• Novinky

            • Veselka v MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Veselka v MŠ.

              Veľkým prekvapením pre naše deti bola návšteva Veselky. Tá sa nám predstavila s hudobným koncertom, ktorý bol zameraný na rôzne témy. S deťmi sme si zatancovali a zaspievali na známe aj menej známe piesne z autorskej tvorby.

            • Veľkonočný pozdrav

            • Milí žiaci, ctení rodičia a priatelia školy.

              Prajeme Vám  príjemné, v radosti a zdraví prežité veľkonočné sviatky, maľované vajíčka ako z rozprávky, úsmev na perách po celý deň, všadeprítomnú pohodu ako sen.  Nech atmosféra týchto dní sa prenesie i do každej oblasti Vášho života.

              Riaditeľka školy Daniela Hrehová  a kolektív zamestnancov ZŠ a MŠ.

            • Deň učiteľov

            • „Chvályhodní sú tí ľudia, ktorí pri množení práce, múdrosti a umenia žiadne úsilie neľutujú.“

                                                                                                                      Ján Amos Komenský

               

              Symbolická kytička prvých jarných kvietkov plná spokojnosti, radosti, zdravia, tvorivých síl i pracovného nadšenia patrí všetkým zamestnancom, ktorí väčším či menším dielom prispievajú k celkovému výchovno-vzdelávacieho procesu. Prajem celej našej školskej rodine vytrvalosť a úspech pri zvládaní všetkých úloh.

              Riaditeľka školy Daniela Hrehová.

            • Fialový deň

            • Svetový deň epilepsie (Fialový deň) predstavuje medzinárodnú kampaň, ktorá začala v roku 2008. Venuje sa zvyšovaniu povedomia o epilepsii na celom svete. Každoročne sú ľudia 26. marca vyzývaní, aby sa obliekli do fialového a podporili tak osoby s touto chorobou.   

            • Rodičia čítajú deťom

            • Aj v tomto roku naša škola pokračovala v novej tradícii, kedy v rámci akcie Marec - mesiac knihy chodili čítať našim prvákom rodičia priamo v škole. Bolo úžasné každé ráno začínať rozprávkou v podaní stále iného rodiča. V zaujímavom čítaní mamky sme sa preniesli do tajov rozprávok – o zvieratkách, dopravných značkách, o detičkách, ktoré sa prejedali atď. Rodičia nám predviedli ako môže byť čítanie zaujímavé, poučné i zábavné. Veríme, že naši šikovní prváci budú svojich rodičov nasledovať a s radosťou si čítať poučné, úsmevné, či napínavé príbehy z detských kníh. Ďakujem rodičom, že si našli čas a prišli nám prečítať rozprávky a príbehy z kníh, ktoré sa nachádzajú u nás v triede. Knihy škola získala v rámci úspešnej realizácie projektu  „Čítame pre radosť“. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu😊.

              p. učiteľka Monika Andrášová

            • Miss bábika - okresné kolo

            • Tradičná súťaž Miss bábika privítala 12. marca 2024 v Centre voľného času v Starej Ľubovni 17 žiačok 1. a 2. ročníka zo základných škôl okresu Stará Ľubovňa. Dievčatá predviedli svoj herecký talent, spev, prednes, kreativitu, zručnosť, šikovnosť, ale najmä vzťah k svojej obľúbenej hračke - bábike. Našu školu reprezentovali dve prváčky Lea Harendarčíková a Klára Diňová. Dievčatá s veľkou hrdosťou reprezentovali nielen našu školu, ale aj obec, keďže ako jediné súťažiace mali oblečené kroj svojej rodnej obce, ako aj krojované bábiky.

