• Novinky

            • Deň mlieka

            • Mlieko nás sprevádza už od kolísky. Materské je našou prvou potravou. Človek je jediným cicavcom, ktorý aj v dospelosti konzumuje mlieko iných cicavcov. Predstavuje pre neho veľmi cenné zložky stravy. Deň mlieka sme si pripomenuli aj v našej škole. Žiaci pracovali na rôznych projektoch o mlieku, pozerali dokumenty o tom, odkiaľ mlieko pochádza a ako sa spracúva. A aby neostalo len pri teórii, šikovné pani kuchárky pre nás pripravili chutnú mliečnu desiatu.  Ďakujeme 😊

            • DEŇ MATIEK

            • MAMA – najdôležitejší človek na svete, najkrajšie slovo. Pri príležitosti Dňa matiek si deti z materskej školy aj žiaci základnej školy pripravili pre svoje mamky a babky slávnostné vystúpenie. Konalo sa, ako je tradíciou na Slovensku, druhú májovú nedeľu v obecnom kine. A o tom, že vystúpenie sa páčilo, svedčila nejedna slzička v očiach mamičiek 😊 ❤.

            • Plavecký výcvik 2022

            • Naši štvrtáci a šiestaci v dňoch 9.5. až 13.5.2022 úspešne absolvovali základný a zdokonaľovací plavecký výcvik v bazéne hotela Strand Vyšné Ružbachy. Z neplavcov sa postupne stávali poloplavci a plavci začiatočníci sa menili na plavcov. Pod dohľadom svojich inštruktorov sa žiaci dokonale zžili s vodným prostredím a väčšina z nich si osvojila plavecké spôsoby – kraul, prsia aj znak. Naši žiaci ukončili výcvik plaveckými pretekmi, ktoré priniesli krásne športové výsledky. Všetkých žiakov musíme pochváliť za snahu, vytrvalosť a poctivú celotýždňovú prácu v bazéne počas výcviku a už teraz sa tešíme na plavecký výcvik v roku 2023.

            • Motýlia záhrada v našej škole

            • Všetky štádia motýľa Babôčka bodliaková mohli naši žiaci sledovať naživo. Žiaci sledovali postupnú premenu húsenice až po krásneho motýľa. Na záver sme motýle pustili do prírody.

            • Prípravné volejbalové zápasy

            • Po dlhých dvoch rokoch sa pomaly rozbiehajú aj športové súťaže. Inak to nie je ani u nás v škole. Naše dievčatá prijali pozvanie na volejbalový dvojzápas od dievčat z Podolínca a musím ich pochváliť, že svojim výkonom našu školu vzorne reprezentovali a nakoniec tesne vyhrali. Už teraz sa tešíme na odvetu, ktorá bude tentoraz u nás v telocvični.

            • Telesná a športová výchova vo vode

            • Posledné dva týždne si žiaci druhého stupňa užívali telesnú a športovú výchovu v bazéne hotela Strand. Bola to odmena, ktorú žiaci získali od Kúpeľov Vyšné Ružbachy za pomoc pri upratovaní areálu kúpeľov počas Dňa Zeme. Je super, ak sa takéto akcie navzájom prepoja a spojí sa príjemné s užitočným. Pevne dúfame, že takáto spolupráca bude pokračovať aj v budúcnosti.

            • Tárajko a Popletajka

            • Dňa 3. mája nás prišli do škôlky rozveseliť kamaráti Tárajko a Popletajka. Deťom hravou formou ukázali, ako správne separovať odpad, spoločne sme si zatancovali, zaspievali, no najmä zabavili. Predstavenie sa deťom páčilo a odniesli si mnoho zážitkov a informácií.

