• Novinky

            • Dušičková výzva

            • Žiaci našej školy sa zapojili do environmentálnej „Dušičkovej výzvy“ – Viac lásky a menej plastu. Cieľom tejto výzvy bolo vyjadriť svoj vzťah k prírodnému prostrediu tým, že na hodinách technickej výchovy a výtvarnej výchovy vyrábali prírodné vence. Tie potom boli odniesť v čase „dušičiek“ na cintorín.

            • Nordic walking v našej škole

            • Aktívna škola je projekt MŠVVaŠ SR, ktorého cieľom je zabezpečiť viac kvalitného pohybu na školách. Vzdelávací modul - NORDIC WALKING tak umožňuje žiakom základných škôl spoznať túto športovú aktivitu priamo na vyučovaní počas telesnej a športovej výchovy. Naša škola sa každoročne zapája do rôznych pohybových aktivít a v tomto roku sme pridali aj netradičnú ale zdraviu veľmi prospešnú aktivitu – nordic walking. Žiaci sa nesmelo zoznamovali s paličkami so zvláštnym pútkom. Po krátkej rozcvičke si vyskúšali aktívny postoj, pretože stáť pekne rovno nie je vôbec jednoduché. Ale žiakom to šlo. Dievčatá a chlapci kráčali, súťažili, cvičili a na konci dvojhodinoviek sa už rodili prví mladí walkeri. Veríme, že každou ďalšou hodinou si tento šport zamilujú stále viac. Za tento projekt ďakujeme Slovak Nordic Walking Association a sme radi, že sme mohli túto netradičnú aktivitu realizovať práve v našej škole. V mene žiakov sa chceme poďakovať Anke Krutkovej – našej profesionálnej školiteľke a inštruktorke, ktorá sa nám venovala a odovzdala našim žiakom množstvo praktických a teoretických vedomostí a zručností .

            • Deň materských škôl

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň materských škôl.

              Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku. Dňa 6.11. sme s deťmi tento deň oslávili zaujímavým programom, plným hier, tvorivosti a radosti. Spoločné zážitky umocnil aj spev hymny materských škôl na Slovensku a záverečné tancovanie.

            • Október v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Október v mladšej triede.

              S príchodom jesene je v prírode veľa plodov. Deti si z domu priniesli ovocie a zeleninu ,ktorú mali v záhrade a využili ich na tvorivú činnosť. S pomocou učiteliek vytvorili rôzne postavičky a zvieratká. Na chodbe našej škôlky potom urobili zo svojich výtvorov peknú výstavku. Taktiež formou prezentácie ,obrázkov ,počítania ,tvorenia skupín alebo prostredníctvom vlastnej tvorby ,poznávali rôzne druhy ovocia a zeleniny. V októbri si každoročne v materskej škole pripomíname sviatok „ Mesiac úcty k starším“ .Pri tejto príležitosti deti vyrábali darčeky pre starých rodičov.

            • Október v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Október v staršej triede.

              V októbri sa deti oboznamovali so znakmi jesene. Spoločne sme sa zúčastnili zberu gaštanov, z ktorými sme realizovali rôzne aktivity. Keďže tohtoročná úroda gaštanov bola veľká, rozhodli sme sa zvyšné gaštany venovať zvieratkám v lese, ktoré si na nich isto pochutia. Zrealizovali sme výstavku výtvorov z prírodnín, ktoré priniesli deti zo záhrad a s pomocou pani učiteliek vytvárali rôzne zvieratká a postavičky. Pri príležitosti Svetového dňa chôdze, sme s deťmi zrealizovali vychádzku do okolitej prírody. Krásne jesenné počasie nám prialo a preto sme si spolu s deťmi naplánovali jesenné upratovanie školského dvora. V závere mesiaca si deti uctili starých rodičov milým prekvapením, ktoré si vytvorili v škôlke a zúčastnili sa na vystúpení, ktorým vyčarili úsmev na tvári snáď všetkým zúčastneným.

            • Výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa školy

            • Obec Vyšné Ružbachy, zastúpená starostom obce

              v zmysle 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s 5 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov s prihliadnutím na zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov(ďalej len zákon č. 138/2019

              vyhlasuje výberové konanie

              na obsadenie funkcie riaditeľa Základnej školy s materskou školou Vyšné Ružbachy č. 330.

               

              Viac informácií v prílohe

            • Púšťanie šarkanov v 1.A

            • Jesenné slnko a jesenný čas sfarbili krajinu zlatistými farbami. Vetrík sa pohráva so žltými a červenými listami a deti vedia, že je to čas, kedy vietor dokáže šarkana vyniesť veľmi vysoko.

