• Novinky

            • Olympiáda z finančnej gramotnosti

            • V piatok 24. februára 2023 sa v priestoroch organizačnej zložky Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni konala Olympiáda z finančnej gramotnosti pre žiakov základných škôl. Našu školu zastupovali Gregor Dlugoš, Branislav Knapík, Martin Pavlik a Roderik Vlček. V silnej konkurencii desiatich škôl z nášho regiónu si vybojovali krásne 2.miesto. Blahoželáme

            • Spustenie elektronickej prihlášky na školský rok 2023/2024

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy oznamuje rodičom, že spustilo elektronickú prihlášku do 1. ročníka ZŠ a do materskej školy na školský rok 2023/24. Rodičia, ktorí nemajú prístup k elektronickej prihláške, môžu si ju vyzdvihnúť v škole v papierovej forme.

            • Hviezdoslavov Kubín - I. kategória

            • 21. februára sa v našej škole uskutočnilo školské kolo celoštátnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v I. kategórii (žiaci 2.-4. ročníka). Napriek vyššej chorobnosti postupujúcich žiakov z triednych kôl sa súťaže zúčastnilo 9 súťažiacich, z nich šesť súťažilo v prednese poézie a traja v prednese prózy. Všetky prednesy boli pekné, ale porotu najviac zaujala v prednese poézie Sára Mruková z 2.A a v prednese prózy Stanislava Grechová zo 4.A. Dievčatám srdečne blahoželáme a držíme palce v okresnom kole súťaže, do ktorého postúpili. Na druhom mieste v prednese poézie sa umiestnila Michaela Orovčíková z 2.A, tretie miesto obsadila Sofia Gončárová zo 4.A. V prednese prózy na druhom mieste skončila Lívia Adamová z 3.A.

            • Valentínsky ples

            • Dňa 14.2.2023 sa na pôde našej školy uskutočnil 1.ročník Valentínskeho plesu. Organizovali ho žiaci 8.A triedy, ktorí prišli s touto myšlienkou a zvládli organizáciu tohto plesu na výbornú. Súčasťou Valentínskeho plesu bolo predpísané spoločenské oblečenie, výzdoba priestorov, občerstvenie, súťaže, tanec ale hlavne úžasná zábava. Som rád, že súčasťou plesu boli aj spoločenské tance, ktoré žiaci poctivo trénovali na hodinách telesnej výchovy a mohli svoje tanečné zručnosti takto zúročiť. Už teraz sa spoločne tešíme na 2. ročník Valentínskeho plesu. Marek Kuruc

            • Karneval

            • Fašiangy sú už tradične časom zábavy, smiechu a dobrej nálady. Žiaci 1. a 2.  stupňa si dali pri výbere masiek naozaj záležať. Do školy zavítali rôzne rozprávkové bytosti – ježibaby, víly, princezné, ale aj kovboji, šašovia, vojaci a veľa iných zvláštne neidentifikovateľných masiek s rozžiarenými očkami. Snažili sa zaujať nielen farebnosťou, ale aj originálnosťou. Za svojimi žiakmi nezaostávali ani ich učitelia, a tiež prišli na fašiangovú zábavu ako farbičky. V školskej jedálni si pochutnali na výborných mafinkách, ktoré nám upiekli p. kuchárky. Aj vďaka rodičom, ktorí sa postarali o nádherné masky svojich ratolestí, sme všetci prežili jedno čarovné dopoludnie plné radosti.

            • Valentínska pošta

            • Pretože bol sviatok sv. Valentína, pre všetkých sme sa aj tento šk. rok rozhodli uskutočniť školskú akciu pod názvom „Valentínska pošta“. Cieľom akcie bolo posilniť medziľudské vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi. Naše valentínske poštárky z 8.A všetky listy zodpovedne roztriedili a s láskou a úsmevom doručili. Všetkým, ktorí sa akcie zúčastnili a nehanbili sa prejaviť si úprimné city lásky a priateľstva, zo srdca ďakujeme.

