• Novinky

            • Rozlúčka s predškolákmi

            • Ako to už v júni býva zvykom, ani tento rok to nebolo inak. S blížiacim sa koncom školského roka 2022/2023 nastal čas, aby sme sa rozlúčili s našimi predškolákmi. Deti si odniesli mnoho krásnych spomienok na čas strávený v materskej škole, nechýbal ani koláčik so šľahačkou, na ktorom si všetci veľmi pochutili a prípitok s ovocným džúsom. Všetkým našim predškolákom prajeme, aby v septembri s radosťou nastúpili do vytúženej školy a aby boli naďalej takí šikovní a robili všetkým okolo seba radosť.

            • Jún v staršej skupine MŠ

            • V júni sme všetok voľný čas s deťmi trávili vonku, ak nám to počasie dovolilo. Spoznávali sme prírodu zážitkovo, vyhľadávali sme v tráve chrobáčiky, mravčeky a ostatný hmyz, ovoniavali sme kvety, pozorovali motýle, včielky..... Teplé rána a doobedia sme s deťmi využili na pohybové cvičenia, či už na školskom dvore, alebo na ihrisku. V závere mesiaca sme s deťmi zrealizovali výlet do okolia kúpeľov, ktorý si deti veľmi užili.

            • Jún v mladšej skupine MŠ

            • A je tu posledný mesiac tohto školského roku. Zamerali sme sa na znaky leta, upevňovali poznatky z každej oblasti. Systematické rozvíjanie v každej rozvojovej oblasti počas celého školského roku prinieslo svoje výsledky. Pokračovali sme aj v tomto mesiaci. Venovali sme pozornosť rodine, zhotovili darček pre otecka .Spoznávali hmyz a veľa času trávili v exteriéri. Identifikovali prvky počasia, poznávali krásy našej vlasti, kreslili na kamienky fixkami, suchým pastelom znázorňovali hmyz. Realizovali sme krátke turistické prechádzky do blízkeho okolia a upevňovali poznatky o prírode. Prichádza leto a sním spojené aj obdobie, kedy budú deti tráviť čas vo voľnej prírode. Preto sme často rozprávali o bezpečnosti a ohľaduplnosti. Prajeme si krásne prežitie prázdninových dní, našim deťom veľa zážitkov a v zdraví sa tešíme na ďalší školský rok.

            • Plavecký výcvik 2023

            • V dňoch 19.6. až 23.6.2023 sa naši štvrtáci a šiestaci zúčastnili plaveckého výcviku, ktorý bol realizovaný v bazéne hotela Strand. Žiaci boli rozdelení do troch výkonnostných družstiev od neplavcov, „poloplavcov“ až po plavcov. Každý deň bol iný a postupne sme sa učili a zdokonaľovali sa v plaveckých spôsoboch a naši neplavci zdolávali postupne meter za metrom. Týždeň zbehol ako voda a v piatok sme absolvovali plavecké preteky, kde žiaci zúročili svoju celotýždňovú prácu.

            • Napíš svoje nie!

            • Dnešná doba je pre mladých ľudí nebezpečná tým, že cigarety, alkohol a drogy sú ľahko dostupným artiklom. Je preto nevyhnutné, aby si deti už od útleho veku uvedomovali, ako škodí fajčenie, pitie alkoholu, nadmerné užívanie liekov i nebezpečenstvo užívania akejkoľvek drogy. Hlavným cieľom prevencie rizikového správania v školskom prostredí je dosiahnuť, aby sa mladý človek správal zodpovedne a neohrozoval svojej zdravie. K dosiahnutiu tohto cieľa žiakom I. stupňa pomohla spoločne zrealizovaná aktivita: Napíš svoje nie!, ktorú realizovali zábavnou formou – kreslenia kriedami na chodník.

            • Včely

            • V čase, keď sa druháci na prvouke učili o včelách, tie už spali vo svojich úľoch. Preto sa nám podarilo až teraz, keď sa školský rok chýli ku svojmu koncu, navštíviť včelára v našej obci. Ku včielkam sme sa síce radšej veľmi nepribližovali, ale pán včelár nám ukázal prázdny úľ, z čoho sa skladá, ako to vo ňom vyzerá, opísal život včiel v úli, ale aj jeho celoročnú starostlivosť o nich. Nie len deti, ale aj pani učiteľka sa dozvedela veľa nových a zaujímavých informácii 😊. Pri odchode deťom pán včelár daroval deťom fľašu medu od jeho včiel, ktorý potom v triede ochutnávali. Týmto chcem za pekne strávené chvíle, venovaný čas a med poďakovať pánovi Jozefovi Fabisovi, dedkovi našej druháčky 😊. Triedna učiteľka

            • Žiadosť o dotáciu na stravu od 1. 9. 2023 (nový školský rok)

            • Vedúca školskej jedálne žiada rodičov, aby v časti Žiadosti/vyhlásenia na školskej stránke Edupage potvrdili za každé dieťa, ktoré sa bude v budúcom školskom roku 2023/2024 stravovať v školskej jedálni potrebné údaje. Je potrebné vyplniť:

              * Zápisný lístok na stravovanie s návratkou

              * Žiadosť o dotáciu na stravu od 1. 9. 2023.

