• Novinky

            • Život v školskom klube

            • Život v ŠKD (2021/2022) - bol plný rôznych okamihov, zážitkov, činností, tvorenia, hier a zábavy. Školský rok opäť raz rýchlo preletel a ani sme sa nenazdali a prázdniny nám klopú na dvere. Všetkým želám krásne leto plné oddychu, smiechu a veľa nových zážitkov. Vidíme sa v septembri.

            • Exkurzia - Spoznaj svoje hlavné mesto

            • Skvelá, zaujímavá, slnečná, horúca, poznávacia, dobrodružná a ešte mnoho ďalších prívlastkov by sme mohli prisúdiť exkurzii do hlavného mesta Bratislavy, ktorú absolvovali žiaci 8.a 9. ročníka od 2.- 4.6.2022. Počas pobytu spoznali zaujímavé zákutia Bratislavy a okolia, zažili dobrodružstvá, keď zlyhala navigácia v telefónoch, ale zároveň posilnili vzťahy so spolužiakmi a sprevádzajúcimi učiteľkami. Na pamiatku im zostanú spomienky na krásne strávené dni. Veď o tom svedčia aj fotografie.

            • ,,Čítajme si..." 2022

            • Žiaci 1. až 4. ročníka sa zapojili do celoslovenského čitateľského maratónu, ktorý je aktivitou Linky detskej istoty, ktorá v spolupráci s knižnicami, školami a klubmi chce motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc. Čítanie je práve jednou z činností, ktorou si môžu deti zmysluplne napĺňať svoj voľný čas, rozvíjať fantáziu, tvorivosť, obohacuje slovnú zásobu, pozitívne ovplyvňuje detské hodnoty. V rámci tejto aktivity každý žiak prvého stupňa našej školy prečítal nahlas spolužiakom úryvok z knihy Operácia orech a iné dedkoviny, po dočítaní sa všetci zapísali do prezenčnej listiny. Podujatia sa zúčastnilo 48 žiakov našej školy. Do čitateľského maratónu sa prihlásilo 71 470 žiakov z celého Slovenska. Výsledky celoslovenského detského čitateľského maratónu budú vyhlásené 27. júna 2022.

            • Školský výlet našich prvostupniarov

            • Žiaci prvého stupňa našej základnej školy boli v piatok, 10. júna 2022 na koncoročnom školskom výlete v Starej Ľubovni. Najprv navštívili Vojenské múzeum Michala Strenka, kde videli rôznu vojenskú techniku a zbrane, dozvedeli sa, kto bol Michal Strenk a vybláznili sa na detskom ihrisku. Potom sa prváci a druháci presunuli do miestneho skanzenu, kde na nich čakali rôzne úlohy, ktoré museli cestou cez skanzen vyriešiť. Tretiaci a štvrtáci išli na Ľubovniansky hrad, kde si pozreli vystúpenie sokoliarov a cez rozprávkový príbeh sa preniesli do ďalekých krajín spolu s hlavnými hrdinami (skutočnými historickými osobnosťami). Potom sa skupiny vymenili. Napriek tomu, že sme sa obávali nepriaznivého počasia, bol tento deň skvelý a vôbec sme nezmokli 😊

            • Medzinárodný deň detí

            • 1. jún patrí na Slovensku už od roku 1952 všetkým deťom. Inak tomu nebolo ani tento rok. Pripravili sme si pre všetkých žiakov našej školy veselé, zábavno-súťažné dopoludnie. Svoje zručnosti si prvostupniari zmerali v rôznych športových aktivitách a nesmela chýbať ani tradičná super opekačka pri Doškolovacom stredisku. Druhostupniari si svoje sily zmerali vo futbalovom či volejbalovom turnaji v areáli kúpeľov. Deň plný radosti, zábavy a detského smiechu sme ukončili chutným guľášom, ktorý pre nás pripravili naše p. kuchárky.      