            • Apríl v staršej skupine MŠ

            • V apríli sme si s deťmi naplno vychutnávali príchod jari. Slnečné a teplé počasie nám dovolilo tráviť viac času von, zabávali sme na ihrisku aj na dvore. Pri príležitosti Dňa Zeme sme s deťmi zorganizovali jarné upratovanie areálu MŠ a realizovali sme rôzne aktivity na poznanie našej planéty aj ako sa o ňu starať. Deti si nasadili vlastné rastlinky a pozorovali ich rast. Počas dopravnej výchovy sme sa naučili správne prechádzať cez cestu, poznávali dopravu aj zo strany vodičov, identifikovali niektoré dopravné značky, kedy a ako prechádzať cez cestu. Pri téme Moja vlasť sme spoznávali našu krajinu. Naučili sme sa slovenskú hymnu, spoznávali sme dominanty Slovenska a deti maľovali slovenskú vlajku. K jari neodmysliteľne patrí Veľká noc. Deti si vytvárali a vyfarbovali rôzne kraslice, naučili sa mnoho básničiek. A naši predškoláci sa úspešne zvládli zápis do základnej školy.

            • Apríl v mladšej skupine MŠ

            • S prichádzajúcou jarou ožila aj naša škôlka. Sadili sme rastlinky a sledovali jej rast, skrášlili sme si chodbu a triedu veľkonočnými ozdôbkami a učili sa veľkonočné vinše. Taktiež sme spoznávali pravidlá bezpečnosti pri prechádzaní cez cestu, chôdzi na ulici, či na križovatke a význam dopravných značiek

            • Dopravná výchova

            • Dopravná výchova je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. Úlohou dopravnej výchovy v školách je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke – ako chodcov, alebo cyklistov, pričom je potrebné mať na zreteli aj aspekt výchovy budúcich vodičov motorových vozidiel. Teoretické východiska dopravnej výchovy žiakom prvého stupňa priamo na detskom dopravnom ihrisku v Novej Ľubovni predstavil pán policajt, Ing. Milan Ženčuch. Oboznámil žiakov s tým, ako sa majú správať ako účastníci cestnej premávky, žiaci si spolu s ním zopakovali, načo slúži semafor, zopakovali význam niektorých  dopravných značiek a potom už žiaci získané informácie využili v praktických činnostiach.

            • Beseda s lekárkou

            • Dňa 26. 04. 2022 absolvovali žiaci I. stupňa besedu s lekárkou p. MUDr. Barborou Turlíkovou. Pani doktorka deťom prostredníctvom zaujímavej, obrázkovej prezentácie vysvetlila - prečo by sme sa mali dôkladne starať o svoje telo, prečo je dôležite udržiavať hygienu a ďalšie informácie potrebné pre rast a vývin človeka.

            • DEŇ ZEME 2022

            • Naša planéta je náš jediný domov, ktorý máme a je potrebné, aby sme sa do jej obnovy a ochrany zapojili všetci. Po celom svete sa pri príležitosti Svetového dňa Zeme organizujú festivaly, koncerty, pochody za ochranu prírody a rôzne ekologické aktivity, školské aktivity, ktorých cieľom je posilniť verejný záujem o problematiku životného prostredia a jeho ochranu.  Aj malé zmeny sa však rátajú a pôsobia na  zmenu myslenia nášho okolia. Žiaci našej školy- veľkí i tí menší tiež prejavili záujem o svoj domov svojou snahou a ochotou pomôcť svojej planéte.

            • Zápis detí do materskej školy na školský rok 2022/2023

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy oznamuje rodičom detí, že v súlade s § 3, ods. 2 vyhlášky MŠ SR č.306/2008 Z.z. o materskej škole sa v materskej škole uskutoční prijímanie detí pre nový školský rok 2022/2023. Deti navštevujúce materskú školu v minulom školskom roku prihlášky nepodávajú.

              Žiadosti na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie na školský rok 2022/2023 sa budú podávať od 02. mája 2022 do 31. mája 2022.

              Žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy môžu zákonní zástupcovia podať do 31.05.2022 elektronicky na stránke školy https://zsvysneruzbachysl.edupage.org/register/?eqa=d2hhdD1mb3JtJm5yPTI%3D

              Pre rodičov, ktorí nemajú prístup k internetu je tlačivo žiadosti  k dispozícii na web stránke školy v časti Informácie pre rodičov, alebo si ho zákonný zástupca môže vyzdvihnúť v riaditeľni ZŠ v pracovných dňoch v materskej škole.   

              Podmienky prijímania detí do materskej školy:

              Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od troch rokov veku. Prednostne sa prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné a deti pokračujúce v povinnom predprimárnom vzdelávaní (odklad školskej dochádzky).

