• Novinky

            • Koncoročný výlet našich ôsmakov

            • S mojimi ôsmakmi sme sa tento rok rozhodli, že koncoročný výlet bude trochu netradičný a akčný. Rozbili sme triedne „prasiatko“ a vydali sme sa na cestu do Spišskej Teplice za Popradom, kde nás v krásnom prírodnom prostredí čakala atrakcia – Paintball. Paintball je adrenalínová  ale hlavne zážitková hra, pri ktorej sa zabaví celý tím. Žiaci dostali výstroj a výzbroj, rozdelili sa do družstiev a vzájomné súboje mohli začať. Keďže boli všetci žiaci ozaj disciplinovaní a inštruktora počúvali na 100% , tak nám z tejto aktivity ostali len super zážitky a skoro žiadne modrinky😊. Koncoročný výlet má byť pre triedu aj určitá forma odmeny, a ako triedny učiteľ musím skonštatovať, že moji ôsmaci si ho za celoročnú aktivitu a správanie určite zaslúžili, aj keď rezervy ešte máme 😊. MK

            • Englishstar

            • Do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku sa zapojili 14 žiaci našej školy z rôznych ročníkov. Hlavným poslaním je motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožnila žiakom porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl. Naši žiaci v testoch dosiahli veľmi dobré výsledky. Všetci súťažiaci s úspešnosťou nad 80 % získali diplom s vyobrazenou zlatou medailou a pero s názvom súťaže. Najlepším riešiteľom na druhom stupni je Adam Heban, ktorý test vyriešil na 98 %. Na prvom stupni to najlepšie zvládla Lenka Vavrinčíková s úspešnosťou 91 %.

            • Malé gazdinky

            • Počas roka sme sa na krúžku Malé gazdinky venovali rôznym aktivitám a priestory školskej jedálne sme sa snažili využívať vždy, keď to bolo možné. V kuchynských zásterách, ktoré si deti v úvodných hodinách vyrobili, sme pripravili, upiekli, či navarili niekoľko chutných jedál. Začali sme pečením banánových muffinov, vianočné obdobie sa nieslo v znamení perníkov a na Deň učiteľov sme chceli potešiť našich učiteľov a upiekli sme im, pevne veríme, chutnú bábovku. Deťom z receptov a jedál asi najviac chutili pečené zemiaky s mrkvou, ale vyskúšali sme si pripraviť aj studený cestovinový šalát, ovocnú misu, či nepečenú tortu s piškótami. Krúžok sme ukončili rozlúčkovým piknikom a i keď nám počasie neprialo, užili sme si ho. Ďakujem všetkým deťom, menovite Barborke, Livke, Aničke, Lenke, Dominike, Miške, Sárke, Linduške, Sebimu a Dominikovi, za príjemne strávené utorkové popoludnia 😊 VH

            • Didaktické hry

            • Povinné učivo: Ochrana života a zdravia sa v základných školách na prvom stupni realizuje formou didaktických hier. Cieľom je pripraviť každého jednotlivca na život v prostredí, v ktorom sa nachádza. Nevyhnutným predpokladom na to je neustále poznávanie prostredníctvom pohybu a pobytu v prírode. My sme tieto hry v prírode uskutočnili v utorok, 13. júna 2023. Žiaci prvého stupňa sa rozdelili do skupín a potom spoločne plnili zadané úlohy. Každej skupine sa podarilo úlohy splniť. Neskôr si zahrali rôzne športovo-pohybové hry v prírode.

            • Ochutnávka Fruxi - školské ovocie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ochutnávka Fruxi - školské ovocie.

               V rámci programu „Školské ovocie“- „Školský program“ s finančnou podporou EU sa žiaci našej školy potešili ochutnávke 100% ovocných a zeleninových štiav FRUXI FRESH. Tento program významnou mierou pomohol podporiť počas celého školského roka zdravú výživu a zmeniť tak stravovacie návyky detí predškolského a školského veku. Sprievodná akcia bola obohatená o odmeny pre deti. Každé si odnieslo nákrčník (multifunkčnú šatku) a pero so zvýrazňovačom. Ďakujeme GAS Familii, s. r. o. za spríjemnenie dňa a doplnenie vitamínov.  Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Výberové konanie na funkciu riaditeľa ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy

            • Obec Vyšné Ružbachy, zastúpená starostom obce

              v zmysle 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s 5 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov s prihliadnutím na zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov(ďalej len zákon č. 138/2019

              vyhlasuje výberové konanie

              na obsadenie funkcie riaditeľa Základnej školy s materskou školou Vyšné Ružbachy č. 330.

