• Novinky

            • Zápis do 1. ročníka ZŠ na školský rok 2023/2024

            • V súlade s § 20 zákona NR SR č.245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa v základnej škole uskutoční zápis detí na plnenie povinnej školskej dochádzky pre nový školský rok 2023/2024.

              Riaditeľstvo školy oznamuje rodičom budúcich prvákov, že zápis do prvého ročníka sa uskutoční v dňoch  19. apríla 2023 (streda)   čase o 10,00 v   budove základnej školy.

              Zapísané do 1.ročníka musia byť všetky deti, ktoré sa narodili v čase od 01.09.2016 do 31.08.2017. a deti, ktoré pokračovali v minulom školskom roku v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Zapísať sa musia aj tie deti, u ktorých bude zákonný zástupca dieťaťa (rodič) žiadať o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole.

              Podľa § 20, ods. 4 zákona NR SR č.245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje osobné údaje:

              1. meno a priezvisko, dátum narodenia, miesto narodenia, adresu trvalého pobytu dieťaťa, adresu prechodného pobytu, rodné číslo, národnosť, štátne občianstvo,
              2. meno a priezvisko, adresu trvalého pobytu zákonných zástupcov, telefonický a mailový kontakt

              K zápisu je potrebné priniesť :

              • elektronicky vyplnenú a vytlačenú žiadosť zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do základnej školy podpísanú obidvomi zákonnými zástupcami (pokiaľ bude podaná rodičom cez Edupage v termíne do 14. apríla 2023, bude už v škole vytlačená a pripravená na podpis)
              • prihlášku podpisujú obaja zákonní zástupcovia (v prípade, že neprítomnosť druhého zákonného zástupcu je spojená s ťažko prekonateľnou prekážkou – je nutné vyplniť prílohy č. 1(ZZ1) a č. 2(ZZ2) a doniesť so sebou – sú uverejnené na webovej stránke školy)
              • rodný list dieťaťa
              • podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom postihnutí dieťaťa
              • poplatok za pomôcky vo výške 15 €

              Tlačivá k zápisu žiaka do prvého ročníka budú uverejnené na webovej stránke školy

              https://zsvysneruzbachysl.edupage.org v sekcii Žiaci a rodičia – Informácie pre rodičov – Žiadosť o prijatie dieťaťa do 1. ročníka ZŠ. Bližšie informácie k zápisu Vám poskytneme na tel. čísle 052/42 82 031 alebo 052/43 98 101.

              Vo Vyšných Ružbachoch 31. 3. 2023

              Mgr. Valéria Pulščáková     

                 riaditeľka školy

            • Marec mesiac knihy

            • Marec – mesiac kníh, bol v našej škole bohatý na rôzne akcie a aktivity súvisiace s knihami. Okrem čítania kníh počas vyučovania sa žiaci prvého stupňa mohli zapojiť do súťaže: Knižné hádanky, kde ich úlohou bolo nájsť skryté rozprávkové postavy v hádankách. Starší žiaci si pripravili pre mladších spolužiakov pútavé čítanie z kníh s rôznymi úlohami po ich prečítaní, tiež si vymysleli, nacvičili a zahrali divadielko. Novinkou v našej škole pri príležitosti mesiaca kníh je aj Knižná búdka, v ktorej sú knihy, ktoré si deti môžu požičať a vrátiť alebo vymeniť za inú knihu. Táto búdka sa teší veľkej obľube a preto ostáva v priestoroch vestibulu aj naďalej 😊. Veríme, že týmito aktivitami sme prispeli k tomu, aby žiaci čoraz viac siahali po knihách, pretože: Čítanie je jedno z najväčších potešení, ktoré ti môže samota dať. (Harold Bloom)

