• Novinky

            • Valentínska pošta

            • Pretože bol sviatok sv. Valentína, pre všetkých sme sa aj tento šk. rok rozhodli uskutočniť školskú akciu pod názvom „Valentínska pošta“. Cieľom akcie bolo posilniť medziľudské vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi. Naše valentínske poštárky z 8.A všetky listy zodpovedne roztriedili a s láskou a úsmevom doručili. Všetkým, ktorí sa akcie zúčastnili a nehanbili sa prejaviť si úprimné city lásky a priateľstva, zo srdca ďakujeme.

            • EXPERT

            • Koncom novembra sa naši žiaci druhého stupňa zúčastnili celoslovenskej súťaže Expert, v ktorom mohli ukázať svoje vedomosti z rôznych predmetov. Po celkovom vyhodnotení prišli výsledky a spolu s nimi aj diplomy a malé odmeny pre všetkých riešiteľov. Úspešnými riešiteľmi sa stali Šimon Sčensný z 5.A a Adam Heban z 8.A triedy.  Martinka Bujdošová, žiačka 6. ročníka sa umiestnila na 27. mieste v rámci celého Slovenska v téme „Ako funguje svet“, čím si zaslúžila titul Expert a tričko.

            • Netradičná vlastiveda

            • V pondelok, 6.2.2023, začal p. starosta na obecnom úrade zasadnutie pomerne skoro. Priemerný vek účastníkov zasadnutia bol dosť nízky, pretože nimi boli tretiaci základnej školy. Učivo vlastivedy s názvom Naša obec, riadenie obce, názov vrchov, obecné športové a kultúrne podujatia boli žiakom sprostredkované priamo starostom obce v jeho pracovisku. Deťom bude toto stretnutie pripomínať prívesok s erbom našej obce, ktorý dostali ako darček. Ďakujeme p. starostovi za milé prijatie a za venovaný čas. Tr. učiteľka Diňová Michaela

            • Január v mladšej skupine MŠ

            • Mesiac január nám priniesol tému ,,Čarovná zima“. Deti spoznávali zimné športy, pozorovali znaky zimy a pomenovali ich. Spoznávali lesné zvieratká, niektoré vtáčiky a starostlivosť o nich v tomto ročnom období. Prostredníctvom tejto témy si deti zdokonaľovali svoje zručnosti v jemnej motorike, sebaobsluhe, konverzácií, pohybovom prejave, inštrumentálnej činnosti, technike maľovania, lepenia, skladania papiera a programovaní digitálnej hračky Bee-Bot. Užili sme si aj zimné radovánky na snehu a saniach.

            • Január v staršej skupine MŠ

            • V januári sme s deťmi rozprávali o prírodných javoch v zime,  ktoré sme pomenovávali a priamo sledovali. Následne sme sa oboznamovali so zimnými športmi  Deti realizovali rôzne hry so snehom. Veľmi sa tešili spoločnému šmýkaniu na kopci s kamarátmi so školy – prvákmi. Vyrobili si vlastnú čiapočku, oboznamovali sa s novými piesňami, ku ktorým realizovali jednoduchý sprievod na hudobných nástrojoch.

            • Šantenie v snehu

            • “Január nám všetkým núka,

              sniežik biely ako múka.”

              Pani Zima je aj tento rok štedrá na sneh. Naši žiaci sa takto tešili zo snehovej nádielky: podarilo sa im postaviť snehuliakov, robili snehových anjelov, bola poriadna guľovačka, ale zahrali si aj rôzne snehové hry.

            • Olympijský odznak všestrannosti

            • Rekordných 32 806 žiakov sa zapojilo v tomto školskom roku do projektu Olympijský odznak všestrannosti. Naša škola nebola výnimkou a už tretí rok po sebe sme súčasťou tohto celoslovenského športového projektu. Cieľom projektu je za pomoci učiteľov telesnej výchovy podporiť všestranný pohybový rozvoj žiakov a zároveň aktivovať deti k pravidelnému športovaniu, rozvíjať všetky pohybové schopnosti a taktiež podporovať ich súťaživosť. Aj medzi našimi žiakmi sme v tomto roku mali úspešných držiteľov olympijských odznakov všestrannosti. Piati získali bronzový odznak – Nikola Adamiecová, Branislav Knapík, Adam Gajecký, Juraj Dudžík, Erik Gabriely a najlepším bol držiteľ strieborného odznaku Daniel Zima. Gratulujeme.

