• Novinky

            • Vŕbová píšťalka

            • Folklór ožíva, a to nielen medzi staršími, ale v našej škole aj medzi mládežou, čoho dôkazom bola súťaž Vŕbová píšťalka – 23.11.2023 v Starej Ľubovni. Na okresnej súťaži nás reprezentovali dvaja deviataci – Anička Merčáková a Braňo Knapík. Urobili nám veľkú radosť a zároveň veľmi úspešne zviditeľnili našu školu a obec, pretože Anička vyhrala 3.miesto. Toto víťazstvo patrilo aj Braňovi, ktorý ju sprevádzal hrou na akordeóne, čím sa stali výnimoční, nakoľko súťažiacich na hudobných nástrojoch sprevádzali ich učitelia.


              Ďakujeme a prejeme veľa chuti do ďalšej umeleckej činnosti.

            • Bubnovačka

            • Ticho pred násilím neochráni! Medzinárodné podujatie „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023“, upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Aj naši žiaci ZŠ s MŠ sa zúčastnili tejto akcie v pondelok, 20.11.2023, v čase medzi 10:00-10:45 hod. a bubnovaním symbolicky vyjadrili podporu týraným deťom, ktoré sú často neviditeľné i nepočuté.

            • Riaditeľské voľno 24. 11. 2023

            • Riaditeľka ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy udeľuje v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov na deň 24. 11. 2023 (piatok)  riaditeľské voľno pre žiakov základnej školy a materskej školy  z organizačných a prevádzkových dôvodov. Prevádzka bude prerušená aj v školskej jedálni a školskom klube detí. Ďakujeme za pochopenie.

                          V pondelok 27. 11. 2023 bude prevádzka pokračovať v bežnom režime.

            • Úcta k starším

            • Tak ako končí leto a začína jeseň, tak po mladosti a produktívnom veku prichádza staroba. Pomaly, nenápadne. Človek sa ocitá v jeseni života a spomína na minulosť.

              Starnutie je zákonitý, nezvratný a prirodzený proces. Mesiac október sa nesie v duchu úcty k našim starým rodičom, susedom, priateľom aj známym, preto by mal byť pre nás všetkých pripomenutím, že si treba uctiť starších ľudí v našom okolí. 

              Preto my, deti a žiaci zo Základnej a materskej školy vo Vyšných Ružbachoch sme  v stredajšie popoludnie 25.10. pre našich starkých pripravili kultúrny program.

              Na začiatku kultúrneho programu hostí privítal pán starosta a pani riaditeľka školy. Celý program sa niesol v príjemnej atmosfére, nechýbal smiech, radosť, nadšenie a v neposlednom rade aj potlesk od našich najstarších občanov.

              Veríme, že všetky babičky i dedkovia odišli z predstavenia šťastní a s dobrým pocitom pri srdiečku.

              A, samozrejme, že radosť svojim starým rodičom, bude prinášať každý z nás, malý aj veľký, po celý rok.

            • Dušičková výzva

            • Žiaci našej školy sa zapojili do environmentálnej „Dušičkovej výzvy“ – Viac lásky a menej plastu. Cieľom tejto výzvy bolo vyjadriť svoj vzťah k prírodnému prostrediu tým, že na hodinách technickej výchovy a výtvarnej výchovy vyrábali prírodné vence. Tie potom boli odniesť v čase „dušičiek“ na cintorín.

            • Nordic walking v našej škole

            • Aktívna škola je projekt MŠVVaŠ SR, ktorého cieľom je zabezpečiť viac kvalitného pohybu na školách. Vzdelávací modul - NORDIC WALKING tak umožňuje žiakom základných škôl spoznať túto športovú aktivitu priamo na vyučovaní počas telesnej a športovej výchovy. Naša škola sa každoročne zapája do rôznych pohybových aktivít a v tomto roku sme pridali aj netradičnú ale zdraviu veľmi prospešnú aktivitu – nordic walking. Žiaci sa nesmelo zoznamovali s paličkami so zvláštnym pútkom. Po krátkej rozcvičke si vyskúšali aktívny postoj, pretože stáť pekne rovno nie je vôbec jednoduché. Ale žiakom to šlo. Dievčatá a chlapci kráčali, súťažili, cvičili a na konci dvojhodinoviek sa už rodili prví mladí walkeri. Veríme, že každou ďalšou hodinou si tento šport zamilujú stále viac. Za tento projekt ďakujeme Slovak Nordic Walking Association a sme radi, že sme mohli túto netradičnú aktivitu realizovať práve v našej škole. V mene žiakov sa chceme poďakovať Anke Krutkovej – našej profesionálnej školiteľke a inštruktorke, ktorá sa nám venovala a odovzdala našim žiakom množstvo praktických a teoretických vedomostí a zručností .

            • Deň materských škôl

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň materských škôl.

              Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku. Dňa 6.11. sme s deťmi tento deň oslávili zaujímavým programom, plným hier, tvorivosti a radosti. Spoločné zážitky umocnil aj spev hymny materských škôl na Slovensku a záverečné tancovanie.

            • Október v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Október v mladšej triede.

              S príchodom jesene je v prírode veľa plodov. Deti si z domu priniesli ovocie a zeleninu ,ktorú mali v záhrade a využili ich na tvorivú činnosť. S pomocou učiteliek vytvorili rôzne postavičky a zvieratká. Na chodbe našej škôlky potom urobili zo svojich výtvorov peknú výstavku. Taktiež formou prezentácie ,obrázkov ,počítania ,tvorenia skupín alebo prostredníctvom vlastnej tvorby ,poznávali rôzne druhy ovocia a zeleniny. V októbri si každoročne v materskej škole pripomíname sviatok „ Mesiac úcty k starším“ .Pri tejto príležitosti deti vyrábali darčeky pre starých rodičov.

            • Október v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Október v staršej triede.

              V októbri sa deti oboznamovali so znakmi jesene. Spoločne sme sa zúčastnili zberu gaštanov, z ktorými sme realizovali rôzne aktivity. Keďže tohtoročná úroda gaštanov bola veľká, rozhodli sme sa zvyšné gaštany venovať zvieratkám v lese, ktoré si na nich isto pochutia. Zrealizovali sme výstavku výtvorov z prírodnín, ktoré priniesli deti zo záhrad a s pomocou pani učiteliek vytvárali rôzne zvieratká a postavičky. Pri príležitosti Svetového dňa chôdze, sme s deťmi zrealizovali vychádzku do okolitej prírody. Krásne jesenné počasie nám prialo a preto sme si spolu s deťmi naplánovali jesenné upratovanie školského dvora. V závere mesiaca si deti uctili starých rodičov milým prekvapením, ktoré si vytvorili v škôlke a zúčastnili sa na vystúpení, ktorým vyčarili úsmev na tvári snáď všetkým zúčastneným.

            • Výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa školy

            • Obec Vyšné Ružbachy, zastúpená starostom obce

              v zmysle 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s 5 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov s prihliadnutím na zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov(ďalej len zákon č. 138/2019

              vyhlasuje výberové konanie

              na obsadenie funkcie riaditeľa Základnej školy s materskou školou Vyšné Ružbachy č. 330.

               

              Viac informácií v prílohe