• Novinky

            • DEŇ ZEME v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME v mladšej triede.

              Každoročne sa 22.apríl slávi po celom svete ,ako deň Zeme. Deti prostredníctvom rôznych aktivít spoznávali našu Zem ,učili sa, ako ju chrániť a starať sa o ňu. Prostredníctvom prezentácie ,rozhovorov a opisov obrázkov sme sa naučili, ako triediť odpad. Tiež sme sa pripojili k medzinárodnej iniciatíve Upracme svet, upracme Slovensko a spoločne sme vyzbierali odpad v okolí našej materskej školy a blízkom lese.

            • DEŇ ZEME v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME v staršej triede.

              22. apríla má sviatok naša planéta. Deň Zeme sa začal oslavovať v roku 1970 a cieľom tohto dňa je pripomenúť si, že sa o ňu máme starať a vážiť si jej dary. A čím skôr sa o tom budeme s deťmi rozprávať, tým lepšie. My sme sa s deťmi nielen rozprávali, ale realizovali aj rôzne aktivity. Súčasťou týchto aktivít bolo aj pripojenie sa k medzinárodnej iniciatíve Upracme Slovensko, ktorej cieľom je nielen počas Svetového čistiaceho dňa vyčistiť naše okolie. Rozhodli sme sa preto s deťmi zveľadiť klenot Vyšných Ružbách, naše kúpele, konkrétne Prameň lásky a Prameň zabudnutia. Veríme, že sme týmto činom prispeli k zveľadeniu našej krajiny, Slovenska a našej planéty.

            • Na jednom veľkom dvore, žili si zvieratká svorne ...

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Na jednom veľkom dvore, žili si zvieratká svorne ....

              ... aj takto by sme mohli nazvať zážitok, ktorý sme si odniesli z farmy, na ktorú nás pozvala pani Eva Šľachtovská. Niektoré deti prvýkrát tak zblízka videli domáce zvieratá, oboznámili sa so starostlivosťou o nich, ktoré nám počas svojho rozprávania priblížila chovateľka, začo jej patrí veľká vďaka a náš obdiv. Poďakovanie patrí aj za občerstvenie, ktoré deťom ponúkla.

            • Zápis do 1. ročníka

            • S radosťou, plní očakávaní, možno s malými obavami, vstupovali predškoláci do základnej školy 15. apríla 2024, v deň zápisu do prvého ročníka. Tento deň je pre nich a ich rodičov významným dňom. Prišli, aby všetkým ukázali, že sú pripravení na ďalšie poznávanie sveta a rozvíjanie svojich schopností v základnej škole. Po absolvovaní jednoduchých úloh si odniesli malé darčeky a pamätný list ako spomienku na tento deň.

            • Olympijský odznak všestrannosti - krajské kolo

            • Dňa 16.4.2024 sa naša škola zúčastnila krajského kola - Olympijský odznak všestrannosti v nádherných športových priestoroch Strednej športovej školy v Poprade. V konkurencii 32 tímov sme sa vôbec nestratili a hoci sme boli najmenšou školou v súťaži, tak sme celý deň bojovali o prvú desiatku. Škoda, že nám nevyšla posledná disciplína, ktorá nás posunula na celkové 14. miesto. Aj napriek tomu chcem nášmu tímu poďakovať za  odhodlanie a veľkú bojovnosť. Pevne dúfam, že na budúci rok budeme ešte silnejší a urobíme opäť dobré meno našej škole. Marek Kuruc

            • DEŇ NARCISOV

            • Dňa 18. apríla 2024 sa uskutoční verejná zbierka Ligy proti rakovine Slovenskej republiky, ktorej spoluorganizátorom v našej obci sú skauti (66.zbor Eduarda Korponaya). V tento deň budú dobrovoľníci viditeľne označení identifikátorom s logom Ligy proti rakovine. Pre tento rok budú dobrovoľníci oblečení v žltom tričku s identifikačným číslom a budú mať pri sebe bielu pokladničku, do ktorej môžete dobrovoľne prispieť finančnou sumou. Veríme, že sa do tejto verejnej zbierky zapojíte a svoju spoluúčasť prejavíte pripnutím žltého narcisu. Ďakujeme.

            • Riaditeľské voľno - metodický deň

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov poskytuje žiakom ZŠ a deťom MŠ na deň 19. 4. 2024 riaditeľské voľno pri príležitosti Dňa učiteľov. V uvedený deň nebude v prevádzke základná škola, materská škola, školská jedáleň a školský klub detí. V školskej jedálni sa varí pre zamestnancov školy a dôchodcov. Ďakujeme za pochopenie. 