              Aj keď Klára aj Lea sa neumiestnili na prvých miestach, ich krásny spev, prednes a improvizácia pri hre s bábikou boli prejavom ich nadania a pekného vzťahu k hračke. Bábike, ktorá vytvára v dievčatkách tej najhlbší cit lásky budúcej matky k dieťaťu. Lei Harendarčíkovej a Kláre Diňovej ďakujeme reprezentáciu školy aj obce a veríme, že aj v budúcom školskom roku dievčatá prejavia záujem o túto veľmi peknú a podnetnú súťaž.

              p. učiteľka Monika Andrášová

            • Svetový deň vody

            • Už tri desaťročia sa oslavuje 22. marec ako Svetový deň vody – vzácnej a nenahraditeľnej tekutiny, bez ktorej by neexistoval život. Svetový deň vody je dôležitým pripomenutím, že voda nie je samozrejmosťou. V tento deň sme sa premenili na „modrú školu“ – prišli sme do školy oblečení v modrom. Veľa sme sa o vode rozprávali, čítali, počúvali, spievali, kreslili a maľovali. Na vychádzkach sme pozorovali rôzne vodné zdroje v našej obci a kúpeľoch a ochutnávali vodu z minerálnych prameňov.

            • Žiačik záchranár

            • Aj naši žiaci sa budú učiť, ako spoznať príznaky cievnej mozgovej príhody.

              Žiaci 3., 4., 5., 6., a 7. ročníka sa zapojili do štvrtého ročníka projektu FAST HEROES. Na Slovensku sa do tohto projektu doposiaľ zapojilo takmer 30 tisíc žiakov a študentov.  Cieľom projektu je vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody, naučiť ich zavolať prvú pomoc včas a zachrániť tak život ich blízkym príbuzným. Na Slovensku preberá aj tento rok nad projektom záštitu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Projekt získal uznanie Európskej komisie za najlepšiu praktickú pomôcku pre školy vo vzdelávaní v oblasti zdravotníctva.

            • #ponozkovavyzva

            • 21.marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Oficiálne sa oslavuje od roku 2012. Prečo si v tento deň obúvame rozdielne ponožky?
              Ponožky boli symbolicky vybrané preto, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. Do tejto výzvy sa zapojili aj učitelia a žiaci našej školy a škôlky 😊

            • Expert

            • Aj tento rok sa naši žiaci zúčastnili celoslovenskej súťaže Expert, v ktorej mohli ukázať svoje vedomosti z rôznych predmetov. Po celkovom vyhodnotení prišli výsledky a spolu s nimi aj diplomy a malé odmeny pre všetkých riešiteľov. Úspešnými riešiteľmi sa stali Veronika Škurlová (5.A), Martina Bujdošová (7.A), Lenka Hebanová (9.A), Adam Heban (9.A), Sofia Orovčíková (9.A) a Tomáš Bujdoš (9.A). Ďakujeme všetkým riešiteľom za účasť.

            • Zápis do 1. ročníka ZŠ

            • V súlade s § 20 zákona NR SR č.245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa v Základnej škole Vyšné Ružbachy uskutoční zápis detí na plnenie povinnej školskej dochádzky pre nový školský rok 2024/2025.

               

              Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy oznamuje zákonným zástupcom budúcich prvákov, že zápis do prvého ročníka sa uskutoční dňa  15. apríla 2024, v čase o 13.00 hod. v   budove základnej školy.

               

              Zápis je povinný pre všetky deti, ktoré do 31.8.2024 (vrátane) dovŕšia  vek 6 rokov, tiež deti, ktoré mali odloženú povinnú školskú dochádzku. Ak zákonný zástupca požiada o to, aby bolo na plnenie školskej dochádzky prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, doloží k žiadosti prílohy:

              1. súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,
              2. prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára a dorast.

              Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku podľa trvalého bydliska v základnej škole v školskom obvode v súlade so VZN č. 1/2009, ktorým sa určujú školské obvody základných škôl  v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Vyšné Ružbachy pre deti s trvalým pobytom v obci Vyšné Ružbachy, ak zákonný zástupca  pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu.

              Základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje osobné údaje:

              • meno a priezvisko, dátum narodenia, miesto narodenia, adresu trvalého pobytu dieťaťa, adresu prechodného pobytu, rodné číslo, národnosť, štátne občianstvo,
              • meno a priezvisko, adresu trvalého pobytu zákonných zástupcov, telefonický a mailový kontakt.

              K zápisu je potrebné priniesť :

              • elektronicky vyplnenú a vytlačenú žiadosť zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do základnej školy podpísanú obidvomi zákonnými zástupcami (pokiaľ bude podaná rodičom cez Edupage v termíne do 14. apríla 2024, bude už v škole vytlačená a pripravená na podpis),
              • prihlášku podpisujú obaja zákonní zástupcovia (v prípade, že neprítomnosť druhého zákonného zástupcu je spojená s ťažko prekonateľnou prekážkou – je nutné vyplniť prílohy č. 1(ZZ1) a č. 2 (ZZ2) a doniesť so sebou – sú uverejnené na webovej stránke školy),
              • rodný list dieťaťa,
              • podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom postihnutí dieťaťa,
              • poplatok za pomôcky vo výške 15€.

              Pri zápise bude prebiehať individuálny rozhovor s dieťaťom, ktoré spraví súbor niekoľkých úloh. Na zápis nie je potrebná žiadna príprava dieťaťa. Rodičia absolvujú inštruktážny rozhovor.

              O prijatí dieťaťa na plnenie školskej dochádzky rozhoduje riaditeľ základnej školy do 15. júna 2024.

              Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy.

              Ak rodina žije v zahraničí a dieťa dovŕšilo vek povinnej školskej dochádzky, zákonní zástupcovia a dieťa sú občanmi SR, majú takisto povinnosť zapísať dieťa do základnej kmeňovej školy v SR (teda tam, kam patrí podľa obvodu).

              O pokračovanie povinného predprimárneho vzdelávania (odklad) žiada zákonný zástupca dieťaťa písomne riaditeľa školy. Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

               

              Tlačivá k zápisu žiaka do prvého ročníka sú dostupné na webovej stránke školy

              https://zsvysneruzbachysl.edupage.org v sekcii Žiaci a rodičia – Informácie pre rodičov – Žiadosť o prijatie dieťaťa do 1. ročníka ZŠ. Bližšie informácie k zápisu Vám budú poskytnuté na tel. čísle 052/42 82 031.

               

              Vo Vyšných Ružbachoch dňa 19.3.2024

              PhDr. Daniela Hrehová, PhD., MBA

                                                                                                         riaditeľka ZŠ s MŠ

            • Logopedická diagnostika v MŠ a ZŠ

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ ponúka  zákonným zástupcom možnosť logopedickej depistáže každého dieťaťa. 

              Deti materskej školy: dňa 18.3.2024 o 14.30 hod. v priestoroch materskej školy.

              Deti základnej školy: dňa 20.3.2024 o 14.30 hod. v priestoroch základnej školy (možnosť výberu termínu v EDUPAGE).

              Ide o orientačné logopedické vyšetrenie, ktorého cieľom je pomôcť deťom, ktoré potrebujú zahájiť logopedickú starostlivosť a to na  základe odporúčania pedagogického zamestnanca alebo vlastného rozhodnutia zákonného zástupcu.

              Logopedickú starostlivosť v MŠ a v ZŠ poskytne externá špeciálna školská logopedička, ktorá prvotne zaháji diagnostické vyšetrenie dieťaťa - prešetrenie logopedickej stránky, následne navrhne ďalší postup a nápravu reči podľa druhu a stupňa narušenej komunikačnej schopnosti.

              Prehľad o detailoch anamnézy, diagnózy, prognózy (zhodnotenie vývinu reči) bude oznámené zákonnému zástupcovi osobne alebo písomne (v prípade neprítomnosti). Využitie logopedickej intervencie bude v kompetencii zákonného zástupcu. Pravidelná a intenzívna logopedická starostlivosť bude poskytovaná logopedičkou pravidelne každý týždeň priamo v škole v poobedňajších hodinách (podľa dohody).

