• Novinky

            • December v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album December v staršej triede.

              Mesiac december sa v MŠ niesol v znamení očakávania príchodu Vianoc. Bol plný nových, radostných zážitkov a prekvapení. 5. decembra sme v MŠ privítali Mikuláša. Deti si pre neho pripravili básne a piesne, a ten odmenil deti balíčkami. Taktiež sme s deťmi vystúpili s programom pre Mikuláša pri OÚ. 6. decembra sme pozdravili Mikuláša v Bielom dome, kde mu deti krásne zaspievali a zatancovali. Spoločne sme počítali dni, ktoré nás delili od príchodu Vianoc. Predškoláci sa zúčastnili dobrodružnej hry Escape room v ZŠ, kde spoločne hľadali indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešili hlavolamy rôzneho typu. Spoločne s deťmi sme zhotovili vianočnú výzdobu, naučili sa nové piesne, básne, tance a vianočné vinšovačky, ktorými sme potešili starkých v Senior Residence a svojich najbližších na vianočných trhoch.

            • Anjel Vianoc

            • Tatranská galéria v Poprade každoročne vyhlasuje súťaž Anjel Vianoc a naši žiaci sa hneď pustili do maľovania. Organizátor súťaže priznáva, že už neverí, že ho ešte niečo môže prekvapiť, ale každoročne sa to stane. Tento rok prišlo do súťaže rekordných 1 700 prekrásnych, zaujímavých anjelov. Aj u nás v škole sa objavili mnohé zaujímavé podoby anjelov. Za školu mohlo postúpiť 10 prác a z nich 2 získali čestné uznanie.

              Ocenenie získali Johana Jozefíková z I.A a Martina Bujdošová zo VII.A triedy. Blahoželáme im a ďakujeme.

            • Vianočná akadémia

            • 19.12.2023 o 10.00 hod. sa v rámci vyučovania uskutoční Vianočná akadémia pod názvom "Ružbašský stromček" pre deti, žiakov a seniorov v obecnom kine. 

            • Zmena poplatkov v MŠ a ŠKD od 1. 1. 2024

            • Obec Vyšné Ružbachy podľa 6 ods. I zákona č.369/1990Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a podľa 81 ods. 3 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydal dodatok o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v MŠ, ŠKD a CVČ a určení výšky príspevku na prevádzku na dieťa MŠ a žiaka školského zariadenia od 1. 1. 2024 nasledovne:

              Materská škola (MŠ)

              l. Za pobyt dieťaťa v materskej škole prispieva rodič na čiastočnú úhradu výdavkov v MŠ mesačne na jedno dieťa sumou 18 €.

              Školský klub detí (ŠKD)

              2. Za pobyt dieťaťa v školskom klube detí prispieva rodič na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou ŠKD mesačne najedno dieťa sumou 10 €.

            • Súťaž mladých hasičov

            • Kolektív mladých hasičov sa zúčastnil jesennej časti súťaže hry Plameň. Jednalo sa o pohárové súťaže družstiev. Prvá bola v Jarabine, kde sa zúčastnili kolektívy nášho okresu. Ďalšia súťaž bola o Pohár primátora mesta Prešov, kde súťažili družstvá Prešovského a Košického kraja. Vo veľkej konkurencii 70 družstiev obstáli naši na 22.mieste. Posledná súťaž bola o Pohár primátora mesta Bardejov, kde spomedzi 63 družstiev naši obsadili 16.miesto. Chceme sa týmto poďakovať našim malým hasičom za reprezentáciu našej školy, DHZ ako aj našej obce.

            • Šantenie na snehu

            • Bohatú nádielku snehu si užívajú naši prvostupniari počas hodín telesnej výchovy. Zababušení od hlavy až po päty, v ruke klzák alebo boby, tak kráčajú na neďaleký kopček pri futbalovom ihrisku. Hoci kopec je neveľký, zažívajú na ňom veľa zábavy. Do školy sa síce vracajú mokrí a unavení, ale s peknými červenými líčkami a dobrým pocitom, že aj v snehu urobili niečo pre svoje zdravie :) 

            • Mikuláš s Danielom Hevierom

            • Dňa 6. 12.  zavítal do našej malej, ale útulnej školy slovenský básnik, prozaik, textár, výtvarník, autor literatúry pre deti a mládež Daniel Hevier.  Majster slova upútal našich žiakov pútavým rozprávaním o svojom  detstve. Svojim humorom, veselou náladou a  dobrou hudbou žiaci mali možnosť   spoznať ho nielen ako spisovateľa, ale aj ako človeka s veľkým srdcom. Po besede prebiehala autogramiáda a žiaci mali možnosť zakúpiť si jeho knihy.

              Poďakovanie patrí p. Hevierovi, že si našiel v tomto nečase pre nás čas, 6. A triede za krásne spracované projekty, p. vychovávateľke L. Sčensnej, že prijala  výzvu na internete, p. uč. Diňovej za organizačné zabezpečenie.

            • Mikuláš v našej škole

            • V stredu, 6. decembra, navštívil aj našu školu Mikuláš. S vrecom plným balíčkov sa v typickom červenom oblečení a bradou bielou ako sneh usadil k nášmu vianočnému stromčeku. Žiaci z každej triedy ho prišli pozdraviť, zaspievať či zarecitovať, za čo si vyslúžili balíčky plné sladkých dobrôt. Ďakujeme, Mikuláš, tešíme sa na teba o rok zas!