            • Všetkovedko

            • 30. novembra bojovali tisíce detí z celého Slovenska o titul najmúdrejšieho z najmúdrejších. Všetky deti, ktoré mali odvahu dokázať, že vedia veľa o svete, prírode, o Slovensku, ovládajú cudzie jazyky, slovenčinu a matematiku, vyznajú sa v hudbe a výtvarnom umení, sa dozvedeli výsledky koncom januára. Všetci súťažiaci dostali diplomy a malý darček. Štvrtáčka Veronika Škurlová  sa umiestnila na 33. mieste medzi súťažiacimi  z celého Slovenska a získala aj titul Všetkovedko a tričko.

            • December v mladšej skupine MŠ

            • Posledný mesiac v tomto kalendárnom roku nám priniesol veľa dobrej nálady, radosti a tvorivých nápadov. Deti sa tešili príchodu Mikuláša, rozšírili si literárno-hudobný repertoár o nové básničky a piesne, ktorými ho privítali v MŠ aj v obci. ,,Písali“ list Ježiškovi, zdobili vianočný stromček, mikulášsku čižmičku, kreslili, maľovali, modelovali. Spoznávali tradície a prípravy na oslavy Vianoc. Vianočné koledy predniesli aj počas kultúrneho programu v obci. Priali sme si veselé Vianoce, rozprávali o svojich želaniach a túžbach. Takáto radostná vianočná nálada sa niesla počas všetkých decembrových dní v našej triede.

            • December v staršej skupine MŠ

            • V decembri si naši škôlkari prišli na svoje. Štedrú snehovú nádielku si užívali naplno. Sánkovali sa, šmýkali, guľovali sa ... So zažatím prvej adventnej sviečky sme s deťmi ozdobovali vianočný stromček a tešili sa na príchod Mikuláša. Nakoniec k nám zavítal. Od detí si vypočul básne, piesne, ktoré mu s láskou venovali. Najväčšiu radosť deti mali, keď ich obdarovali balíčkami so sladkými dobrotami. S deťmi sme boli  zavinšovať pani učiteľkám a kamarátom zo školy a na Obecnom úrade. Čarovné adventné obdobie vyvrcholilo vianočným vystúpením detí. Škôlkari pripravili pre svojich blízkych pásmo piesní, básni, kolied a vinšov, v ktorom ukázali svoju šikovnosť a nadanie. 

            • Vedecké popoludnie

            • V predvianočné popoludnie 21.12.2022 sa žiaci druhého stupňa základnej školy stali malými chemikmi. Triedu základnej školy premenili na chemické laboratórium. Žiaci jednotlivých tried si hravým spôsobom rozšírili svoje vedomosti a zručnosti z chémie a fyziky, vyskúšali si niekoľko pokusov a ukázali, čo všetko vedia. Skúšali vyrobiť sloniu zubnú pastu, olejové lampy zaujímavými boli aj experimenty so suchým ľadom. Aktivity mali pozitívny ohlas.

            • Bábkové divadlo pre mladších žiakov

            • 1.12.2022 sa žiaci 5.,6. a 7.ročníka zúčastnili kultúrno - fyzikálnej exkurzie v Košiciach. Zdá sa, že táto kombinácia pôsobí nezlučiteľne, dá sa to spojiť a vznikne z toho celkom zaujímavá akcia. Pre mladších žiakov bol zážitok aj cesta vlakom, ktorú niektorí absolvovali možno prvýkrát. Po zaujímavom divadelnom predstavení Valibuk a Laktibrada priamo v bábkovom divadle sa žiaci presunuli do technického múzea a tam pokračovali fyzikou hravou formou. Veľmi ich to zaujalo a spokojní, ale aj unavení, no so zážitkami, ktoré si zachovajú určite dlho sa šťastne vrátili domov. Zároveň ďakujeme ochotným rodičom, ktorí zabezpečili prepravu autom k vlaku. Exkurzie zorganizovali p.učiteľky M.Šlachtovská a M.Dudžíková.

