• Novinky

            • Marec v mladšej skupine MŠ

            • Napriek tomu, že v tomto mesiaci bola vysoká chorobnosť detí aj učiteliek, sme s deťmi  mesiac marec spájali nielen s príchodom jari, ale aj s knihou. S deťmi sme si čítali a prezerali rozprávkové knihy, dramatizovali rozprávku a svoje zážitky sme aj výtvarne stvárnili. Spoločne sme sa učili, aké sú znaky jari a pozorovali sme pomaličky prebúdzajúcu sa jar.Napriek tomu, že v tomto mesiaci bola vysoká chorobnosť detí aj učiteliek, sme s deťmi  mesiac marec spájali nielen s príchodom jari, ale aj s knihou. S deťmi sme si čítali a prezerali rozprávkové knihy, dramatizovali rozprávku a svoje zážitky sme aj výtvarne stvárnili. Spoločne sme sa učili, aké sú znaky jari a pozorovali sme pomaličky prebúdzajúcu sa jar.

            • Oznámenie o zápise do základnej školy

            • V súlade s § 20, ods. 2 až 4 zákona NR SR č.245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa § 10, ods. 1 vyhlášky MŠ SR č.320/2008 Z.z. o základnej škole sa v základnej škole uskutoční zápis detí na plnenie povinnej školskej dochádzky pre nový školský rok 2022/2023

               Riaditeľstvo základnej školy s materskou školou oznamuje rodičom budúcich prvákov, že zápis do prvého ročníka sa uskutoční v dňa 12.apríla 2022 o 13.00 hod.  v budove základnej školy.

              Zápisu do 1.ročníka sa musia zúčastniť všetky deti, ktoré sa narodili v čase od 01.09.2015 do 31.08.2016 a deti, ktoré mali v minulom školskom roku povolené plnenie povinnej predškolskej dochádzky. Zápisu sa musia zúčastniť aj tie deti, u ktorých bude zákonný zástupca dieťaťa (rodič) žiadať o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Zápisu sa zúčastní zákonný zástupca spolu s dieťaťom.

              Podľa § 20, ods. 4 zákona NR SR č.245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje osobné údaje:

              a) meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalý pobyt dieťaťa

              b) meno a priezvisko, trvalý pobyt zákonných zástupcov, telefonický kontakt

              K zápisu je potrebné si priniesť dôsledne vyplnenú žiadosť zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do základnej školy, rodný list dieťaťa. Prihlášku je možné podať aj elektronicky prostredníctvom webovej stránky: www.zsvysneruzbachysl.edupage.org (v časti elektronická prihláška).

              Bližšie informácie k zápisu Vám poskytne Mgr.Valéria Pulščáková, riaditeľka školy na tel.čísle 052/42 82031.

            • 1. apríl v našej škole

            • Dnes bolo u nás veselo tak, ako sa na 1. apríl patrí. Naši vynaliezaví a akční žiaci sršali dobrou náladou, ktorú preniesli na celú školu. Nezaostávali ani učitelia, a tak sme všetci prežili zábavný a skvelý piatok.

            • Svetový deň meteorológie

            • Kalendár obsahuje veľa dní, ktoré sú venované rozličným profesiám a oblastiam života. Jedným z týchto dní je aj Svetový deň meteorológie, ktorý si so žiakmi 7. ročníka pravidelne pripomíname 23. marca. Prezentáciou meteorologických prístrojov, zhotovených žiakmi z jednoduchých materiálov, chceme priblížiť tento významný deň pre meteorológiu, ktorá je súčasťou učiva fyziky. Zároveň zábavnou formou upevňujeme učivo v tomto ročníku. Pochvala patrí všetkým aktívnym žiakom, ktorí sa zapojili.

            • Matematické popoludnie

            • Jedno marcové popoludnie – po dlhšej „koronovej“ prestávke - si žiaci 2. stupňa spestrili riešením zaujímavých matematických úloh. Okrem poznatkov z matematiky museli pri ich riešení využiť aj vedomosti z geografie a občianskej náuky. Počítanie s eurami im nerobilo žiadne problémy. Myslím si, že všetky súťažiace skupiny to zvládli na jednotku.