              Nevyhnutnou podmienkou úspešnej logopedickej intervencie bude dobrá spolupráca logopedičky so zákonnými zástupcami.                    

                                                                             Riaditeľka školy PhDr. Daniela Hrehová, PhD., MBA

            • Druhá šanca knihám

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ informuje žiakov, rodičov a priateľov školy o možnosti posunúť prachom zaviate a prečítané knihy z vašich domácich príbytkov na policu novej knižnice pre deti, mládež i dospelých a do knižných búdok v obci. Odovzdané knihy krásnej a odbornej literatúry si tak začnú žiť svojím novým životom  a nájdu si svojich ďalších čitateľov. Knihy, ktoré sú v dobrom stave, bez vážnych kozmetických chýb a vedeli by zaujať ďalších čitateľov môžete priniesť do základnej školy v ktorýkoľvek pracovný deň v čase od 7.00 hod. do 16.00 hod.

              Riaditeľka PhDr. Daniela Hrehová, PhD., MBA

               

            • Škola hrou: Fyzikálno-chemická show

            • Najviac sa deti naučia interaktívnou hrou. Tak tomu nebolo inak ani 23. 2. 2023 - v posledný školský deň pred jarnými prázdninami. Mladší, aj tí starší, sa naučili viac o tom, ako funguje fyzika a chémia v skutočnom svete. Show obsahovala množstvo zaujímavých efektov, reakcií, fyzikálnych a chemických javov. Nechýbali ani recepty na výrobu zábavných hmôt, ktoré si teraz žiaci zvládnu vyrobiť aj doma. 

              Pre 1.stupeň boli pokusy prezentované hravou - rozprávkovou formou. Je to pre nich predpríprava na fyziku, ktorá ich čaká vo vyšších ročníkoch. Pre 2.stupeň bol pripravený odbornejší výklad jednotlivých reakcií a fyzikálnych javov. Samozrejme, niektoré z nich už poznali 😊

              Takéto akcie sú pre našich žiakov vždy veľkým prínosom.

            • Hviezdoslavov Kubín 2024 – školské kolo II. stupeň

            • Dňa 6. marca 2024 sa v priestoroch našej základnej školy uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v interpretácii poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín 2024. Stretli sa v nej víťazi  školských kôl z II. stupňa, ktorí si medzi sebou zmerali sily v prednese umeleckých textov. Konkurencia bola naozaj veľká. Porota mala neľahkú úlohu. Jej rozhodnutie bolo nasledovné:

              V II. kategórii  krásne 3. miesto obsadilii šikovní recitátori V. Hanečáková  6. A  (poézia), T. Kovaľová 5. A (próza). 2. miesto obsadila V. Pardusová 5. A (próza) a nádherné 1. miesto si vyrecitovali S. Gončárová 5. A (poézia) a N. Palárová 6. A (próza). 

              V recitačnej III. kategórii si úspešné 3. miesto vyrecitovali L. Piešťanská 9. A ( poézia) a M. Bujdošová 7. A (próza). A. Vírová 8. A (poézia) a D. Šlachtovský (próza) 8. A získali vo svojich kategóriách vynikajúce 2. miesta. 1. miesto dosiahli O. Kovaľ 7. A (próza) a L. Hebanovaá 9. A (poézia).

              Všetkým gratulujeme a víťazom prajeme úspech v okresnom kole. Veľa šťastia v ďalších recitačných súťažiach.

              Vyučujúce SJL

            • Čítame škôlkarom

            • “Hodnota knihy by sa mala meriať tým, čo si z nej viete odniesť.” (James Bryce)

              Mesiac marec sa nespája len so začiatkom jari. Ako sa hovorí, človek nie je len chlebom živý, ale potrebuje pre rozvoj osobnosti aj duchovno. Mesiac knihy bol vyhlásený na počesť Mateja Hrebendu, ktorý sa v tomto mesiaci narodil aj zomrel.