              Prosíme žiadosti a zápisné lístky odoslať za každé dieťa samostatne najneskôr do 5. 7. 2023. Je nutné vyplniť všetky údaje. 

              Bez vyplnených žiadostí nebude mať dieťa nárok na obedy zadarmo. Ďakujeme za spoluprácu. 

              V prípade nejasnotí kontaktuje  p. Zuzanu Fabisovú na telefónnom čísle: 052 43 98 201, alebo 0915 904 609.

               

               

            • Prednášky o fyzickom, psychickom a sociálnom vývoji

            • Zaujímavé prednášky na tému – NA SVETE NIE SI SÁM a NESTRESUJ SA STRESOM si naši žiaci vypočuli 12. 6. 2023. Pozvaná lektorka sa venovala témam, ktoré sú aktuálne a zároveň vhodné vzhľadom na problémy vyskytujúce sa medzi žiakmi našej školy. Prednášky žiakov zaujali a budeme veriť, že informácie padli na úrodnú pôdu a vzťahy v triedach budú ešte lepšie.

            • Praktické cvičenia OŽZ

            • Cieľom praktických cvičení je preveriť vedomosti a praktické zručnosti žiakov získané pri výučbe učiva OŽZ v oblasti riešenia mimoriadnych udalostí, ako je civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana, dopravná výchova a výchova k bezpečnému správaniu. V utorok 13.6.2023 si žiaci II. stupňa prakticky vyskúšali rôzne činnosti z oblasti ochrany života a zdravia /OŽZ/. Venovali sa hlavne zdravotnej príprave, topografii, civilnej ochrane, ale mali možnosť si vyskúšať prácu s lezeckým materiálom, stavanie stanu a ďalšie pohybové aktivity v rámci OŽZ.  

            • Koncoročný výlet našich ôsmakov

            • S mojimi ôsmakmi sme sa tento rok rozhodli, že koncoročný výlet bude trochu netradičný a akčný. Rozbili sme triedne „prasiatko“ a vydali sme sa na cestu do Spišskej Teplice za Popradom, kde nás v krásnom prírodnom prostredí čakala atrakcia – Paintball. Paintball je adrenalínová  ale hlavne zážitková hra, pri ktorej sa zabaví celý tím. Žiaci dostali výstroj a výzbroj, rozdelili sa do družstiev a vzájomné súboje mohli začať. Keďže boli všetci žiaci ozaj disciplinovaní a inštruktora počúvali na 100% , tak nám z tejto aktivity ostali len super zážitky a skoro žiadne modrinky😊. Koncoročný výlet má byť pre triedu aj určitá forma odmeny, a ako triedny učiteľ musím skonštatovať, že moji ôsmaci si ho za celoročnú aktivitu a správanie určite zaslúžili, aj keď rezervy ešte máme 😊. MK

            • Englishstar

            • Do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku sa zapojili 14 žiaci našej školy z rôznych ročníkov. Hlavným poslaním je motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožnila žiakom porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl. Naši žiaci v testoch dosiahli veľmi dobré výsledky. Všetci súťažiaci s úspešnosťou nad 80 % získali diplom s vyobrazenou zlatou medailou a pero s názvom súťaže. Najlepším riešiteľom na druhom stupni je Adam Heban, ktorý test vyriešil na 98 %. Na prvom stupni to najlepšie zvládla Lenka Vavrinčíková s úspešnosťou 91 %.

            • Malé gazdinky

            • Počas roka sme sa na krúžku Malé gazdinky venovali rôznym aktivitám a priestory školskej jedálne sme sa snažili využívať vždy, keď to bolo možné. V kuchynských zásterách, ktoré si deti v úvodných hodinách vyrobili, sme pripravili, upiekli, či navarili niekoľko chutných jedál. Začali sme pečením banánových muffinov, vianočné obdobie sa nieslo v znamení perníkov a na Deň učiteľov sme chceli potešiť našich učiteľov a upiekli sme im, pevne veríme, chutnú bábovku. Deťom z receptov a jedál asi najviac chutili pečené zemiaky s mrkvou, ale vyskúšali sme si pripraviť aj studený cestovinový šalát, ovocnú misu, či nepečenú tortu s piškótami. Krúžok sme ukončili rozlúčkovým piknikom a i keď nám počasie neprialo, užili sme si ho. Ďakujem všetkým deťom, menovite Barborke, Livke, Aničke, Lenke, Dominike, Miške, Sárke, Linduške, Sebimu a Dominikovi, za príjemne strávené utorkové popoludnia 😊 VH

            • Didaktické hry

            • Povinné učivo: Ochrana života a zdravia sa v základných školách na prvom stupni realizuje formou didaktických hier. Cieľom je pripraviť každého jednotlivca na život v prostredí, v ktorom sa nachádza. Nevyhnutným predpokladom na to je neustále poznávanie prostredníctvom pohybu a pobytu v prírode. My sme tieto hry v prírode uskutočnili v utorok, 13. júna 2023. Žiaci prvého stupňa sa rozdelili do skupín a potom spoločne plnili zadané úlohy. Každej skupine sa podarilo úlohy splniť. Neskôr si zahrali rôzne športovo-pohybové hry v prírode.

