• Novinky

            • Keď volejbal spája

            • Minulý týždeň sme v škole žili volejbalom. Vo štvrtok privítali naše volejbalistky dievčatá z Podolínca a po zaujímavých súbojoch zvíťazili v dvoch prípravných zápasoch 2:1 a 2:0. Na piatok sa však tešila celá škola. Naši chlapci ale aj dievčatá si turnajovou formou zmerali sily s našími učiteľmi. Krásna myšlienka bola podporená fantastickou atmosférou a výbornými volejbalovými výkonmi všetkých zúčastnených. Naši učitelia dokázali, že ešte nepatria do "starého železa" a obetavým výkonom zdolali (hoci tesne) starších chlapcov a aj dievčatá. V tomto turnaji nebolo vôbec podstatné, kto vyhrá. Dôležitý bol pohyb, šport, smiech a dobrá atmosféra. Už teraz sa všetci tešíme na budúci turnaj učiteľov proti našim žiakom.  

            • Zisťovanie záujmu o domáce antigénové samotesty

            • Vážení rodičia,

              Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR“)  sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.

              Z tohto dôvodu by sme Vás chceli požiadať o zistenie záujmu rodičov resp. plnoletých žiakov o antigénové samotesty na domáce použitie pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl, stredných škôl a špeciálnych stredných škôl, ktoré budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.

              MŠVVaŠ SR plánuje zabezpečiť distribúciu antigénových samotestov na bezpečný návrat do škôl v školskom roku 2022/2023 na konci školského roka 2021/2022, aby rodičia dostali antigénové samotesty ešte pred letnými prázdninami.

              Vopred zdôrazňujeme, že rodičia, ktorí požiadajú o antigénové samotesty, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie antigénového samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ SR.

              Harmonogram zisťovania záujmu a preberania antigénových samotestov pre žiakov, okrem budúcich žiakov prvých a končiacich ročníkov

              1. Škola zistí záujem o domáce antigénové samotesty od rodičov resp. plnoletých žiakov prostredníctvom EDUPAGE do 3. júna 2022. Škola spustí prihlasovanie záujmu o AG samotesty na šk.rok 2022/2023.
              2. Škola na základe preukázateľného záujmu o antigénové samostesty od rodičov resp. plnoletých žiakov požiada príslušný regionálny úrad školskej správy o výdaj antigénových samotestov do 7. júna 2022.
              3. Od 13. júna 2022 do 29. júna 2022  škola vyzdvihne požadovaný počet antigénových samotestov v stanovenom termíne na mieste určenom regionálnym úradom školskej správy daného kraja. Regionálny úrad školskej správy vydá antigénové samotesty po kontrole prejaveného záujmu od rodičov resp. plnoletých žiakov (informácia napr. doklad z EDUPAGE, eŠkola alebo e-mailová komunikácia).
              1. Akonáhle škola zistí preukázateľný záujem od rodičov o antigénové samostesty, požiada príslušný regionálny úrad školskej správy o výdaj antigénových samotestov.
              2. Do 29. júna 2022  škola vyzdvihne požadovaný počet antigénových samotestov v stanovenom termíne na mieste určenom regionálnym úradom školskej správy daného kraja. Regionálny úrad školskej správy vydá antigénové samotesty po kontrole prejaveného záujmu od rodičov (napr. e-mailová komunikácia).
              3. Škola antigénové samotesty odovzdá rodičovi na základe odovzdávacieho a preberacieho protokolu v rámci svojich organizačných možností tak, aby sa žiak mohol otestovať pred prvým nástupom do školy t.j. 5. septembra 2022.

              Prosíme Vás, aby ste boli dochvíľni a aby ste dodržali termín na zistenie záujmu o AG samotesty cez program Edupage do 3.júna 2022.  Ďakujeme 

            • Deň otvorených dverí v ZŠ

            • Vážení rodičia a priatelia našej školy, dňa 2.6.2022 (štvrtok) sa uskutoční Deň otvorených dverí, ktorý Vám umožní nazrieť do výchovno-vzdelávacieho procesu našej základnej školy. Otvorené hodiny budú realizované v čase od 7.30 hod. do 10.10 hod. Poprosili by sme Vás však o to, aby ste svoje malé detičky nebrali so sebou do školy, lebo to môže narušovať vyučovanie. Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na Vašu návštevu.

