• Novinky

            • Jún v staršej skupine MŠ

            • Mesiac jún sme s predškolákmi odštartovali intelektovou súťažou „Nadané dieťa“. Deti zvládli test logických úloh veľmi dobre a preto dostali odmeny v podobe diplomu, omaľovaniek  a knižiek. Pri téme: hmyz sme s deťmi spoznávali, kreslili, maľovali a lupami priamo pozorovali hmyz, ich stavbu tela, spôsob pohybu a ich výskyt. Na deň ockov si deti vytvorili veselé darčeky, ktorými určite potešili každého otecka. V rámci spolupráce s 1. ročníkom ZŠ sme pre deti zorganizovali športové súťaže, pri ktorých sa deti a žiaci veľmi zabávali. Na záver sme všetkých odmenili diplomom, medailou a malou dobrotkou.

            • Jún v mladšej skupine MŠ

            • Aj v júni sme v materskej škole zažili veľa pekného a poučného. Triedili sme stavebnice podľa farby, spoznávali sme, aký je život na lúke a čo všetko tam môžeme nájsť, vyrábali sme darček ku Dňu otcov, spievali, tancovali a zabávali sa....Tiež sme s deťmi trávili čo najviac času von, keďže nám počasie prialo a bolo krásne teplučko.

            • Stop drogám

            • V našej škole okrem odovzdávania vedomostí žiakom a ich výchovy dbáme aj na to, aby sa ich osobnosť formovala správnym smerom a viedli zdravý životný štýl. Našou snahou je  predovšetkým chrániť zdravie detí a naučiť žiakov zodpovednosti o vlastné zdravie. Preto nedovolíme, aby sa nechali zlákať rôznymi nástrahami dnešnej spoločnosti, medzi ktoré patrí aj užívanie návykových a omamných látok. Aby sme tomu zabránili, v rámci prevencie drogových závislostí sme pomocou aktivity: Stop drogám! uskutočnili  kreslenie na chodník, ktorého sa zúčastnili  naši najmenší žiaci. Aktivita mala za úlohu uvedomiť si jedinečnosť každého z nás a posilniť naše pozitívne vlastnosti.  

            • Naše školské výlety

            • Aj žiaci druhého stupňa si za svoju celoročnú prácu zaslúžia odmenu a spolu so svojimi triednymi učiteľmi sa preto rozbehli v rámci triednych výletov do rôznych kútov Slovenska. 

            • Akadémia Mateja Thóta

            • Školský rok 2021/2022 bol zaujímavý aj zo športového hľadiska. Naša škola sa úspešne zapojila do projektu - Akadémia Mateja Thóta. Tento športový projekt bol zameraný na žiakov prvého stupňa a 20 našich detí aktívne pracovalo pod vedením Mareka Kuruca. Naši malí športovci pravidelne 2x do týždňa trénovali atletiku, gymnastiku či rôzne športové hry. Rozvíjali svoju rýchlosť, obratnosť, silu ale hlavne sa snažili zabávať sa pohybom a športom. Hoci je tento projekt na svojom konci, môžem skonštatovať, že splnil svoj cieľ a dúfam, že deti budú v dobrom spomínať na všetky aktivity a tréningy v Akadémii Mateja Thóta.

            • Život v školskom klube

            • Život v ŠKD (2021/2022) - bol plný rôznych okamihov, zážitkov, činností, tvorenia, hier a zábavy. Školský rok opäť raz rýchlo preletel a ani sme sa nenazdali a prázdniny nám klopú na dvere. Všetkým želám krásne leto plné oddychu, smiechu a veľa nových zážitkov. Vidíme sa v septembri.