            • Exkurzia v knižnici

            • ,,Najväčším pokladom je dobrá knižnica.´´   

              V súčasnosti knižnice už nie sú len miestom, kde si deti chodia požičiavať knihy. Aj Ľubovnianska  knižnica má bohatý program pre žiakov, z ktorého sme si vybrali aj my. Žiaci 5. a 6. ročníka mali možnosť zažiť tematicko-interaktívne podujatie pod názvom Bájky. Žiaci 7. a 8. ročníka sa zúčastnili na podujatí s názvom Fantasy literatúra. Program bol obohatený o zážitkové učenie pod názvom Robotika, kde si žiaci mali možnosť naprogramovať a vyskúšať robota ako súčasť umelej inteligencie. Spojenie teoretických poznatkov, ktoré žiaci nadobudli v škole, spojili tak s praktickou časťou a unikli pred každodenným vysedávaním v  školských laviciach. Zorganizovala:  M. Diňová 

            • Marec v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec v staršej triede.

              Marec – prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom slnečných dní či prvých prác v záhradkách, ale i s odpočinkom v podobe čítania kníh. Deti si nosili do MŠ svoje obľúbené knihy, z ktorých sme si čítali, prerezali ilustrácie a rozprávali sme sa o tom, ako kniha vzniká. Svojou návštevou potešili žiaci prvého a štvrtého ročníka zo ZŠ škôlkarov, ktorým ukázali, ako krásne sa v škole naučili čítať. Tento mesiac sme zároveň slávili veľkonočné sviatky a preto sme sa deťmi na ne poctivo pripravovali. Deti sa naučili krásne básne, piesne, maľovali a ozdobovali vystrihnuté vajíčka, sadili semienka a pozorovali ich rast a realizovali mnoho ďalších aktivít. Marec sa spája aj s príchodom slnečných dní či prvých prác v záhradkách a preto sme s deťmi rozhodli trochu zveľadiť náš školský dvor a spoločne sme s hrabličkami pohrabali suchú trávu. A ako každoročne, od roku 1993, aj tento rok sme 22. marca oslavovali Svetový deň vody. Deti si z vlastnoručne vyrobených pohárikov vychutnali minerálnu vodu z ružbašských prameňov, porozprávali sme si, ako chrániť vodu a ako ňou šetriť. Deti sa taktiež zúčastnili speváckej súťaže „Slávik“. Každé dieťa sa snažilo a zaspievalo peknú pieseň. Za svoju šikovnosť a snahu dostali sladkú odmenu.

            • Marec v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec v mladšej triede.

              V mesiaci Marec si aj deti z našej MŠ pripomenuli „ Mesiac knihy „.Celý mesiac sme si spríjemnili chvíle s knihou čítaním a prezeraním si knižiek ,ktoré si deti priniesli z domu ,naučili sme sa ,ako sa s knihou pracuje a ako sa kniha vyrába. Spoločne sme tvorili , dramatizovali a rytmizovali na rôzne známe detské rozprávky. Taktiež sme spolu pozorovali klíčenie a rast rastlín , zasiali sme semienka a sledovali, ako rastú. V „Speváckej súťaži“ deti predviedli svoj spevácky talent ,za čo boli odmenené sladkou odmenou.

            • Deti navštívili obecnú knižnicu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deti navštívili obecnú knižnicu.

              Deti z našej materskej školy majú ku knihám veľmi blízko, keďže každý deň si čítame rozprávky, a preto sme sa rozhodli navštíviť aj našu „novú“ obecnú knižnicu. Deti sa zoznámili s priestormi knižnice, mohli si vybrať a listovať v rozprávkových knihách a encyklopédiách. Deťom sa knižnica veľmi páčila a ako darček dostali krásne záložky do kníh.

            • Veselka v MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veselka v MŠ.

              Veľkým prekvapením pre naše deti bola návšteva Veselky. Tá sa nám predstavila s hudobným koncertom, ktorý bol zameraný na rôzne témy. S deťmi sme si zatancovali a zaspievali na známe aj menej známe piesne z autorskej tvorby.

            • Veľkonočný pozdrav

            • Milí žiaci, ctení rodičia a priatelia školy.

              Prajeme Vám  príjemné, v radosti a zdraví prežité veľkonočné sviatky, maľované vajíčka ako z rozprávky, úsmev na perách po celý deň, všadeprítomnú pohodu ako sen.  Nech atmosféra týchto dní sa prenesie i do každej oblasti Vášho života.

              Riaditeľka školy Daniela Hrehová  a kolektív zamestnancov ZŠ a MŠ.