            • Florbalový turnaj "O pohár riaditeľky školy"

            • Naša škola a konkrétne žiaci druhého stupňa sa ako mnoho iných slovenských škôl aktívne zapojili do Medzinárodného týždňa florbalu. Dievčatá aj chlapci zvádzali športové súboje počas dvoch turnajov a aspoň takouto formou sa snažili vrátiť aktívne k športu a k pohybu. Zápasy boli napínavé a mali svoju športovú úroveň. Víťazným triedam srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie športovo-pohybové aktivity v našej škole.

            • Deň mlieka

            • Mlieko nás sprevádza už od kolísky. Materské je našou prvou potravou. Človek je jediným cicavcom, ktorý aj v dospelosti konzumuje mlieko iných cicavcov. Predstavuje pre neho veľmi cenné zložky stravy. Deň mlieka sme si pripomenuli aj v našej škole. Žiaci pracovali na rôznych projektoch o mlieku, pozerali dokumenty o tom, odkiaľ mlieko pochádza a ako sa spracúva. A aby neostalo len pri teórii, šikovné pani kuchárky pre nás pripravili chutnú mliečnu desiatu.  Ďakujeme 😊

            • DEŇ MATIEK

            • MAMA – najdôležitejší človek na svete, najkrajšie slovo. Pri príležitosti Dňa matiek si deti z materskej školy aj žiaci základnej školy pripravili pre svoje mamky a babky slávnostné vystúpenie. Konalo sa, ako je tradíciou na Slovensku, druhú májovú nedeľu v obecnom kine. A o tom, že vystúpenie sa páčilo, svedčila nejedna slzička v očiach mamičiek 😊 ❤.

            • Plavecký výcvik 2022

            • Naši štvrtáci a šiestaci v dňoch 9.5. až 13.5.2022 úspešne absolvovali základný a zdokonaľovací plavecký výcvik v bazéne hotela Strand Vyšné Ružbachy. Z neplavcov sa postupne stávali poloplavci a plavci začiatočníci sa menili na plavcov. Pod dohľadom svojich inštruktorov sa žiaci dokonale zžili s vodným prostredím a väčšina z nich si osvojila plavecké spôsoby – kraul, prsia aj znak. Naši žiaci ukončili výcvik plaveckými pretekmi, ktoré priniesli krásne športové výsledky. Všetkých žiakov musíme pochváliť za snahu, vytrvalosť a poctivú celotýždňovú prácu v bazéne počas výcviku a už teraz sa tešíme na plavecký výcvik v roku 2023.

            • Motýlia záhrada v našej škole

            • Všetky štádia motýľa Babôčka bodliaková mohli naši žiaci sledovať naživo. Žiaci sledovali postupnú premenu húsenice až po krásneho motýľa. Na záver sme motýle pustili do prírody.

            • Prípravné volejbalové zápasy

            • Po dlhých dvoch rokoch sa pomaly rozbiehajú aj športové súťaže. Inak to nie je ani u nás v škole. Naše dievčatá prijali pozvanie na volejbalový dvojzápas od dievčat z Podolínca a musím ich pochváliť, že svojim výkonom našu školu vzorne reprezentovali a nakoniec tesne vyhrali. Už teraz sa tešíme na odvetu, ktorá bude tentoraz u nás v telocvični.

            • Telesná a športová výchova vo vode

            • Posledné dva týždne si žiaci druhého stupňa užívali telesnú a športovú výchovu v bazéne hotela Strand. Bola to odmena, ktorú žiaci získali od Kúpeľov Vyšné Ružbachy za pomoc pri upratovaní areálu kúpeľov počas Dňa Zeme. Je super, ak sa takéto akcie navzájom prepoja a spojí sa príjemné s užitočným. Pevne dúfame, že takáto spolupráca bude pokračovať aj v budúcnosti.