            • Exkurzia - Spoznaj svoje hlavné mesto

            • Skvelá, zaujímavá, slnečná, horúca, poznávacia, dobrodružná a ešte mnoho ďalších prívlastkov by sme mohli prisúdiť exkurzii do hlavného mesta Bratislavy, ktorú absolvovali žiaci 8.a 9. ročníka od 2.- 4.6.2022. Počas pobytu spoznali zaujímavé zákutia Bratislavy a okolia, zažili dobrodružstvá, keď zlyhala navigácia v telefónoch, ale zároveň posilnili vzťahy so spolužiakmi a sprevádzajúcimi učiteľkami. Na pamiatku im zostanú spomienky na krásne strávené dni. Veď o tom svedčia aj fotografie.

            • ,,Čítajme si..." 2022

            • Žiaci 1. až 4. ročníka sa zapojili do celoslovenského čitateľského maratónu, ktorý je aktivitou Linky detskej istoty, ktorá v spolupráci s knižnicami, školami a klubmi chce motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc. Čítanie je práve jednou z činností, ktorou si môžu deti zmysluplne napĺňať svoj voľný čas, rozvíjať fantáziu, tvorivosť, obohacuje slovnú zásobu, pozitívne ovplyvňuje detské hodnoty. V rámci tejto aktivity každý žiak prvého stupňa našej školy prečítal nahlas spolužiakom úryvok z knihy Operácia orech a iné dedkoviny, po dočítaní sa všetci zapísali do prezenčnej listiny. Podujatia sa zúčastnilo 48 žiakov našej školy. Do čitateľského maratónu sa prihlásilo 71 470 žiakov z celého Slovenska. Výsledky celoslovenského detského čitateľského maratónu budú vyhlásené 27. júna 2022.

            • Školský výlet našich prvostupniarov

            • Žiaci prvého stupňa našej základnej školy boli v piatok, 10. júna 2022 na koncoročnom školskom výlete v Starej Ľubovni. Najprv navštívili Vojenské múzeum Michala Strenka, kde videli rôznu vojenskú techniku a zbrane, dozvedeli sa, kto bol Michal Strenk a vybláznili sa na detskom ihrisku. Potom sa prváci a druháci presunuli do miestneho skanzenu, kde na nich čakali rôzne úlohy, ktoré museli cestou cez skanzen vyriešiť. Tretiaci a štvrtáci išli na Ľubovniansky hrad, kde si pozreli vystúpenie sokoliarov a cez rozprávkový príbeh sa preniesli do ďalekých krajín spolu s hlavnými hrdinami (skutočnými historickými osobnosťami). Potom sa skupiny vymenili. Napriek tomu, že sme sa obávali nepriaznivého počasia, bol tento deň skvelý a vôbec sme nezmokli 😊

            • Medzinárodný deň detí

            • 1. jún patrí na Slovensku už od roku 1952 všetkým deťom. Inak tomu nebolo ani tento rok. Pripravili sme si pre všetkých žiakov našej školy veselé, zábavno-súťažné dopoludnie. Svoje zručnosti si prvostupniari zmerali v rôznych športových aktivitách a nesmela chýbať ani tradičná super opekačka pri Doškolovacom stredisku. Druhostupniari si svoje sily zmerali vo futbalovom či volejbalovom turnaji v areáli kúpeľov. Deň plný radosti, zábavy a detského smiechu sme ukončili chutným guľášom, ktorý pre nás pripravili naše p. kuchárky.      

            • Riaditeľské voľno 15. 6. 2022 (streda)

            •      Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku organizuje dňa 15. júna 2022 o 13.30 hod. na Námestí SNP v Bratislave protestné zhromaždenie s následným pochodom pred NR SR.

                   Riaditeľka ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy udeľuje v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní na deň 15. 6. 2022 (streda)  riaditeľské voľno pre žiakov základnej školy a materskej školy z organizačných a prevádzkových dôvodov. Prevádzka bude prerušená aj v školskej jedálni. Zamestnanci  školy sa zúčastnia na protestnom zhromaždení v Bratislave. Ďakujeme za pochopenie.

                          Vo štvrtok 16. 6. 2022 bude prevádzka pokračovať v bežnom režime.