               

              Viac informácií v prílohe

            • Koncoročný výlet – I. stupeň

            • Aj keď počasie na to nevyzeralo, prvostupniari zažili v stredu, 7.6.2023, krásny koncoročný výlet. V Starej Ľubovni navštívili Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala, kde sa v bludisku snažili nájsť tú správnu cestičku, aby dorazili do cieľa – tým bola veža v podobe Čertovej skaly uprostred bludiska. To sa niektorým žiakom podarilo veľmi rýchlo, sranda ale bola nájsť aj cestu späť 😊. Počas blúdenia uličkami našli drevené sochy (všetkých 9 asi nikto 😊 ), zablatili si topánky, dáždik im občas zmočil hlavy, ale napriek tomu to bol veľmi pekne prežitý deň plný skvelých, nezabudnuteľných chvíľ.

            • Dopravná výchova- výchova k bezpečnosti v cestnej premávke

            • Dopravná výchova je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti, cestujúci v prostriedkoch osobnej alebo hromadnej dopravy. Neúmerný  je počet dopravných nehôd, ktorých účastníkmi sú deti v školskom veku. Aj v tomto školskom roku sme žiakom I. stupňa podali základné vedomosti, praktické zručnosti zamerané na bezpečné správanie sa v rôznych dopravných situáciách na dopravnom ihrisku v Novej Ľubovni. 

            • Zážitkovo

            • V stredu, 7. júna, k nám do škôlky zavítal „Majster Netopier“, ktorý zážitkovým učením deťom vyčaril úsmev na tvári. Hrali a spievali spolu rozprávky, deťom predviedol dychové hudobné nástroje, kde si mohli vyskúšať aj hru na koncovke, dvojačke či fujare.

            • Deň detí v našej škôlke

            • Tohtoročný MDD v našej škôlke bol opäť raz nezabudnuteľný. Deti mali program nabitý naplno a tento deň si užili športovými aktivitami, súťažami a tradičným guľášom, ktorý je pre nás už akousi tradíciou.

            • Máj v staršej skupine MŠ

            • V mesiaci máj si deti uctili mamičky, a za ich lásku im poďakovali krásnym vystúpením plným spevom, básňami a tancom. Vytvorili pre nich aj krásny darček, ktorý im s láskou podarovali. V ďalšom týždni sme bližšie spoznávali našu vlasť – Slovensko. Oboznámili sme sa so slovenskou hymnou, vlajkou, znakom a mnohými ďalšími dôležitými informáciami o Slovensku. V tomto mesiaca sme si pripomenuli „Deň mlieka“ a deťom priblížili jeho dôležitosť pre naše zdravie. U detí sme sa zážitkovým učením snažili nadobudnúť pozitívny vzťah k rastlinám, presnejšie bylinám, ktoré sme spoznávali priamym pozorovaním, ochutnávkou čajov, ovoniavaním. Deťom sa toto „doobedné ochutnávanie čajíkov“ veľmi páčilo.

            • Máj v mladšej skupine MŠ

            • V mesiaci máj sme s deťmi zrealizovali rôznorodé aktivity na témy- Moja mama, Týždeň farieb, Meduška nám nazbierala a Deti sveta. Pripomenuli sme si poznatky o členoch rodiny a uvedomili si, aká je pre nás všetkých dôležitá mama. Deti mamkám zhotovili darček, kreslili a naučili sa básne, piesne a tanček. Svoju lásku k mame prejavili aj kultúrnym programom, s ktorým vystúpili na verejnosti z príležitosti osláv Dňa matiek. Spoznávali sme farby, liečivé byliny a ich účinok na naše zdravie. Osvojili sme si nové poznatky o rastlinnej ríši a aj na zábavu sme si našli čas. Našu škôlku navštívili známe rozprávkové postavy. Krajina príbehov bola výtvarná súťaž, ktorej sme sa zúčastnili spolu so staršími deťmi a všetkých nás veľmi potešilo čestné uznanie od Ľubovnianskej knižnice.

            • MDD na II.stupni

            • Krásny slnečný 1.jún si užili aj naši druhostupniari. Deň detí si naši žiaci spestrili hlavne športom. Na kúpeľných ihriskách si navzájom zmerali sily vo volejbale, florbale, futbale, v tenise či bedmintone. Užili si slniečko, krásne prostredie, super náladu a na záver aj občerstvenie od vedenia ružbašských kúpeľov, za čo im chceme poďakovať. 