            • EXPERT

            • Koncom novembra sa naši žiaci druhého stupňa zúčastnili celoslovenskej súťaže Expert, v ktorom mohli ukázať svoje vedomosti z rôznych predmetov. Po celkovom vyhodnotení prišli výsledky a spolu s nimi aj diplomy a malé odmeny pre všetkých riešiteľov. Úspešnými riešiteľmi sa stali Šimon Sčensný z 5.A a Adam Heban z 8.A triedy.  Martinka Bujdošová, žiačka 6. ročníka sa umiestnila na 27. mieste v rámci celého Slovenska v téme „Ako funguje svet“, čím si zaslúžila titul Expert a tričko.

            • Netradičná vlastiveda

            • V pondelok, 6.2.2023, začal p. starosta na obecnom úrade zasadnutie pomerne skoro. Priemerný vek účastníkov zasadnutia bol dosť nízky, pretože nimi boli tretiaci základnej školy. Učivo vlastivedy s názvom Naša obec, riadenie obce, názov vrchov, obecné športové a kultúrne podujatia boli žiakom sprostredkované priamo starostom obce v jeho pracovisku. Deťom bude toto stretnutie pripomínať prívesok s erbom našej obce, ktorý dostali ako darček. Ďakujeme p. starostovi za milé prijatie a za venovaný čas. Tr. učiteľka Diňová Michaela

            • Január v mladšej skupine MŠ

            • Mesiac január nám priniesol tému ,,Čarovná zima“. Deti spoznávali zimné športy, pozorovali znaky zimy a pomenovali ich. Spoznávali lesné zvieratká, niektoré vtáčiky a starostlivosť o nich v tomto ročnom období. Prostredníctvom tejto témy si deti zdokonaľovali svoje zručnosti v jemnej motorike, sebaobsluhe, konverzácií, pohybovom prejave, inštrumentálnej činnosti, technike maľovania, lepenia, skladania papiera a programovaní digitálnej hračky Bee-Bot. Užili sme si aj zimné radovánky na snehu a saniach.

            • Január v staršej skupine MŠ

            • V januári sme s deťmi rozprávali o prírodných javoch v zime,  ktoré sme pomenovávali a priamo sledovali. Následne sme sa oboznamovali so zimnými športmi  Deti realizovali rôzne hry so snehom. Veľmi sa tešili spoločnému šmýkaniu na kopci s kamarátmi so školy – prvákmi. Vyrobili si vlastnú čiapočku, oboznamovali sa s novými piesňami, ku ktorým realizovali jednoduchý sprievod na hudobných nástrojoch.

            • Šantenie v snehu

            • “Január nám všetkým núka,

              sniežik biely ako múka.”

              Pani Zima je aj tento rok štedrá na sneh. Naši žiaci sa takto tešili zo snehovej nádielky: podarilo sa im postaviť snehuliakov, robili snehových anjelov, bola poriadna guľovačka, ale zahrali si aj rôzne snehové hry.

            • Olympijský odznak všestrannosti

            • Rekordných 32 806 žiakov sa zapojilo v tomto školskom roku do projektu Olympijský odznak všestrannosti. Naša škola nebola výnimkou a už tretí rok po sebe sme súčasťou tohto celoslovenského športového projektu. Cieľom projektu je za pomoci učiteľov telesnej výchovy podporiť všestranný pohybový rozvoj žiakov a zároveň aktivovať deti k pravidelnému športovaniu, rozvíjať všetky pohybové schopnosti a taktiež podporovať ich súťaživosť. Aj medzi našimi žiakmi sme v tomto roku mali úspešných držiteľov olympijských odznakov všestrannosti. Piati získali bronzový odznak – Nikola Adamiecová, Branislav Knapík, Adam Gajecký, Juraj Dudžík, Erik Gabriely a najlepším bol držiteľ strieborného odznaku Daniel Zima. Gratulujeme.

            • Všetkovedko

            • 30. novembra bojovali tisíce detí z celého Slovenska o titul najmúdrejšieho z najmúdrejších. Všetky deti, ktoré mali odvahu dokázať, že vedia veľa o svete, prírode, o Slovensku, ovládajú cudzie jazyky, slovenčinu a matematiku, vyznajú sa v hudbe a výtvarnom umení, sa dozvedeli výsledky koncom januára. Všetci súťažiaci dostali diplomy a malý darček. Štvrtáčka Veronika Škurlová  sa umiestnila na 33. mieste medzi súťažiacimi  z celého Slovenska a získala aj titul Všetkovedko a tričko.