• Novinky

            • EKOLANDIA - Škola v prírode

            • Tretí májový týždeň sa žiaci  3. a 4. ročníka zúčastnili školy v prírode, v najkrajšej časti Tatier. Zažili počas jedeného týždňa intenzívne spojenie s prírodou prostredníctvom kvalifikovaných lektorov, sprievodcov a animátorov. Prežili s p. učiteľkami netradičné aktivity v daždi, poznávali goralskú kultúru v Ždiarskom dome, navštívili  Beliansku jaskyňu a vydali sa na expedíciu- Belianske Tatry. Zažili  kopec zábavy, získali nové poznatky o lesnej pedagogike, ale i to, ako sa správať pri stretnutí s medveďom. Cenný, bohatý a zážitkový program na čerstvom vzduchu v obci Ždiar s najkrajšími výhľadmi si deti získal a vytvoril im nezabudnuteľné spomienky. Tr. učiteľky : Diňová M. , Fiľková A. 

            • Povinnosť odhlasovania detí z obedov

            • Milí rodičia,

              v prípade, že sa Vaše dieťa nezúčastní vyučovania, prosíme o dôsledné odhlasovanie  z obedov v školskej jedálni. Obedy pre žiakov ZŠ a predškolákov sú síce zadarmo, ale v prípade neprítomnosti dieťaťa bez odhlásenia z obedu systém automaticky dieťaťu započíta odobratú stravu. Neprítomnosť dieťaťa v škole vylučuje nárok na dotáciu. Obed zarátava za plnú sumu, t. j. 1,70 predškolák, 1,30 € žiak prvého stupňa ZŠ a 1,50 € žiak druhého stupňa ZŠ. Túto sumu musia rodičia uhradiť.

              V prípade nejasností volajte vedúcu školskej jedálne p. Fabisovú na tel. číslo: 052/43 98 201.

              Predpísané stravné na mesiac máj 2023 prosíme uhrádzať podľa predpisov, ktoré Vám zobrazuje EduPage. 

            • Vystúpenie v Senior residence

            • Pri príležitosti Dňa matiek a Dňa rodiny žiaci našej školy a škôlky nezabudli ani na tých skôr narodených – starké a starkých v zariadení Senior residence v našej obci. Prihovorili sa im nielen milým slovom, ale aj básničkami, tancom a pesničkami. Za vystúpenie si zaslúžili veľký potlesk a preto veríme, že sa im vystúpenie o dve-tri generácie mladších páčilo a spríjemnilo im utorkový deň 😊 .

            • Deň matiek

            • Druhá májová nedeľa je venovaná už od roku 1923 mamám. Patrí medzi symbolické medzinárodné dni, ktoré majú svoju historickú hodnotu. Je to deň, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu. My sme sa rozhodli, že svoju vďaku prejavíme mamám pásmom básní, piesní a tancov, ktoré si pre svoje mamy s láskou nacvičili žiaci materskej aj základnej školy. Veríme, že sme všetkým mamám pripravili krásne popoludnie a urobili radosť

            • 16. máj 2023 – Deň mlieka

            • Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie (IDF). Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života. Každoročne si tento deň pripomíname aj v našej škole. Kolektív školskej jedálne nám pripravil výstavu mliečnych produktov spojenú s ochutnávkou. Žiaci dostali aj edukačný materiál Mliečna chuť Slovenska. Aj keď sú tretiaci a štvrtáci v škole v prírode, pripomenuli si tento deň tvorbou projektov.

            • Zápis detí do materskej školy

            • Zápis detí do materskej školy sa uskutoční v termíne od 15. 05. 2023 - 15. 06. 2023

              ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY NA ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024

               

              Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy oznamuje rodičom detí, že v súlade

              s § 3, ods. 2 vyhlášky MŠ SR č.306/2008 Z.z. o materskej škole sa v materskej škole uskutoční prijímanie detí pre nový školský rok 2023/2024. Deti navštevujúce materskú školu v minulom školskom roku prihlášky nepodávajú.

              Žiadosti na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie na školský rok 2023/2024 sa budú podávať od 15. mája 2023 do 15. júna 2023.

              Žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy môžu zákonní zástupcovia podať do 15. 06.2023 elektronicky na stránke školy https://zsvysneruzbachysl.edupage.org/register/?eqa=d2hhdD1mb3JtJm5yPTI%3D 

              Pre rodičov, ktorí nemajú prístup k internetu je tlačivo žiadosti  k dispozícii na web stránke školy v časti Informácie pre rodičov, alebo si ho zákonný zástupca môže vyzdvihnúť v riaditeľni ZŠ v pracovných dňoch alebo v materskej škole.   

              Podmienky prijímania detí do materskej školy:

              Prednostne sa prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné a deti pokračujúce v povinnom predprimárnom vzdelávaní (odklad školskej dochádzky). Na základe usmernenia ministerstva školstva k prijímaniu detí do MŠ na predprimárne vzdelávanie sa prijíma veta od troch rokov veku, výnimočne možno prijať dieťa od dovŕšenia dvoch rokov veku. 

              V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do MŠ budú uprednostnené:

              1. Deti, ktoré majú zamestnaných oboch rodičov.
              2. Deti, o ktoré sa stará osamelý zákonný zástupca.
              3. Vekovo najstaršie deti.
              4. Deti, ktoré majú trvalý pobyt v obci.

              Rozhodnutie o prijatí, resp. neprijatí dieťaťa do MŠ je v kompetencii riaditeľky školy.

              • Zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia môže materskej škole doručiť žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie aj prostredníctvom

              a) elektronického podania doručeného do elektronickej schránky školy alebo

              b) elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

               

              Podľa §144a zákona NR SR č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti, vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľke školy (písomné vyhlásenia budú zverejnené na webovej stránke školy). K žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy je potrebné predložiť k nahliadnutiu rodný list dieťaťa.

               

              Podľa § 59 zákona NR SR č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) sa deti do materskej školy prijímajú na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, ktorú predloží riaditeľovi školy spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast-potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa. Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie.

               

              • Ak sa do materskej školy prijíma dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca k žiadosti priloží:
                • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast
                • vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie
                • odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast

               

              Bližšie informácie k zápisu Vám poskytneme telefonicky na tel. čísle 052/42 82 031. 

               

              Vo Vyšných Ružbachoch 15. 05. 2023              Mgr. Valéria Pulščáková,        

                                                                                              riaditeľka školy         

                                                                                                 

               

              Prerokované so zriaďovateľom dňa:

            • Volejbalový turnaj

            • Dňa 12.5.2023 sa na pôde našej školy uskutočnil družobný volejbalový turnaj starších žiakov a žiačok. Je super, ak mladí ľudia športujú a volejbal je v poslednej dobe u nás top šport, ktorý vytvára u našich žiakov nielen športové zážitky ale aj nové priateľstva. To bola aj hlavná myšlienka tohto turnaja. Dievčatá a chlapci z Podolínca sa stretli s našimi žiakmi a môžem napísať, že všetky zápasy boli veľmi vyrovnané, ale víťaz môže byť len jeden. V zápase o 3.miesto vyhrali dievčatá z Podolínca nad našimi dievčatami 2:0 a vo finále naopak zvíťazili naši chlapci z Vyšných Ružbách nad rovesníkmi z Podolínca tesne 2:1. Na záver turnaja sme pripravili malé prekvapenie a víťazov turnaja vyzvali naši aj podolínski učitelia, ktorí vytvorili jeden spoločný tím. Toto naše „superfinále“ skončilo víťazstvom učiteľov 2:1. Výsledok však nebol až tak dôležitý, ako skôr fakt, že aj my učitelia sa vieme zabaviť športom a vieme sa na sebe aj zasmiať :D. Všetkým zúčastneným sa chcem poďakovať a nesmiem zabudnúť ani na fantastické publikum, ktoré vytvorilo skvelú športovú atmosféru. Marek Kuruc  

            • Sokoliari

            • Popoludní 4.5.2023 nás v ŠKD navštívili Sokoliari majstra Vagana s workshopom Lesná škôlka – zážitkové učenie. Týmto workshopom nám priblížili les a zvieratá v ňom žijúce. Ukázali rôzne kožušiny zvierat , ktoré si mohli deti chytiť. Najzaujímavejšou a pútavou časťou bola ukážka malých a veľkých dravcov. Maličký sokol pestrý deťom poletoval z hlavy na hlavu, mohli si pohladiť plamienku driemavú a výr africký nám lietal nad hlavou.  Sokoliari priniesli na ukážku aj majestátneho Orla skalného. Ten síce nelietal, ale mohli si ho pohladiť a na záver sa s ním odfotiť.