              Vo  štvrtok 19.10.2023 sme sa pripravili a s poriadne veľkými šarkanmi vyrazili z našej školy na futbalové ihrisko.

              Radosť, veľa smiechu, slobodný beh po lúke so šarkanmi vysoko nad detskými hlávkami boli našou odmenou.

              Veď to poznáte, beh so šarkanom vysoko nado mnou, riadiť jeho smer vpravo, vľavo, to je tá pravá pasia, ktorá sa páči nielen deťom, ale aj dospelým, ktorým radosť z hry zostal do dnešných dní. Preto pozývame všetkých Vás, ockovia i mamičky, pridajte sa k nám a tiež vyjdite s deťmi si púšťať šarkanov 🙂.

              p. uč. Andrášová

            • Deň zdravej výživy v MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň zdravej výživy v MŠ.

              Dňa 16. októbra si pripomíname Deň zdravej výživy. Svetový deň výživy nám chce priblížiť, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa. Deti si v tento deň pochutnávali na sladkom ovocí a chutnej zelenine a upevňovali poznatky o vitamínoch, ktoré nám tieto chutné plody poskytujú.

            • Program Dental Alarm v MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Program Dental Alarm v MŠ.

              Naša MŠ sa zapojila do osvetového programu Dental Alarm. Študentka zubnej medicíny predškolákov naučila správne si čistiť zúbky. Deti sa v rámci programu zúčastnili 4 školení s témami: hygiena, anatómia, patogenita a výživa s praktickou inštruktážou a naučili sa tak správne si čistiť zuby. Okrem toho každé dieťa počas prvého školenia dostalo dve zubné kefky Curaprox a pohárik. Po školení dostali diplom a rôzne motivačné materiály. Deti sa naučili mnoho nových informácií, ktoré, ako sľúbili, budú každodenne praktizovať.

            • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl. Je organizovaná ako postupová súťaž a je vyhlasovaná každoročne. Školské kolo tejto súťaže sa uskutočnilo v našej škole dňa 18. 10.  a zúčastnili sa ho žiaci 8. a 9. ročníka. Dvanásti súťažiaci si zmerali sily v náročnom didaktickom teste, popasovali sa s tvorbou vlastného príhovoru na tému -  Prečo byť v lese ticho v čase, keď vtáci migrujú?, ktorý si aj ústne odprezentovali.  Najnáročnejšou časťou bola transformácia textu, ktorú napokon zvládli. Súťažiacim veľmi pekne ďakujeme za snahu a trpezlivosť.  Víťazovi Branislavovi Knapíkovi z 9. A  gratulujeme a prajeme pevné nervy a úspech v okresnom kole. 

              p. uč. Dudžíková, p. uč Diňová, p. uč. Ištoňová 

            • ROZPRÁVKY Z KRIVÉHO ZRKADLA

            • Najznámejšie rozprávky od  dánskeho rozprávkara - Cisárove nové šaty,  Škaredé káčatko a Kresadlo, ktoré zdramatizoval Michal Babiak si mali možnosť pozrieť žiaci 4., 5. a 6. ročníka. Pútavé, vtipné príbehy niesli v sebe silný mravný odkaz – odsudzujú nafúkanosť, hlúposť, pokrytectvo, povýšenosť a nečestné správanie. Poukazovali na to, že inakosť netreba odsudzovať a prinášajú nádej, že dobro zvíťazí nad zlom. Prostredníctvom nafúkaného cisára, škaredého káčatka a odvážneho vojaka sa žiaci preniesli do zázračného rozprávkového sveta, ktorý ich očaril a zaujal.

              p. uč. Diňová, p. riaditeľka Hrehová, p. uč. Fiľková  

            • PERINBABA

            • Nesmrteľný príbeh o rozprávkovej Perinbabe, v ktorom láska a dobro porazia zlobu a chamtivosť v réžii od Petra Palika, si mali možnosť pozrieť žiaci 7., 8., a 9. ročníka na doskách Spišského divadla. Návšteva divadla má vo vzdelávacom procese svoju jedinečnú a nenahraditeľnú úlohu. Divadlo je oproti ostatným umeniam výnimočné v tom, že prináša divákovi autentický zážitok ľudských príbehov a emócií a dáva nám možnosť stotožniť sa s postavou. Slovenská rozprávka plná fantázie a kúzelných obrazov si získala našich žiakov a splnila plánované očakávania.