            • Ochutnávka Fruxi - školské ovocie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ochutnávka Fruxi - školské ovocie.

               V rámci programu „Školské ovocie“- „Školský program“ s finančnou podporou EU sa žiaci našej školy potešili ochutnávke 100% ovocných a zeleninových štiav FRUXI FRESH. Tento program významnou mierou pomohol podporiť počas celého školského roka zdravú výživu a zmeniť tak stravovacie návyky detí predškolského a školského veku. Sprievodná akcia bola obohatená o odmeny pre deti. Každé si odnieslo nákrčník (multifunkčnú šatku) a pero so zvýrazňovačom. Ďakujeme GAS Familii, s. r. o. za spríjemnenie dňa a doplnenie vitamínov.  Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Koncoročný výlet – I. stupeň

            • Aj keď počasie na to nevyzeralo, prvostupniari zažili v stredu, 7.6.2023, krásny koncoročný výlet. V Starej Ľubovni navštívili Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala, kde sa v bludisku snažili nájsť tú správnu cestičku, aby dorazili do cieľa – tým bola veža v podobe Čertovej skaly uprostred bludiska. To sa niektorým žiakom podarilo veľmi rýchlo, sranda ale bola nájsť aj cestu späť 😊. Počas blúdenia uličkami našli drevené sochy (všetkých 9 asi nikto 😊 ), zablatili si topánky, dáždik im občas zmočil hlavy, ale napriek tomu to bol veľmi pekne prežitý deň plný skvelých, nezabudnuteľných chvíľ.

            • Dopravná výchova- výchova k bezpečnosti v cestnej premávke

            • Dopravná výchova je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti, cestujúci v prostriedkoch osobnej alebo hromadnej dopravy. Neúmerný  je počet dopravných nehôd, ktorých účastníkmi sú deti v školskom veku. Aj v tomto školskom roku sme žiakom I. stupňa podali základné vedomosti, praktické zručnosti zamerané na bezpečné správanie sa v rôznych dopravných situáciách na dopravnom ihrisku v Novej Ľubovni. 

            • Zážitkovo

            • V stredu, 7. júna, k nám do škôlky zavítal „Majster Netopier“, ktorý zážitkovým učením deťom vyčaril úsmev na tvári. Hrali a spievali spolu rozprávky, deťom predviedol dychové hudobné nástroje, kde si mohli vyskúšať aj hru na koncovke, dvojačke či fujare.

            • Deň detí v našej škôlke

            • Tohtoročný MDD v našej škôlke bol opäť raz nezabudnuteľný. Deti mali program nabitý naplno a tento deň si užili športovými aktivitami, súťažami a tradičným guľášom, ktorý je pre nás už akousi tradíciou.

            • Máj v staršej skupine MŠ

            • V mesiaci máj si deti uctili mamičky, a za ich lásku im poďakovali krásnym vystúpením plným spevom, básňami a tancom. Vytvorili pre nich aj krásny darček, ktorý im s láskou podarovali. V ďalšom týždni sme bližšie spoznávali našu vlasť – Slovensko. Oboznámili sme sa so slovenskou hymnou, vlajkou, znakom a mnohými ďalšími dôležitými informáciami o Slovensku. V tomto mesiaca sme si pripomenuli „Deň mlieka“ a deťom priblížili jeho dôležitosť pre naše zdravie. U detí sme sa zážitkovým učením snažili nadobudnúť pozitívny vzťah k rastlinám, presnejšie bylinám, ktoré sme spoznávali priamym pozorovaním, ochutnávkou čajov, ovoniavaním. Deťom sa toto „doobedné ochutnávanie čajíkov“ veľmi páčilo.

            • Máj v mladšej skupine MŠ

            • V mesiaci máj sme s deťmi zrealizovali rôznorodé aktivity na témy- Moja mama, Týždeň farieb, Meduška nám nazbierala a Deti sveta. Pripomenuli sme si poznatky o členoch rodiny a uvedomili si, aká je pre nás všetkých dôležitá mama. Deti mamkám zhotovili darček, kreslili a naučili sa básne, piesne a tanček. Svoju lásku k mame prejavili aj kultúrnym programom, s ktorým vystúpili na verejnosti z príležitosti osláv Dňa matiek. Spoznávali sme farby, liečivé byliny a ich účinok na naše zdravie. Osvojili sme si nové poznatky o rastlinnej ríši a aj na zábavu sme si našli čas. Našu škôlku navštívili známe rozprávkové postavy. Krajina príbehov bola výtvarná súťaž, ktorej sme sa zúčastnili spolu so staršími deťmi a všetkých nás veľmi potešilo čestné uznanie od Ľubovnianskej knižnice.