            • Okresná súťaž Babka a dedko roka

            • Tak, ako každý školský rok, aj tento  školský rok sa žiaci našej školy zapojili do literárnej súťaže Babka a dedko roka. Do súťaže sa zapojilo 29 škôl s 236 detskými vyznaniami, z ktorých  hodnotiaca komisia navrhla 40 na ocenenie. Medzi víťazmi  bol aj náš žiak, Norbert Budzák (6. A), ktorý si spolu so svojim dedkom,  pánom Jánom Budzákom, bol prevziať ocenenie. V zborníku bude uverejnená aj práca  ďalšej našej žiačky, Sofie Orovčíkovej (9. A). Gratulujeme!

              Kabinet  SJL

            • Koľko lásky!

            • Projekt: ,,Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok´´, vďaka ktorému  aj naši žiaci spojili generácie ľudí a priniesli veľa lásky a radosti neznámemu seniorovi v podobe preplnených krabičiek, svedčí o ich nezištnosti, ochote pomôcť a láske k blížnym. Tento projekt bol ocenený ako Sociálny čin roka 2019  a označený titulom Senior Friendly v roku 2022. Žiakom, ale i rodičom, ktorí sa zapojili, ďakujeme.

            • November v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album November v staršej triede.

              V úvode mesiaca november sme si s deťmi pripomenuli pamiatku zosnulých návštevou cintorína, kde sme sa spolu pomodlili za našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Pekné počasie sme s deťmi využili na pohybové aktivity na ihrisku a stihli sme si púšťať šarkany, ktoré si deti samé vytvorili. Počas protidrogového dňa sme s deťmi realizovali rôzne aktivity na túto tematiku, rozprávali sme sa a tvorili spoločný plagát. Z detí sa na chvíľu stali herci a zahrali si divadielko Červená Čiapočka. Taktiež sme sa zapojili do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“ a spoločne s deťmi sme dôchodcom odovzdali aj kúsok našej lásky. V závere mesiaca deti potešil sneh a dosýta si vychutnali hry s ním na školskom dvore.

            • November v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album November v mladšej triede.

              Aj v novembri sme pripravili pre deti veľa pútavých aktivít. Spoznávali sme naše zmysly, ľudské telo a ako sa správne starať o naše zúbky, aby boli zdravé. Robili sme rôzne pohybové aktivity ,či už v triede ,alebo na školskom dvore. Deti si vyrobili mikulášske čižmičky ,s ktorými vyzdobili priestory materskej školy. Tiež sme si užili prvý sneh, z ktorého mali deti obrovskú radosť.

            • Kvíz BIO-FYZIKA

            • 14.11.2023 si žiaci 7.-9. ročníka preverili vedomosti z predmetov biológia a fyzika v školskom kvíze, ktorý pripravili a viedli p. učiteľky M. Šľachtovská a M. Dudžíková. Súťažili v štyroch zmiešaných družstvách, kde sa mohli prejaviť všetci, pretože pri odpovediach museli spolupracovať. No vyhrať mohlo len jedno družstvo. Boli to títo žiaci: Braňo Knapík – 9.A, Laura Palenčárová – 8.A, Liana Hanečáková – 7.A. Gratulujeme!

            • Vŕbová píšťalka

            • Folklór ožíva, a to nielen medzi staršími, ale v našej škole aj medzi mládežou, čoho dôkazom bola súťaž Vŕbová píšťalka – 23.11.2023 v Starej Ľubovni. Na okresnej súťaži nás reprezentovali dvaja deviataci – Anička Merčáková a Braňo Knapík. Urobili nám veľkú radosť a zároveň veľmi úspešne zviditeľnili našu školu a obec, pretože Anička vyhrala 3.miesto. Toto víťazstvo patrilo aj Braňovi, ktorý ju sprevádzal hrou na akordeóne, čím sa stali výnimoční, nakoľko súťažiacich na hudobných nástrojoch sprevádzali ich učitelia.


              Ďakujeme a prejeme veľa chuti do ďalšej umeleckej činnosti.

            • Bubnovačka

            • Ticho pred násilím neochráni! Medzinárodné podujatie „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023“, upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Aj naši žiaci ZŠ s MŠ sa zúčastnili tejto akcie v pondelok, 20.11.2023, v čase medzi 10:00-10:45 hod. a bubnovaním symbolicky vyjadrili podporu týraným deťom, ktoré sú často neviditeľné i nepočuté.

            • Riaditeľské voľno 24. 11. 2023

            • Riaditeľka ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy udeľuje v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov na deň 24. 11. 2023 (piatok)  riaditeľské voľno pre žiakov základnej školy a materskej školy  z organizačných a prevádzkových dôvodov. Prevádzka bude prerušená aj v školskej jedálni a školskom klube detí. Ďakujeme za pochopenie.

                          V pondelok 27. 11. 2023 bude prevádzka pokračovať v bežnom režime.

            • Úcta k starším

            • Tak ako končí leto a začína jeseň, tak po mladosti a produktívnom veku prichádza staroba. Pomaly, nenápadne. Človek sa ocitá v jeseni života a spomína na minulosť.

              Starnutie je zákonitý, nezvratný a prirodzený proces. Mesiac október sa nesie v duchu úcty k našim starým rodičom, susedom, priateľom aj známym, preto by mal byť pre nás všetkých pripomenutím, že si treba uctiť starších ľudí v našom okolí. 

              Preto my, deti a žiaci zo Základnej a materskej školy vo Vyšných Ružbachoch sme  v stredajšie popoludnie 25.10. pre našich starkých pripravili kultúrny program.

              Na začiatku kultúrneho programu hostí privítal pán starosta a pani riaditeľka školy. Celý program sa niesol v príjemnej atmosfére, nechýbal smiech, radosť, nadšenie a v neposlednom rade aj potlesk od našich najstarších občanov.

              Veríme, že všetky babičky i dedkovia odišli z predstavenia šťastní a s dobrým pocitom pri srdiečku.

              A, samozrejme, že radosť svojim starým rodičom, bude prinášať každý z nás, malý aj veľký, po celý rok.