            • Marec v staršej triede MŠ

            • V mesiaci marec sme si s deti z našej MŠ pripomenuli „MESIAC KNIHY“. Deti si spríjemnili chvíle s knihou nielen v MŠ rôznymi aktivitami. Po prečítaní a prerozprávaní rozprávok a príbehov deti kreslili ilustrácie, dramatizovali, maľovali a lepili obsah rozprávky: „Červená Čiapočka“. Cieľom tohto obdobia bolo priblížiť deťom, že knihy sú ich kamaráti a skrýva sa v nich množstvo dobrodružstva a zábavy, ale aj nových informácií a poznatkov. Navštívili sme aj miestnu knižnicu, kde sa deťom veľmi páčilo a boli očarené množstvom rôznych kníh. Najviac sa im páčili knihy s obrázkami zvieratiek, princezien a hrdinov. Veľmi nás potešili aj tretiaci zo ZŠ, ktorý nám prišli prečítať Rozprávku o psíčkovi a mačičke a hravou formou pochopiť jej obsah. Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si každoročne pripomíname dňa 22. marca, sme si s deťmi pripomenuli, aká je voda vzácna a dôležitá. Spoločne sme si vytvorili poháre z papiera a šli tento deň „osláviť“ k vzácnym prameňom, kde sme realizovali ochutnávku tejto chutnej vody. Deti sa zúčastnili aj súťaže o „najkrajšiu básničku“, v ktorej veselo prezentovali svoje básne. 

            • Marec v mladšej triede MŠ

            • A je tu ďalší mesiac, marec- Mesiac knihy, ktorý sme trávili prevažne s rozprávkami, knihami, divadielkom a venovali sa tak rozvíjaniu poznania v tejto téme. Deti s rozprávkami rastú, vedia ich precítiť a odniesť si veľa užitočného a poučného. Zahrali sme si divadielko s rozprávkovými postavičkami, ktoré si deti samé vyrobili. Významným dňom bol aj Deň vody, kedy sme sa po celý deň rozprávali o význame vody pre nás, pre zvieratá a prírodu okolo. Deti si vyskúšali na chvíľu rolu speváka a speváčky v súťaži Spieva celá trieda. Sadili semienka, kreslili, maľovali a strávili čas aj pohybom v triede, na školskom dvore a na obecnom ihrisku.

            • Oznam - dotácia na stravu od 1. 5. 2023

            •  

              Informácia o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (obedy zadarmo) od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

              S účinnosťou od 01.05.2023 je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (predškolák) a na všetkých žiakov základnej školy, ak zákonný zástupca písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

              Uplatnením dotácie na stravu zákonný zástupca neprichádza o daňový bonus.

              Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu vypísaním a odovzdaním návratky a prihlášky, ktorú vaše dieťa prinesie domov. Návratku a prihlášku je potrebné doručiť späť najneskôr v termíne do 14. apríla 2023.

              Dotácia sa poskytuje len na stravu. Každý stravník prispieva na réžijné náklady školskej jedálne podľa platného VZN vydaného obcou sumou 3 € mesačne.

              Dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

              V prípade, ak nepožiadate o dotáciu zariadenie školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu a rodič bude uhrádzať plnú sumu stravného. Od 01.05.2023 je možné poskytnúť dotáciu na stravovanie (obedy zadarmo) poskytnúť len za podmienky, ak rodič písomne požiada zriaďovateľa školy prostredníctvom zariadenia školského stravovania, aby podal žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu na toto dieťa.

              Vedúca školskej jedálne

               

               

               

               

            • Ako psíček a mačička umývali dlážku

            • V rámci marca- mesiaca kníh sme dňa 24.3. uskutočnili zaujímavú aktivitu: ,,Starší čítajú mladším´´. Žiaci tretieho ročníka spolu s p.uč. Diňovou prišli čítať predškolákom. Rozprávka o: O tom, ako psíček a mačička umývali dlážku mala úspech a deti sa spoločne preniesli do rozprávkovej krajiny aj vďaka spoločne pripraveným aktivitám. Deti sa učili aktívne počúvať jeden druhého a vytvárali si pozitívny vzťah k čítaniu a literatúre. Verím, že už teraz sa tešia na ďalšiu spoluprácu. 

            • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Okresného kola 69. ročníka celoslovenskej súťaže Hviezdoslavov Kubín v Starej Ľubovni sa zúčastnili aj žiaci našej školy, ktorí naň postúpili zo školského kola. Najviac sa darilo Stanislave Grechovej zo 4.A triedy, ktorá si vyrecitovala ocenenie za výborný prednes, Sáre Mrukovej z 2.A a Noemi Palárovej z 5.A, ktoré dostali za svoj prednes čestné uznanie. Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme 😊

            • Svetový deň vody

            • Už 30 rokov je 22. marec vyhlásený za Svetový deň vody. V tento deň si ho pripomenuli aj naši žiaci. Do školy prišli oblečení v rôznych odtieňoch modrej farby, ktorá nám vodu pripomína. Počas vyučovania sa venovali rôznym aktivitám, aby si pripomenuli, aká je voda pre život dôležitá a že je potrebné ju chrániť. Vyrábali rôzne plagáty a projekty,  vyfarbovali obrázky, čítali príbehy, navštívili minerálne pramene v našej obci...

            • Lyžiarsky výcvik

            • V dňoch 27.2. až 3.3.2023 naša základná škola realizovala lyžiarsky výcvik, ktorý sa uskutočnil u nás doma v stredisku Ski Park Vyšné Ružbachy. Výcviku sa zúčastnilo 22 žiakov rôznej výkonnostnej úrovne, od nelyžiarov až po zdatných lyžiarov. Pod vedením inštruktorov (p.riaditeľka Pulščáková a p.učiteľ Kuruc) si všetci žiaci osvojili plánované zručnosti a lyžovanie si užívali celých päť dní. Počasie nám ozaj prialo a snehové podmienky boli taktiež výborné. Úspešný lyžiarsky týždeň sme ukončili lyžiarskymi pretekmi. Už teraz sa tešíme na budúci rok a na nové lyžiarske zážitky.

            • Hviezdoslavov Kubín II. a III. kategória

            • Napriek tomu, že sme menšia škola, literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín má u nás tradíciu. Školské kolo tejto súťaže v II. kategórii ( žiaci 5. – 7. ročníka) a III. kategórii ( žiaci 8. – 9. ročníka) sa uskutočnilo 23. februára. Zúčastnili sa ho najlepší recitátori triednych kôl, ktorí osobitne súťažili v prednese poézie a prózy. Výsledky sú nasledovné:

               II.  kategória

                                 Poézia                                                      Próza

              1. N. Palárová 5. A                                      1. M. Bujdošová 6. A
              2. E. Halčinová 5. A                                     2. O. Kovaľ 6. A
              3. Š. Sčensný  5. A                                       3. V. Hanečáková 5. A
              1. kategória

              Poézia                                                                      Próza

              1. J. Dudžík 9. A                                                1. S. Romanová   8. A
              2. V. Sonogová  9. A                                        2. B. L. Kovaľová 8. A
              3. A. Merčáková 8. A a L. Piešťanská 8. A   3.  Hebanová 8. A

              Všetkým srdečne blahoželáme a víťazom ,,držíme prsty´´ v okresnom kole!

            • Karneval v MŠ

            • Dňa 20.2.2023 bolo v materskej škole veselo. Priestory našej škôlky hýrili farbami. V karnevalové ráno sa z tried ozývala veselá hudba. Deti si už dávno predtým medzi sebou pošuškávali, čim budú na karnevale. Doniesli si masky,  preobliekli sa a hneď sa zmenili na rozprávkové postavičky: krásne princezné, filmových hrdinov, veselé zvieratká a majstrov rôznych profesií. Všetci sme si spolu super zatancovali, zaspievali, zasúťažili a odniesli si množstvo skvelých zážitkov.

            • Február v staršej skupine MŠ

            • Mesiac február sme začali témou starostlivosti o vtáčiky. Poznávali sme tie, ktoré neodlietajú do teplých krajín, pozorovali ich let a starostlivosť o nich. Spoločne s deťmi sme pre ne pripravili „koláčiky“, ktoré sme následne zavesili na konáre v parku a do kŕmidiel.  Neskôr sme sa s deťmi pripravovali na karneval a to spoznávaním povolaní, vytváraním a maľovaním škrabošiek a šaša. Deti si opakovali počítanie do 10 rôznymi spoločenskými hrami a upevňovali vedomosti o geometrických tvaroch. A ako vždy nechýbali ani rôzne pohybové hry, napríklad aj s loptami.

