a následne sa radovali, ako ich spoločne púšťali. Začiatkom mesiaca zapálili s pani učiteľkou sviečku na cintoríne a zaspomínali na všetkých zosnulých. Dňa 4.11. sme s deťmi oslavovali Deň materských škôl.Tvorili sme spoločný plagát, spievali, tancovali aj športovali.

            • November v mladšej skupine MŠ

            • November sa v našej triede niesol v téme – Zdravie. 4.11. bol Deň Materských škôl. Oslávili sme ho pohybovými aktivitami, spevom, tancom a dobrou náladou. Deti sa oboznamovali s ľudským telom, našimi zmyslami a starostlivosťou o naše zdravie prostredníctvom vzdelávacích aktivít. Rozvíjali sme jemnú motoriku, predstavivosť, pohybový prejav a učili sa pracovať v grafickom editore ITK. Veď zdravie je to najcennejšie, čo máme.