              Na oslavy sa nezabúda, a na oslavu knihy sme nezabudli ani my. Na hodine slovenského jazyka sme sa porozprávali o zaujímavom živote Mateja Hrebendu a posolstve, ktorý pre nás zanechal. Napriek zrakovej chybe veľmi túžil poznať, čo sa v knihách píše. Chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Miloval poéziu a sám, už ako 18-ročný, začal písať svoje prvé verše.

              Ako prváci sa učíme čítať a snažíme sa každodenne zdokonaliť naše čítanie, svoje čitateľské schopnosti sme chceli ukázať našim kamarátom škôlkarom. Dňa 7.3.2024 sme sa vybrali do materskej školy a detičkám prečítali úryvky, ktoré máme v šlabikári. Ukázali sme im šlabikár a povedali im, čo všetko sa naučia v prvom ročníku. Deti nás pozorne počúvali a mali radosť, že ešte pred rokom sa s nami hrali v MŠ a teraz im práve my, najmenší žiaci zo školy čítame.

              Pani učiteľka s materskej školy nás pochválila, za odmenu sme dostali sladkú odmenu a dovolila, aby sme sa zahrali s deťmi s materskej školy.

              Posolstvo Matej Hrebendu propagovať čaro a múdrosť kníh si hlboko vážime a chceme rozvíjať tým, že budeme knihy čítať nielen v tomto mesiaci, ale po celý rok.

              Za žiakov 1.A zapísala p. učiteľka Monika Andrášová

            • Čítame pre radosť

            • Naša škola sa zapojila do rozvojového projektu „Čítame pre radosť“, ktorý vyhlásilo MŠVVaM SR. Úspešní sme boli v druhom kole, a tak sme získali finančné prostriedky v hodnote 1000€ na nákup kníh pre štyri triedy prvého stupňa ZŠ. Naše triedne knižnice sme obohatili o množstvo krásnych a zaujímavých kníh, ktoré urobili žiakom veľkú radosť. Pestrosť a kvalita knižnej ponuky pomôže pri rozvíjaní čitateľskej gramotnosti, zručnosti, obohatení slovnej zásoby a tiež detskej fantázie a predstavivosti. Knihy budeme využívať nielen na vyučovaní, no aj počas prestávok a vo voľnom čase.

              Ďakujeme oteckovi našich žiakov, pánovi Vladimírovi Diňovi, za výrobu a montáž poličiek do tried.

            • Február v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Február v mladšej triede.

              Mesiac február v našej škôlke nám priniesol veľa zážitkov. Spoločne sme vyrábali škrabošky a šašov na blížiaci sa karneval a vyzdobili sme si našu škôlku. Tiež robili pokusy s farbami a naučili sme sa ich miešať. Prostredníctvom rozprávok ,obrázkov ,príbehov ,či prezentácie ,spoznávali povolania ,s ktorými prichádzajú do kontaktu. Spúštali loptu po lavičke ,podávali si ju ,kotúľali ,z čoho mali obrovskú radosť.

            • Február v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Február v staršej triede.

              V úvode mesiaca február sme s deťmi pokračovali v oboznamovaní so starostlivosťou zvierat v zimnom období, konkrétne vtáčikov. Deti ukončili toto spoznávanie vytvorením búdky pre vtáčiky. Vychutnali si ešte hry so snehom a vytvorili krásnych snehuliakov. Zúčastnili sa prezentácie spojenej s poznávaním vesmíru. Zaujímavý zážitok mali deti aj počas chemickej show, kde pozorovali a taktiež sa zapájali do pokusov hravou formou.

            • Testovanie 9-2024

            • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl (okrem žiakovs mentálnym postihnutím) pod názvom Testovanie 9-2024 sa na našej škole uskutoční: 20. marca 2024 (streda) z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

              Náhradný termín testovania sa uskutoční 4. apríla 2024 (streda).

              Bližšie informácie: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9