            • Medzinárodný deň detí v MŠ

            • 1.júna deti na celom svete oslavujú Medzinárodný deň detí. My sme si pre tie naše pripravili množstvo športových súťaží. Všetky deti sa veľmi snažili a na záver dostali medaily a sladkú odmenu. Už tradične nesmel chýbať guľáš, ktorý si deti vychutnali na školskom dvore. Počasie nám prialo -slniečko sa na nás usmievalo a tak sme prežili krásny spoločný deň plný radosti a smiechu

            • Máj v mladšej skupine MŠ

            • V máji sme si spoločne užili veľa zábavy ... Spoločne sme oslávili Deň matiek, pre ktoré sme vyrobili krásne darčeky, spoznávali sme jarné kvety, liečivé bylinky, z ktorých sme si uvarili aj chutný čajík, spievali sme, hrali na hudobných nástrojoch  a učili sme sa farby.

            • Máj v staršej skupine MŠ

            • V máji sme s deťmi trávili čo najviac času von, keďže nám počasie prialo a bolo teplučko. S deťmi sme denne realizovali množstvo športových aktivít, ktorými sme podporovali ich zdravie. Začiatkom mesiaca sme s deťmi vyrábali kytičky pre mamičky, ich sviatok sme oslávili nielen vystúpením v kine, no potešili sme aj babky a dedkov v zariadení sociálnych služieb. Následne sme oslávili deň mlieka, deti spoznali spôsoby dojenia kravičiek a spracovávania mlieka.

            • Logická olympiáda

            • Celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným predstavila úlohy Logickej olympiády. Žiaci 6. a 7. ročníka zo Základnej školy s materskou školou vo Vyšných Ružbachoch sa zapojili do riešenia logických úloh netradičnej olympiády, ktorú každoročne organizuje iniciatíva Rozumieme nadaným. Šiestaci a siedmaci spoločne s učiteľom, špeciálnym pedagógom a autorom Logickej olympiády na Slovensku PaedDr. Ľubošom Lukáčom riešili súbor logických úloh zameraných na logický, matematický a priestorový úsudok a verbálne myslenie. Zaujímavé úlohy preverili schopnosť žiakov spolupracovať, prijímať riešenia, spolupodieľať sa na ich hľadaní a v neposlednom rade zvládať techniky individuálnej i skupinovej práce. Riešenie netradičných úloh prinieslo zábavu, oddych, množstvo rôznych postupov pri riešení logických úloh. Rozvíjanie logického myslenia je (zvlášť pre deti) veľmi dôležité, pretože človek s logickým myslením zostáva otvorený pre nové myšlienky, dokáže svoje myslenie meniť a pozerať sa na situácie z viacerých uhlov pohľadov.

            • Na kolesách za vedomosťami

            • Medzinárodný deň detí bol v tomto školskom roku pre našich žiakov zaujímavý aj v tom, že sa zapojili do súťaže Na kolesách za vedomosťami. Naši žiaci pristúpili k tejto súťaži ozaj zodpovedne a 1. júna prišli do školy na bicykloch a kolobežkách a spolu s pánom starostom a za podpory hasičov urobili spoločný okruh našou obcou. Súťaž bude pokračovať ešte mesiac a na najpoctivejších cyklistov a kolobežkárov čakajú pekné ceny.

            • Keď volejbal spája

            • Minulý týždeň sme v škole žili volejbalom. Vo štvrtok privítali naše volejbalistky dievčatá z Podolínca a po zaujímavých súbojoch zvíťazili v dvoch prípravných zápasoch 2:1 a 2:0. Na piatok sa však tešila celá škola. Naši chlapci ale aj dievčatá si turnajovou formou zmerali sily s našími učiteľmi. Krásna myšlienka bola podporená fantastickou atmosférou a výbornými volejbalovými výkonmi všetkých zúčastnených. Naši učitelia dokázali, že ešte nepatria do "starého železa" a obetavým výkonom zdolali (hoci tesne) starších chlapcov a aj dievčatá. V tomto turnaji nebolo vôbec podstatné, kto vyhrá. Dôležitý bol pohyb, šport, smiech a dobrá atmosféra. Už teraz sa všetci tešíme na budúci turnaj učiteľov proti našim žiakom.  