            • Rysavá jalovica v Spišskom divadle

            • Kukučínovu Rysavú jalovicu si užili žiaci 7., 8. a 9.ročníka 9.11.2022 v podaní hercov Spišského divadla. Aj keď museli za kultúrou vycestovať, ale po dvoch rokoch núteného pokoja im to nevadilo a okrem kultúrneho zážitku si žiaci odniesli aj zážitok z pohľadu na Spišskú Novú Ves z najvyššej kostolnej veže na Slovensku, ktorá má výšku 87m.                                                                                

            • Vianočná burza

            • 14. decembra 2022 sa dve triedy na prízemí našej školy zmenili na predajné stánky, v ktorých žiaci ponúkali hand-made výrobky. Vianočná burza sa v našej škole konala opäť po niekoľkých rokoch a mala veľký úspech. Žiaci aj s pomocou svojich rodičov a starých rodičov pripravili krásne a chutné výrobky, ktoré mali na burze veľký úspech nielen u spolužiakov, ale aj rodičov, ktorí prišli burzu podporiť. A že čas vianočný je tak trochu výnimočný, ľudia sú k sebe milší a prajnejší, tak aj naši žiaci poňali túto burzu dobročinne – každý z predajcov venoval časť svojho zárobku na zbierku, ktorú sme sa rozhodli venovať Občianskemu združeniu MeliBeli, ktoré pomáha detičkám s epilepsiou a ich rodinám. (www.melibeli.sk, www.fialovevianoce.sk).  Žiaci aj učitelia boli naozaj štedrí a tak na účet tohto OZ poputuje 320€! Za každé jedno euro ďakujeme 😊.

              Kolektív ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy

            • Škola hrou – Chemicko-fyzikálna show

            •  

              Najviac sa deti naučia interaktívnou hrou. Tak tomu nebolo inak ani v piatok, 9. 12. 2022. Malí, aj tí starší sa naučili viac o tom, ako funguje fyzika a chémia v skutočnom svete. Show obsahovala množstvo zaujímavých efektov, reakcií a fyzikálnych javov a taktiež samozrejme aj recepty na výrobu zábavných hračiek. 

              Pre 1.stupeň boli pokusy prezentované hravou - rozprávkovou formou. Pre 2.stupeň bol pripravený odbornejší výklad jednotlivých reakcií a fyzikálnych javov.

              Takéto akcie sú pre našich žiakov vždy veľkým prínosom.

            • Prerušenie prevádzky MŠ a ŠKD dňa 14. 12. 2022

            • Z dôvodu prerušenia distribúcie elektriny bude dňa 14. 12. 2022 (streda) prerušená prevádzka materskej školy a školského klubu detí. Vyučovanie v základnej škole bude prebiehať len v dopoludňajších hodinách. Obedy pre žiakov a dôchodcov budú zabezpečené. Všetky popoludňajšie aktivity sa rušia. 

            • Tvorivé dielničky v Kežmarku

            • Pomaly, ale isto sa blíži čas najkrajších sviatkov v roku – Vianoc. Počas nich si snáď najviac pripomíname tradície našich predkov a podávame tak štafetu ďalšej a ďalšej generácii. Hoci tradičné sa mieša s moderným, čaro Vianoc býva neopakovateľné. Na Vianoce sa najviac tešia deti, ktoré majú z príprav a tajomného očakávania darčekov najväčšiu a najúprimnejšiu radosť. Práve pre najmenších pripravilo Vianočné tvorivé dielničky mesto Kežmarok. Deti si mohli vytvoriť vianočný svietnik či zaujímavý veniec z jabĺčka. V Kežmarskom múzeu videli ručne vyrobené betlehemy z keramiky a mohli si tiež vyskúšať prácu s modelárskou hmotou. Predvianočný deň sme zakončili obhliadkou tradičných vianočných trhov. Ďakujeme všetkým zúčastneným i za možnosť zúčastniť sa a prežiť nezvyčajne strávený deň.  Vyučujúce:  I. stupeň