            • Obnovenie prevádzky MŠ

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy oznamuje rodičom detí materskej školy, že dňom 31. 3. 2022 (štvrtok) obnovuje prevádzku v materskej škole v bežnom režime. Tešíme sa na vás.

            • Hviezdoslavov Kubín - 2.stupeň

            • V stredu 16.3.2022 skoro popoludní sa konečne opäť zišli naši prednášatelia z druhého stupňa na Hviezdoslavovom Kubíne. Napriek dvom prerušeným ročníkom sme pokračovali v plnej paráde. Zo sedemnástich zúčastnených skoro polovicu tvorili chlapci (7). Pekné texty a prednesy prišli povzbudiť spolužiaci i učitelia. Prví umiestnení nás budú v apríli reprezentovať na okresnom kole v Starej Ľubovni.

              Výsledky v kategórii 5.- 6.ročníka:

              Poézia:  1. neudelené

                              2. Lenka Dlugošová

                                  Bianka Pardusová

              Próza:  1. Martina Bujdošová

                            2. Alexandra Vírová

                            3. Oliver Kovaľ

              Výsledky v kategórii 7.- 9.ročníka:

              Poézia: 1.Adam Gajecký

                            2. Juraj Dudžík

                            3. Valéria Sonogová a Diana Segiňáková

              Próza: 1. Sofia Romanová

                          2. Lenka Hebanová

                              Liana Sčensná

                          3. Michal Dlugoš    

            • Kráľovstvo včiel

            • Ako to v úli vyzerá, podľa čoho spoznáme členov včelieho spoločenstva a iné zaujímavosti sa chceli dozvedieť žiaci 2. ročníka nielen z encyklopédie, ale aj na vlastné oči a uši. A nemuseli chodiť ďaleko. V sprievode včelára p. A. Martineka zavítali do včelnice. Pán včelár im vyrozprával všetko o živote včiel aj o výrobe včelích produktov. Hravo zodpovedal na všetky otázky. Zistili sme, že ľudová múdrosť „lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť“, má svoje opodstatnenie. Zo včelnice sme odchádzali plní nových zážitkov a vedomostí, ktoré sme využili  pri tvorbe krásnych projektov. Ďakujeme A. M. za obohacujúce predpoludnie a Vám milé včeličky za usilovnú a užitočnú prácu.  Tr. učiteľka 2.A

            • 28. marec - Deň učiteľov

            • 28. marec je celkom nenápadný deň, tak ako mnohokrát aj práca učiteľov. Za touto nenápadnou prácou sú však hodiny príprav, štúdia, odučených hodín, opravených testov či diktátov, tréningov, ale hlavne množstvo detí, žiakov či študentov, ktorí prechádzajú učiteľom každý deň rukami. Učiteľ má v dnešnej dobe neľahkú pozíciu, a k tomu sa hodí myšlienka, aby sme neposudzovali učiteľa, pokiaľ sme si neprešli kilometer v jeho topánkach. A ak tento príspevok vieš prečítať, tak poďakuj taktiež svojmu učiteľovi. Naši žiaci si našu „nenápadnú prácu“ všímajú a posielajú všetkým učiteľom ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy k dnešnému sviatku tieto pohľadnice.

            • Prerušenie prevádzky MŠ

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy oznamuje rodičom, že po dohode so zriaďovateľom prerušuje prevádzku v materskej škole z organizačných dôvodov v dňoch od 28. 3. 2022 -  30. 03. 2022 vrátane (pondelok – streda). U zamestnancov sa vyskytla vysoká pozitivita na COVID. V prípade priaznivej situácie sa prevádzka obnoví 31. 3. 2022. O zmenách budeme rodičov včas informovať.