            • Zisťovanie záujmu o domáce antigénové samotesty

            • Vážení rodičia,

              Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR“)  sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.

              Z tohto dôvodu by sme Vás chceli požiadať o zistenie záujmu rodičov resp. plnoletých žiakov o antigénové samotesty na domáce použitie pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl, stredných škôl a špeciálnych stredných škôl, ktoré budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.

              MŠVVaŠ SR plánuje zabezpečiť distribúciu antigénových samotestov na bezpečný návrat do škôl v školskom roku 2022/2023 na konci školského roka 2021/2022, aby rodičia dostali antigénové samotesty ešte pred letnými prázdninami.

              Vopred zdôrazňujeme, že rodičia, ktorí požiadajú o antigénové samotesty, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie antigénového samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ SR.

              Harmonogram zisťovania záujmu a preberania antigénových samotestov pre žiakov, okrem budúcich žiakov prvých a končiacich ročníkov

              1. Škola zistí záujem o domáce antigénové samotesty od rodičov resp. plnoletých žiakov prostredníctvom EDUPAGE do 3. júna 2022. Škola spustí prihlasovanie záujmu o AG samotesty na šk.rok 2022/2023.
              2. Škola na základe preukázateľného záujmu o antigénové samostesty od rodičov resp. plnoletých žiakov požiada príslušný regionálny úrad školskej správy o výdaj antigénových samotestov do 7. júna 2022.
              3. Od 13. júna 2022 do 29. júna 2022  škola vyzdvihne požadovaný počet antigénových samotestov v stanovenom termíne na mieste určenom regionálnym úradom školskej správy daného kraja. Regionálny úrad školskej správy vydá antigénové samotesty po kontrole prejaveného záujmu od rodičov resp. plnoletých žiakov (informácia napr. doklad z EDUPAGE, eŠkola alebo e-mailová komunikácia).
              1. Akonáhle škola zistí preukázateľný záujem od rodičov o antigénové samostesty, požiada príslušný regionálny úrad školskej správy o výdaj antigénových samotestov.
              2. Do 29. júna 2022  škola vyzdvihne požadovaný počet antigénových samotestov v stanovenom termíne na mieste určenom regionálnym úradom školskej správy daného kraja. Regionálny úrad školskej správy vydá antigénové samotesty po kontrole prejaveného záujmu od rodičov (napr. e-mailová komunikácia).
              3. Škola antigénové samotesty odovzdá rodičovi na základe odovzdávacieho a preberacieho protokolu v rámci svojich organizačných možností tak, aby sa žiak mohol otestovať pred prvým nástupom do školy t.j. 5. septembra 2022.

              Prosíme Vás, aby ste boli dochvíľni a aby ste dodržali termín na zistenie záujmu o AG samotesty cez program Edupage do 3.júna 2022.  Ďakujeme 

            • Deň otvorených dverí v ZŠ

            • Vážení rodičia a priatelia našej školy, dňa 2.6.2022 (štvrtok) sa uskutoční Deň otvorených dverí, ktorý Vám umožní nazrieť do výchovno-vzdelávacieho procesu našej základnej školy. Otvorené hodiny budú realizované v čase od 7.30 hod. do 10.10 hod. Poprosili by sme Vás však o to, aby ste svoje malé detičky nebrali so sebou do školy, lebo to môže narušovať vyučovanie. Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na Vašu návštevu.

            • Florbalový turnaj "O pohár riaditeľky školy"

            • Naša škola a konkrétne žiaci druhého stupňa sa ako mnoho iných slovenských škôl aktívne zapojili do Medzinárodného týždňa florbalu. Dievčatá aj chlapci zvádzali športové súboje počas dvoch turnajov a aspoň takouto formou sa snažili vrátiť aktívne k športu a k pohybu. Zápasy boli napínavé a mali svoju športovú úroveň. Víťazným triedam srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie športovo-pohybové aktivity v našej škole.