            • Riaditeľské voľno 15. 6. 2022 (streda)

            •      Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku organizuje dňa 15. júna 2022 o 13.30 hod. na Námestí SNP v Bratislave protestné zhromaždenie s následným pochodom pred NR SR.

                   Riaditeľka ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy udeľuje v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní na deň 15. 6. 2022 (streda)  riaditeľské voľno pre žiakov základnej školy a materskej školy z organizačných a prevádzkových dôvodov. Prevádzka bude prerušená aj v školskej jedálni. Zamestnanci  školy sa zúčastnia na protestnom zhromaždení v Bratislave. Ďakujeme za pochopenie.

                          Vo štvrtok 16. 6. 2022 bude prevádzka pokračovať v bežnom režime.

            • Medzinárodný deň detí v MŠ

            • 1.júna deti na celom svete oslavujú Medzinárodný deň detí. My sme si pre tie naše pripravili množstvo športových súťaží. Všetky deti sa veľmi snažili a na záver dostali medaily a sladkú odmenu. Už tradične nesmel chýbať guľáš, ktorý si deti vychutnali na školskom dvore. Počasie nám prialo -slniečko sa na nás usmievalo a tak sme prežili krásny spoločný deň plný radosti a smiechu

            • Máj v mladšej skupine MŠ

            • V máji sme si spoločne užili veľa zábavy ... Spoločne sme oslávili Deň matiek, pre ktoré sme vyrobili krásne darčeky, spoznávali sme jarné kvety, liečivé bylinky, z ktorých sme si uvarili aj chutný čajík, spievali sme, hrali na hudobných nástrojoch  a učili sme sa farby.

            • Máj v staršej skupine MŠ

            • V máji sme s deťmi trávili čo najviac času von, keďže nám počasie prialo a bolo teplučko. S deťmi sme denne realizovali množstvo športových aktivít, ktorými sme podporovali ich zdravie. Začiatkom mesiaca sme s deťmi vyrábali kytičky pre mamičky, ich sviatok sme oslávili nielen vystúpením v kine, no potešili sme aj babky a dedkov v zariadení sociálnych služieb. Následne sme oslávili deň mlieka, deti spoznali spôsoby dojenia kravičiek a spracovávania mlieka.

            • Logická olympiáda

            • Celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným predstavila úlohy Logickej olympiády. Žiaci 6. a 7. ročníka zo Základnej školy s materskou školou vo Vyšných Ružbachoch sa zapojili do riešenia logických úloh netradičnej olympiády, ktorú každoročne organizuje iniciatíva Rozumieme nadaným. Šiestaci a siedmaci spoločne s učiteľom, špeciálnym pedagógom a autorom Logickej olympiády na Slovensku PaedDr. Ľubošom Lukáčom riešili súbor logických úloh zameraných na logický, matematický a priestorový úsudok a verbálne myslenie. Zaujímavé úlohy preverili schopnosť žiakov spolupracovať, prijímať riešenia, spolupodieľať sa na ich hľadaní a v neposlednom rade zvládať techniky individuálnej i skupinovej práce. Riešenie netradičných úloh prinieslo zábavu, oddych, množstvo rôznych postupov pri riešení logických úloh. Rozvíjanie logického myslenia je (zvlášť pre deti) veľmi dôležité, pretože človek s logickým myslením zostáva otvorený pre nové myšlienky, dokáže svoje myslenie meniť a pozerať sa na situácie z viacerých uhlov pohľadov.

            • Na kolesách za vedomosťami

            • Medzinárodný deň detí bol v tomto školskom roku pre našich žiakov zaujímavý aj v tom, že sa zapojili do súťaže Na kolesách za vedomosťami. Naši žiaci pristúpili k tejto súťaži ozaj zodpovedne a 1. júna prišli do školy na bicykloch a kolobežkách a spolu s pánom starostom a za podpory hasičov urobili spoločný okruh našou obcou. Súťaž bude pokračovať ešte mesiac a na najpoctivejších cyklistov a kolobežkárov čakajú pekné ceny.