              p. uč. Diňová, p. uč. Dudžíková, p. asistentka Hanečáková    

            • Imatrikulácia prvákov

            • Stať sa prvákom je veľká vec. Prváčik si musí zvyknúť na nových učiteľov, spolužiakov, povinnosti, pravidlá... Aby pre začínajúcich prváčikov bol adaptačný proces ľahší a zostali im na začiatky v škole krásne spomienky, čakala na nich slávnostná udalosť - Imatrikulácia.  Žiaci 1. A triedy boli 10. októbra oficiálne pasovaní do Cechu školákov. Slávnostný akt sa začal za  sprievodu triednej učiteľky s prvákmi, ktorý bol doprevádzaný príjemnou hudbou.  Hneď na úvod sa milým slovom prváčikom i rodičom prihovorila pani riaditeľka PhDr. Daniela Hrehová, PhD. MBA, ktorá im popriala, aby sa im v škole darilo  a aby v nej zažili kopec radosti a spokojnosti. Moderátorka, žiačka 9. A triedy, Sofia Orovčíková otvorila popoludnie s vílami a rytiermi, ktoré pripravili žiaci 9.A. triedy. Usmievaví, ale i trošku ustráchaní prváci prv svojim rodičom, pedagógom, spolužiakom predniesli krásne básničky, zaspievali pesničky. Ukázali, nielen ako dokážu pekne a pútavo vystupovať pred živým obecenstvom, ale aj prekonávať rôzne prekážky a splniť úlohy, ktoré pre nich pripravili šikovní deviataci.  Za pomoci  žiakov z deviateho ročníka, prváci zložili slávnostný sľub, po ktorom pani riaditeľka každého z prváčikov slávnostne pasovala za žiakov školy, pani triedna učiteľka Mgr. Monika Andrašová im odovzdala pamätnú listinu. A keďže prváčikovia všetky úlohy splnili, boli odmenené milým darčekom z rúk pána starostu obce Mgr. Petra Martineka. Ich usmievavé tváričky žiarili šťastím.  Veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole, milí prváci!  

            • September v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album September v mladšej triede.

              Naše najmladšie deti zvládli svoj prvý mesiac v materskej škole. Malé slzičky vystriedala radosť z nových kamarátov a hračiek. Zažili sme veľa zábavy, nových hier a zaujímavých aktivít. Spoznávali sme okolie materskej školy, spievali, tancovali, chodili na prechádzky, či hrali na školskom dvore. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné mesiace plné nových zážitkov.

            • Európsky týždeň športu v MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky týždeň športu v MŠ.

              Aj materská škola sa zapojila do projektu Európsky týždeň športu. Toto podujatie je určené pre každého, bez ohľadu na vek či úroveň zdatnosti. Práve preto sme aj my s deťmi v MŠ zrealizovali aktivity na podporu zdravého životného štýlu. Malé deti si zašportovali na školskom dvore, tie staršie sa zúčastnili aj turistickej vychádzky do prírody.

            • September v staršej triede MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album September v staršej striede.

              September je mesiac, kedy deti prichádzajú po prázdninách do materskej školy, oboznamujú sa s prostredím materskej školy, jej okolím a nadväzujú harmonické vzťahy s jej zamestnancami. Deti v tomto mesiaci spoznávali nových kamarátov, oboznamovali sa s dianím v materskej škole, orientovali sa v jej okolí. Dodržiavali pravidlá spoločenského spolužitia. Deti si hľadali miesto v novom spoločenstve vrstovníkov. Snažili sme sa, aby získali pocit pohody a spolupatričnosti v triede vytvorením spoločného triedneho venčeka. U detí sme rozvíjali základné kultúrne, hygienické a spoločenské návyky. Teplé a slnečné dni sme si vychutnávali v prírode.

            • BEACTIVE SCHOOL

            • Žiaci našej základnej školy sa aj v tomto školskom roku aktívne zapojili do projektu BeActive School v rámci Európskeho týždňa športu. Pre žiakov I. a II. stupňa boli pripravené turistické aktivity v našom krásnom regióne. Naši prvostupniari zdolali sedlo Lustová a žiaci druhého stupňa absolvovali 11 km dlhý turistický pochod, súčasťou ktorého bol aj náučný chodník – Sovia poľana. Počas tejto aktivity si otestovali svoju kondíciu, overili si svoje vedomosti formou oudoorového vyučovania, ale hlavne sa hýbali a aktívne využili tento krásny jesenný deň.

            • Začiatok školského roka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Začiatok školského roka.

              Letné prázdniny sú za nami a to znamená, že po dvoch mesiacoch plných pohody, slnka a nových zážitkov sme sa opäť stretli v materskej škole. Všetky deti, no najmä tie novoprijaté, prišiel pozdraviť pán starosta aj pani riaditeľka. Tá odovzdala deťom pamätné listy a popriala veľa krásnych chvíľ v ich novej etape života. Chceme Vám aj my, kolektív materskej školy, zaželať veľa pekných chvíľ v novom školskom roku. Aj tento školský rok sa tešíme na zážitky s Vašimi deťmi a vzájomnú s spoluprácu.