            • Tárajko a Popletajka

            • Dňa 3. mája nás prišli do škôlky rozveseliť kamaráti Tárajko a Popletajka. Deťom hravou formou ukázali, ako správne separovať odpad, spoločne sme si zatancovali, zaspievali, no najmä zabavili. Predstavenie sa deťom páčilo a odniesli si mnoho zážitkov a informácií.

            • Apríl v staršej skupine MŠ

            • V apríli sme si s deťmi naplno vychutnávali príchod jari. Slnečné a teplé počasie nám dovolilo tráviť viac času von, zabávali sme na ihrisku aj na dvore. Pri príležitosti Dňa Zeme sme s deťmi zorganizovali jarné upratovanie areálu MŠ a realizovali sme rôzne aktivity na poznanie našej planéty aj ako sa o ňu starať. Deti si nasadili vlastné rastlinky a pozorovali ich rast. Počas dopravnej výchovy sme sa naučili správne prechádzať cez cestu, poznávali dopravu aj zo strany vodičov, identifikovali niektoré dopravné značky, kedy a ako prechádzať cez cestu. Pri téme Moja vlasť sme spoznávali našu krajinu. Naučili sme sa slovenskú hymnu, spoznávali sme dominanty Slovenska a deti maľovali slovenskú vlajku. K jari neodmysliteľne patrí Veľká noc. Deti si vytvárali a vyfarbovali rôzne kraslice, naučili sa mnoho básničiek. A naši predškoláci sa úspešne zvládli zápis do základnej školy.

            • Apríl v mladšej skupine MŠ

            • S prichádzajúcou jarou ožila aj naša škôlka. Sadili sme rastlinky a sledovali jej rast, skrášlili sme si chodbu a triedu veľkonočnými ozdôbkami a učili sa veľkonočné vinše. Taktiež sme spoznávali pravidlá bezpečnosti pri prechádzaní cez cestu, chôdzi na ulici, či na križovatke a význam dopravných značiek

            • Dopravná výchova

            • Dopravná výchova je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. Úlohou dopravnej výchovy v školách je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke – ako chodcov, alebo cyklistov, pričom je potrebné mať na zreteli aj aspekt výchovy budúcich vodičov motorových vozidiel. Teoretické východiska dopravnej výchovy žiakom prvého stupňa priamo na detskom dopravnom ihrisku v Novej Ľubovni predstavil pán policajt, Ing. Milan Ženčuch. Oboznámil žiakov s tým, ako sa majú správať ako účastníci cestnej premávky, žiaci si spolu s ním zopakovali, načo slúži semafor, zopakovali význam niektorých  dopravných značiek a potom už žiaci získané informácie využili v praktických činnostiach.

            • Beseda s lekárkou

            • Dňa 26. 04. 2022 absolvovali žiaci I. stupňa besedu s lekárkou p. MUDr. Barborou Turlíkovou. Pani doktorka deťom prostredníctvom zaujímavej, obrázkovej prezentácie vysvetlila - prečo by sme sa mali dôkladne starať o svoje telo, prečo je dôležite udržiavať hygienu a ďalšie informácie potrebné pre rast a vývin človeka.

            • DEŇ ZEME 2022

            • Naša planéta je náš jediný domov, ktorý máme a je potrebné, aby sme sa do jej obnovy a ochrany zapojili všetci. Po celom svete sa pri príležitosti Svetového dňa Zeme organizujú festivaly, koncerty, pochody za ochranu prírody a rôzne ekologické aktivity, školské aktivity, ktorých cieľom je posilniť verejný záujem o problematiku životného prostredia a jeho ochranu.  Aj malé zmeny sa však rátajú a pôsobia na  zmenu myslenia nášho okolia. Žiaci našej školy- veľkí i tí menší tiež prejavili záujem o svoj domov svojou snahou a ochotou pomôcť svojej planéte.