              V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do MŠ budú uprednostnené:

              1. Deti, ktoré majú zamestnaných oboch rodičov.
              2. Deti, o ktoré sa stará osamelý zákonný zástupca.
              3. Deti, ktoré majú trvalý pobyt v obci.

              Rozhodnutie o prijatí, resp. neprijatí dieťaťa do MŠ je v kompetencii riaditeľky školy.

              • Podávanie žiadostí o prijatie dieťaťa sa bude organizovať bez osobnej prítomnosti detí elektronickou formou. V prípade, že rodič nemá prístup k internetu, môže prihlášku zaslať poštou, alebo osobne priniesť na riaditeľstvo školy.
              • Potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa (musí byť súčasťou žiadosti).
              • Ak sa do materskej školy prijíma dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca k žiadosti priloží:
                • potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast
                • vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie
                • odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast

              Bližšie informácie k zápisu Vám poskytneme telefonicky na tel. čísle 052/42 82 031. 

               Vo Vyšných Ružbachoch 28. 04. 2022              Mgr. Valéria Pulščáková, riaditeľka školy   

               

            • Projekt Čerstvé hlavičky - hlasovanie

            • Milí rodičia,

              chceme Vás oboznámiť s projektom Čerstvé hlavičky, do ktorého sa zapojila naša materská škola. Tento projekt napomáha k motivovaniu a vzdelávaniu detí v téme zdravej výživy. O tom, ktoré základne a materské školy získajú ovocie a zeleninu na týždennej báze počas celého školského roka rozhodnete práve Vy hlasovaním.

              Hlasovanie bude prebiehať od 28.4.-1.6.2022 na stránke www.cerstvehlavicky.sk 

              Hlasovať:

              - môže ktokoľvek, po tom čo sa zaregistruje svojím emailom a telefónnym číslom na vyššie uvedenej stránke

              - je možné každý deň, pričom každý deň je možné zahlasovať raz za škôlku. Teda každý môže v jeden deň odovzdať max. 1 hlas 

              - môžete nielen cez počítač, ale aj cez smartfóny 

              Želáme si veľa hlasov!

            • Keď škola v noci nespí

            • Po takmer 2-ročnom lockdowne, kedy sme obmedzovali spoločenské, priateľské, školské i triedne stretnutia, sa žiaci 8. a 9. ročníka s triednymi p. učiteľkami rozhodli posilniť ducha kolektívu. V piatok 22.4.2022 večer, keď býva zvykom sadnúť si doma v obývačke k telke, prišli ôsmaci a deviataci do školy s netradičnou výbavou. Prinášali si spacáky, karimatky, spoločenské hry a dokonca aj stroj na výrobu cukrovej vaty (nech je sladko). Inokedy tiché nočné priestory školy ožili. Veselá zábava, spoločenské hry, twister, zručnosť a obratnosť pri tanečných aktivitách – to všetko a ešte omnoho viac zažili v útrobách našej školy. Takto sme sa snažili o utuženie priateľstva, kolektívu a spoločenstva.

            • Zápis do 1. ročníka ZŠ

            • 12. apríla 2022 sa v našej škole konal zápis do prvého ročníka základnej školy. Zúčastnilo so ho 18 predškolákov, u ktorých pani učiteľky prvého stupňa zisťovali pripravenosť do školy. 

            • Marec v staršej skupine MŠ

            • Marec – prvý jarný mesiac, sa spája nielen s príchodom slnečných dní, ale i s odpočinkom v podobe čítania kníh. S deťmi to dobre vieme a tiež sme tento mesiac venovali knihám, rozprávkam. Zdramatizovali sme s deťmi rozprávku „Pampúšik“, zrealizovali súťaž v recitovaní básničiek, žiaci zo ZŠ prišli prečítať deťom krásnu rozprávku, deti si mohli doniesť do škôlky svoju obľúbené knihy, z ktorých sme si čítali, čítali, čítali .... Prvé slnečné jarné lúče sme si s deťmi vychutnali počas turistickej vychádzky. Nezabudli sme na významný deň, „Deň vody“, počas ktorého sme s deťmi realizovali mnoho zaujímavých aktivít, nesmela chýbať ani ochutnávka pramenitej vody v kúpeľoch.