            • McDonald´s Cup 2023

            • Dňa 4.5.2023 sa naši mladší žiaci zúčastnili okresného kola vo futbale – McDonald´s Cup. Táto celoslovenská futbalová súťaž je zameraná na žiakov a žiačky prvého stupňa. Na ihriskách v Novej Ľubovni sa stretlo deväť škôl, ktoré bojovali o postup na majstrovstvá kraja. Naši mladí futbalisti a futbalistky bojovali zo všetkých síl, ale na lepšie ako 6. miesto to tohto roku nevyšlo. Pevne verím, že na budúci rok sa opäť predstavíme v tejto súťaži a skúsime sa výsledkovo posunúť trošku vyššie. Na záver sa chcem poďakovať p. Martinovi Martinekovi, ktorý nám pomohol s dopravou a medailami, ktoré si žiaci za svoj výkon určite zaslúžili. 

            • Zber papiera

            • V dňoch 17.5. a 18.5.2023 sa uskutoční zber papiera v čase od 12.00 hod. do 15.30 hod. Papier môžete v tomto čase priniesť k bočnému vchodu nákupného strediska.

            • Matematické popoludnie

            • Jedno aprílové popoludnie si žiaci 2. stupňa spestrili riešením zaujímavých matematických úloh. Okrem poznatkov z matematiky museli pri ich riešení využiť aj vedomosti z geografie a občianskej náuky. Do súťaže sa zapojili štyri družstvá. Všetky skupiny predviedli skvelý výkon. Víťazom blahoželáme!

            • Apríl v mladšej skupine MŠ

            • V duchu jari sa niesol ďalší mesiac v našej triede. Pripomenuli sme si Deň Zeme a aktivitami sme si zopakovali, ako našu Zem chrániť. Dopravné prostriedky, orientácia v okolí M.Š, Naša obec a kvety boli témy, prostredníctvom ktorých sme si osvojili základné poznatky a zručnosti. Pripravili sme sa aj na  sviatky Veľkej noci. Naše deti pomáhali s výzdobou škôlky, zdokonaľovali si svoje zručnosti a rozprávali  sme si o tradíciách.

            • Apríl v staršej skupine MŠ

            • V tomto mesiaci sme slávili Veľkú noc a aj deti sa na tento sviatok v škôlke pripravovali. Básničkami, pesničkami, strihaním, lepením a sadením. S deťmi sme pozorovali rast rastliniek, ich zloženie, spoznávali sme jarné kvety, ktoré sme maľovali a skladali zo skladačiek. V apríli sme si taktiež pripomenuli Deň zeme, ktorý sme s deťmi oslávili zveľadením dvora. Deti sa zúčastnili zápisu do ZŠ, na ktorý sa svedomito pripravovali.

            • Exkurzia na hrade v Starej Ľubovni

            • Katarína Chapius Šutorová, autorka kníh o kráľovských svadbách, nás sprevádzala dňa 2. 5. 2023 výstavou na  hrade Ľubovňa pri príležitosti 100. výročia od kráľovského sobáša Reniera de Bourbon s Máriou Karolínou Zamoyskou vo Vyšných Ružbachoch. Vybraní žiaci sa tak dozvedeli viac nielen o rodine Zamoyských, kráľovských svadbách, ale aj o živote na hrade v časoch minulých. 

              Ďakujeme za odborný výklad pani Kataríne i sprievodcovi hradu, ktorý trpezlivo odpovedal na každú otázku. 

              Vedeniu Ľubovnianskeho múzea ďakujeme za možnosť pozrieť si takúto výstavu v sprievode tých najpovolanejších.