            • Február v mladšej skupine MŠ

            • Aj v tomto mesiaci sme sa naučili niečo nové, upevnili osvojené a prežili veľa zábavy. Celý mesiac sa niesol v duchu fašiangov, veselia a vyvrcholením mesiaca február bol karneval. Deti pracovali a tvorili v skupinách, učili sa dohodnúť na spoločných pravidlách a individuálne tvorili. Osvojovali si komunikačné zručnosti, výtvarný prejav, reagovali na hudobný podnet, poznávali niektoré profesie, ľudské telo, porovnávali predmety a učili sa orientovať v emóciách. Krok po kroku sa takto učíme a zdokonaľujeme.

            • Olympiáda z finančnej gramotnosti

            • V piatok 24. februára 2023 sa v priestoroch organizačnej zložky Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni konala Olympiáda z finančnej gramotnosti pre žiakov základných škôl. Našu školu zastupovali Gregor Dlugoš, Branislav Knapík, Martin Pavlik a Roderik Vlček. V silnej konkurencii desiatich škôl z nášho regiónu si vybojovali krásne 2.miesto. Blahoželáme

            • Spustenie elektronickej prihlášky na školský rok 2023/2024

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy oznamuje rodičom, že spustilo elektronickú prihlášku do 1. ročníka ZŠ a do materskej školy na školský rok 2023/24. Rodičia, ktorí nemajú prístup k elektronickej prihláške, môžu si ju vyzdvihnúť v škole v papierovej forme.

            • Hviezdoslavov Kubín - I. kategória

            • 21. februára sa v našej škole uskutočnilo školské kolo celoštátnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v I. kategórii (žiaci 2.-4. ročníka). Napriek vyššej chorobnosti postupujúcich žiakov z triednych kôl sa súťaže zúčastnilo 9 súťažiacich, z nich šesť súťažilo v prednese poézie a traja v prednese prózy. Všetky prednesy boli pekné, ale porotu najviac zaujala v prednese poézie Sára Mruková z 2.A a v prednese prózy Stanislava Grechová zo 4.A. Dievčatám srdečne blahoželáme a držíme palce v okresnom kole súťaže, do ktorého postúpili. Na druhom mieste v prednese poézie sa umiestnila Michaela Orovčíková z 2.A, tretie miesto obsadila Sofia Gončárová zo 4.A. V prednese prózy na druhom mieste skončila Lívia Adamová z 3.A.

            • Valentínsky ples

            • Dňa 14.2.2023 sa na pôde našej školy uskutočnil 1.ročník Valentínskeho plesu. Organizovali ho žiaci 8.A triedy, ktorí prišli s touto myšlienkou a zvládli organizáciu tohto plesu na výbornú. Súčasťou Valentínskeho plesu bolo predpísané spoločenské oblečenie, výzdoba priestorov, občerstvenie, súťaže, tanec ale hlavne úžasná zábava. Som rád, že súčasťou plesu boli aj spoločenské tance, ktoré žiaci poctivo trénovali na hodinách telesnej výchovy a mohli svoje tanečné zručnosti takto zúročiť. Už teraz sa spoločne tešíme na 2. ročník Valentínskeho plesu. Marek Kuruc

            • Karneval

            • Fašiangy sú už tradične časom zábavy, smiechu a dobrej nálady. Žiaci 1. a 2.  stupňa si dali pri výbere masiek naozaj záležať. Do školy zavítali rôzne rozprávkové bytosti – ježibaby, víly, princezné, ale aj kovboji, šašovia, vojaci a veľa iných zvláštne neidentifikovateľných masiek s rozžiarenými očkami. Snažili sa zaujať nielen farebnosťou, ale aj originálnosťou. Za svojimi žiakmi nezaostávali ani ich učitelia, a tiež prišli na fašiangovú zábavu ako farbičky. V školskej jedálni si pochutnali na výborných mafinkách, ktoré nám upiekli p. kuchárky. Aj vďaka rodičom, ktorí sa postarali o nádherné masky svojich ratolestí, sme všetci prežili jedno čarovné dopoludnie plné radosti.