            • Deň učiteľov

            • „Chvályhodní sú tí ľudia, ktorí pri množení práce, múdrosti a umenia žiadne úsilie neľutujú.“

                                                                                                                      Ján Amos Komenský

               

              Symbolická kytička prvých jarných kvietkov plná spokojnosti, radosti, zdravia, tvorivých síl i pracovného nadšenia patrí všetkým zamestnancom, ktorí väčším či menším dielom prispievajú k celkovému výchovno-vzdelávacieho procesu. Prajem celej našej školskej rodine vytrvalosť a úspech pri zvládaní všetkých úloh.

              Riaditeľka školy Daniela Hrehová.

            • Fialový deň

            • Svetový deň epilepsie (Fialový deň) predstavuje medzinárodnú kampaň, ktorá začala v roku 2008. Venuje sa zvyšovaniu povedomia o epilepsii na celom svete. Každoročne sú ľudia 26. marca vyzývaní, aby sa obliekli do fialového a podporili tak osoby s touto chorobou.   

            • Rodičia čítajú deťom

            • Aj v tomto roku naša škola pokračovala v novej tradícii, kedy v rámci akcie Marec - mesiac knihy chodili čítať našim prvákom rodičia priamo v škole. Bolo úžasné každé ráno začínať rozprávkou v podaní stále iného rodiča. V zaujímavom čítaní mamky sme sa preniesli do tajov rozprávok – o zvieratkách, dopravných značkách, o detičkách, ktoré sa prejedali atď. Rodičia nám predviedli ako môže byť čítanie zaujímavé, poučné i zábavné. Veríme, že naši šikovní prváci budú svojich rodičov nasledovať a s radosťou si čítať poučné, úsmevné, či napínavé príbehy z detských kníh. Ďakujem rodičom, že si našli čas a prišli nám prečítať rozprávky a príbehy z kníh, ktoré sa nachádzajú u nás v triede. Knihy škola získala v rámci úspešnej realizácie projektu  „Čítame pre radosť“. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu😊.

              p. učiteľka Monika Andrášová

            • Miss bábika - okresné kolo

            • Tradičná súťaž Miss bábika privítala 12. marca 2024 v Centre voľného času v Starej Ľubovni 17 žiačok 1. a 2. ročníka zo základných škôl okresu Stará Ľubovňa. Dievčatá predviedli svoj herecký talent, spev, prednes, kreativitu, zručnosť, šikovnosť, ale najmä vzťah k svojej obľúbenej hračke - bábike. Našu školu reprezentovali dve prváčky Lea Harendarčíková a Klára Diňová. Dievčatá s veľkou hrdosťou reprezentovali nielen našu školu, ale aj obec, keďže ako jediné súťažiace mali oblečené kroj svojej rodnej obce, ako aj krojované bábiky.

              Aj keď Klára aj Lea sa neumiestnili na prvých miestach, ich krásny spev, prednes a improvizácia pri hre s bábikou boli prejavom ich nadania a pekného vzťahu k hračke. Bábike, ktorá vytvára v dievčatkách tej najhlbší cit lásky budúcej matky k dieťaťu. Lei Harendarčíkovej a Kláre Diňovej ďakujeme reprezentáciu školy aj obce a veríme, že aj v budúcom školskom roku dievčatá prejavia záujem o túto veľmi peknú a podnetnú súťaž.

              p. učiteľka Monika Andrášová

            • Svetový deň vody

            • Už tri desaťročia sa oslavuje 22. marec ako Svetový deň vody – vzácnej a nenahraditeľnej tekutiny, bez ktorej by neexistoval život. Svetový deň vody je dôležitým pripomenutím, že voda nie je samozrejmosťou. V tento deň sme sa premenili na „modrú školu“ – prišli sme do školy oblečení v modrom. Veľa sme sa o vode rozprávali, čítali, počúvali, spievali, kreslili a maľovali. Na vychádzkach sme pozorovali rôzne vodné zdroje v našej obci a kúpeľoch a ochutnávali vodu z minerálnych prameňov.

            • Žiačik záchranár

            • Aj naši žiaci sa budú učiť, ako spoznať príznaky cievnej mozgovej príhody.

              Žiaci 3., 4., 5., 6., a 7. ročníka sa zapojili do štvrtého ročníka projektu FAST HEROES. Na Slovensku sa do tohto projektu doposiaľ zapojilo takmer 30 tisíc žiakov a študentov.  Cieľom projektu je vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody, naučiť ich zavolať prvú pomoc včas a zachrániť tak život ich blízkym príbuzným. Na Slovensku preberá aj tento rok nad projektom záštitu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Projekt získal uznanie Európskej komisie za najlepšiu praktickú pomôcku pre školy vo vzdelávaní v oblasti zdravotníctva.