            • Okresné kolo dievčat vo volejbale - MIDIcoolvolley

            • Naše dievčatá sa dňa 27.4.2023 zúčastnili po dlhej covidovej prestávke okresného kola vo volejbale (MIDIcoolvolley) žiačok základných škôl v Starej Ľubovni. Postupne sme v skupine zdolali ZŠ Cyrila a Metóda Stará Ľubovňa, ZŠ Komenského Stará Ľubovňa aj Gymnázium T.Vansovej. V boji o finále sme porazili jednoznačne ZŠ Levočskú Stará Ľubovňa. Vo finále sme narazili na ZŠ Podolínec, ale po ťažkom boji sme podolínskym dievčatám podľahli. Za predvedený výkon musím naše dievčatá pochváliť a poďakovať im, pretože bojovali až do konca a urobili sebe a našej škole veľmi dobré meno.  

            • Beseda ROZPRÁVKOVÉ SVADBY V RODE ZAMOYSKÝCH

            • Dňa 28. 4. 2023 nás poctila návštevou autorka kolekcie kníh o kráľovských svadbách Katarína Chapius Šutorová. V úvode si prezrela výstavu zameranú na históriu Vyšných Ružbách a kráľovskú svadbu vo Vyšných Ružbachoch. V spolupráci so starostom obce vyhodnotila najkrajšie žiacke práce tejto výstavy. Milo ju prekvapila rôznorodosť nápadov i to, ako žiakov téma zaujala. 

              Beseda na tému Rozprávkové svadby v rode Zamoyských v jej podaní bola veľmi zaujímavá. Svadbou  Márie Karolíny Zamoyskej s princom Dvoch Sicílií Rénierom de Bourbon sa prepojili svetové a regionálne dejiny. Žiaci mali veľa otázok na svadbu, život i príbehy a osudy rodiny Zamoyských. Veľmi ich zaujímalo aj stretnutie Kataríny s pani Carmen, vďaka ktorej začala Katarína písať svoje knihy. 

              Neodmysliteľnou súčasťou každej besedy z histórie obce sú tradične domáce koláče, ktoré nám opäť napiekli kuchárky zo školskej jedálne. Ďakujeme. :)

              Bola to opäť vydarená zážitková hodina. Informácie, ktoré žiaci nadobudli si budú určite dlho pamätať.  

            • Poplatky za stravu v školskej jedálni od 1. 5. 2023

            • Milí rodičia,

              školská jedáleň prechádza v týchto dňoch na fungovanie v programe Edupage. Prosíme Vás, aby ste poplatky, ktoré vám systém vypočítal, neplatili. :) Vedúca školskej jedálne vás bude kontaktovať. Od mesiaca máj 2023 do konca školského roka budú rodičia platiť len réžiu vo výške 3€ na mesiac + nedoplatky za predchádzajúce obdobie. 

              Ďakujeme. 

            • Svetový deň meteorológie

            • V marci si každoročne pripomíname Svetový meteorologický deň. Tento rok sa oslavuje jubilejné 150. výročie vzniku Svetovej meteorologickej organizácie. Členom Svetovej meteorologickej organizácie je aj Slovensko, a to prostredníctvom Slovenského hydrometeorologického ústavu SHMÚ. Jedným z hlavných dôvodov každoročnej oslavy Svetového dňa meteorológie je zvýšiť povedomie ľudí o problémoch súvisiacich s počasím a klímou a navrhnúť preventívne opatrenia na riešenie tohto problému. Žiaci 7. ročníka si pre svojich spolužiakov pripravili modely meteorologických staníc a meteorologických prístrojov. Všetci so záujmom „nasávali“ nové poznatky a sledovali činnosť týchto zariadení. Každý si odniesol skvelý pocit.

            • Zápis prváčikov

            • Dňa 19. apríla 2023 sa konal v priestoroch našej školy zápis do 1. ročníka. Budúci prváci prichádzali  postupne so svojimi rodičmi a p.učiteľkou. Boli veselí, smelí, vedeli sa predstaviť, povedať o sebe základné informácie. Spolu s pani učiteľkami riešili hravou formou niekoľko jednoduchých úloh. Pracovný list pre budúcich prváčikov bol zameraný na logické myslenie, motoriku, orientáciu a numeráciu. Vyskúšali si, aké je to sedieť v školských laviciach a pozorne počúvať. Všetci odchádzali nadšení s pamätným listom na zápis a vecnou odmenou. Už teraz sa na nich v septembri tešíme!