            • Matematický KLOKAN

            • Tak ako každý rok, ani tento nebol výnimkou a v marci sa naši žiaci zúčastnili celoslovenskej matematickej súťaže Klokan, v ktorej mohli ukázať svoju šikovnosť v oblasti matematiky. Po celkovom vyhodnotení dostali všetci riešitelia diplomy a malú odmenu. Najlepšie výsledky zo žiakov našej školy majú Šimon Sčensný z 5.A triedy a Martinka Bujdošová zo 6.A triedy,  ktorí získali diplom úspešného riešiteľa a takisto vecnú odmenu. Všetkým riešiteľom ďakujeme. 

            • Medzinárodný deň detí - I. stupeň

            • Ďalší nezabudnuteľný Deň detí zažili žiaci prvého stupňa vo štvrtok, kedy sa spolu so svojimi triednymi učiteľkami vybrali na (už tradičnú) opekačku. Počasie bolo na jednotku a preto okrem opekania a jedenia deti využili čas a priestor na rôzne hry a pohybové aktivity v prírode. Spestrením tohto dňa bolo vypúšťanie motýľov, ktorých vývoj sme v posledných dňoch spoločne pozorovali, na slobodu. Ďakujeme týmto ešte raz majiteľom Ružbašského dvora za spoluprácu pri organizovaní tejto krásnej akcie a za poskytnutie priestorov 😊.

            • Krajina príbehov

            • V tomto roku vyhlásila  Ľubovnianska knižnica  regionálnu výtvarnú súťaž na tému : „Krajina príbehov – Ružbašská  kráľovská svadba“ .  Keďže je nám táto téma veľmi blízka,  do  súťaže sme sa zapojili aj my a poslali sme niekoľko  prác našich žiakov MŠ a ZŠ.  Z celkového počtu  170  vybrala určená komisia 20, ktoré ocenili. Medzi  nimi bola aj naša žiačka materskej školy Lenka Krafčíková,  ktorú pripravovala  p. uč. Dáša Timčáková. Dňa 29. 5. 2023 sa v Ľubovnianskej  knižnici uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie, kde si prevzala Čestné uznanie a cenu. 

            • Florbalový turnaj

            • Aj v tomto školskom roku sme pri príležitosti Medzinárodného dňa florbalu zorganizovali školský florbalový turnaj pre II. stupeň ZŠ. Do turnaja sa zapojilo päť tried a teší ma aj účasť našich dievčat. Po napínavých súbojoch nakoniec prvé tri miesta obsadili tieto družstvá. Tretie miesto obsadili výborne hrajúci šiestaci (6.A), na 2. mieste skončili minuloroční víťazi z 9.A a víťazom turnaja sa stali žiaci z 8.A triedy. Všetkým florbalistom a florbalistkam ďakujem za výborné športové výkony a už teraz sa teším na ďalší ročník. MK

            • Dental Alarm

            • Naša MŠ sa zapojila do osvetového programu Dental Alarm. Študentka zubnej medicíny predškolákov naučila správne si čistiť zúbky. Deti sa v rámci programu zúčastnili 4 školení s témami: hygiena, anatómia, patogenita a výživa s praktickou inštruktážou a naučili sa tak správne si čistiť zuby. Okrem toho každé dieťa počas prvého školenia dostalo dve zubné kefky Curaprox. Po školení dostali diplom a rôzne motivačné materiály. Deti sa naučili mnoho nových informácií, ktoré, ako sľúbili, budú každodenne praktizovať.

            • Alex a rozprávkoví kamaráti

            • Rozprávkoví kamaráti z Labkovej patroly, Skye a Chase, sa vybrali na prechádzku a navštívili aj našu MŠ. Prišli spolu s ich najlepším kamarátom Alexom, aby deťom vyčarovali úsmev na tvári. Spolu si zatancovali, zaspievali a dokonca aj zacvičili. Na záver deti pochválili a sľúbili, že keď ešte niekedy pôjdu okolo, určite nás ešte navštívia.

            • Nočná škola

            • Nočnou školou nazývame triednu aktivitu, pre ktorú je typické nocovanie žiakov v našej škole. V tomto školskom roku si vybrala trieda 8.A na túto aktivitu termín - májový piatok (12.5.2023). Nájsť dôvody, kvôli ktorým je táto akcia pre žiakov taká zaujímavá, nie je vôbec ťažké. Naši ôsmaci jednoducho milujú našu školu, a preto sa rozhodli, že ju neopustia a ostanú v nej nasávať vedomosti a školské zážitky až do soboty rána. "Vzdelávali" sa až do neskorých nočných hodín a až nad ránom pod tlakom množstva nových informácií zaspali. Či sa to prejaví na ich zlepšených známkach zistíme v najbližších dňoch a týždňoch. Isté je, že kolektív sú ozaj úžasný. Keďže to bola nočná škola, tak fotky nepridávame, pretože bola po celý čas noc :D. S pozdravom nevyspatý a zničený triedny učiteľ.