            • 22.marec - Svetový deň vody

            • Svetový deň vody bol prvý krát vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN o životnom prostredí. Aktuálnosť a význam Svetového dňa vody je daná aj skutočnosťou, že na svete viac ako dve miliardy ľudí trpí nedostatkom pitnej vody a nemá prístup k vode. Témou Svetového dňa vody 2022 je „Podzemná voda“. Naša škola sa taktiež zapojila do tejto kampane, ktorej cieľom bolo vysvetliť žiakom životne dôležitú úlohu vody. Modré oblečenie pripomínajúce vodu bolo preto súčasťou dnešného „modrého školského dňa“.

            • Návšteva okresnej knižnice

            • Hneď v prvý jarný deň, 21.marca 2022, sa žiaci prvého stupňa vybrali pri príležitosti marca – mesiaca kníh, do knižnice. A nie do hocijakej, rovno do najväčšej, okresnej knižnice. Dozvedeli sa v nej veľa zaujímaných informácií, napríklad,  že v knižnici sa nachádza viac ako 40 000 kníh, ako majú postupovať, ak sa chcú stať čitateľmi v knižnici, ako a kde si majú potom hľadať knihy, ktoré ich zaujímajú. Pre mladších žiakov bolo pripravené aj divadielko na motívy knihy Ako naučiť Eda lietať?, ktoré sa deťom, aj učiteľkám, veľmi páčilo. Starší žiaci sa s pani knihovníčkou porozprávali okrem iného aj o slovenských ľudových rozprávkach. V závere si žiaci v detskom oddelení hľadali knihy, ktoré sa im páčili a nám nezostáva nič iné, iba veriť, že aspoň pár z nich sa stane častými návštevníkmi knižnice a milovníkmi kníh.

            • Starší čítajú mladším

            • V rámci marca - mesiaca kníh sme dňa 18.03.2022 uskutočnili zaujímavú aktivitu ,,Starší čítajú mladším“. Tentokrát žiaci 2.A triedy prišli prečítať rozprávku o Guľkovi Bombuľkovi naším predškolákom. Netradičná vyučovacia hodina strávená v príjemnom prostredí materskej školy sa páčila všetkým deťom. Deti si z hodiny odniesli nielen množstvo zážitkov, ale učili sa aktívne počúvať a vytvárali si pozitívny vzťah k literatúre a čítaniu. 

              Tr. učiteľka 2.A v spolupráci s tr. učiteľkou 4-6 ročných detí.

            • Hviezdoslavov Kubín (2.- 4. ročník)

            • Literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín má u nás už dlhoročnú tradíciu. Školské kolo pre deti (2. - 4. roč.) sa uskutočnilo 10.3.  Hodnotil sa najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala skutočne ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže. Všetkým zúčastneným veľmi pekne ďakujeme za odvahu a snahu. Tí najlepší boli ocenení krásnymi cenami i diplomom a budú reprezentovať našu školu v okresnom kole. Prednesy boli pôsobivé, presvedčivé a originálne, všetci sme pri nich prežili krásne popoludnie.

              Výsledky školského kola súťaže v prednese poézie a prózy sú nasledovné: 

                    POÉZIA:

              1. Stanislava Grechová 3. A
              2. Emília Halčinová  4. A
              3. Leandra Šalátová  3. A

                    PRÓZA:

              1. Viktória Hanečáková 4. A
              2. Mário Harendarčík   2. A
              3. Timea Kovaľová  3. A
            • Olympijský odznak zdatnosti

            • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do národného projektu "Olympijský odznak zdatnosti". Naši šiestaci reprezentovali nielen seba, ale aj našu školu. Hlavnou myšlienou tohto projektu bolo zistiť, kam sa uberá pohybová výkonnosť našich žiakov v súčasnej dobe, ale taktiež to, aby naši mladí športovci  pochopili, že pohyb a šport by mal byť neoddeliteľnou súčasťou ich života.  

            • Karneval v MŠ

            • Dňa 1. marca 2021 sa v materskej škole ozývala hudba a šťastný smiech detí. Konečne nastal deň dlho očakávaného karnevalu. Celé dopoludnie sa viedlo v radostnej atmosfére, deti boli spokojné a všetci prítomní sa tešili spolu s nimi. Deti sa zabávali, tancovali, spievali a mali radosť z masiek. Poďakovanie patrí rodičom za prípravu prekrásnych masiek a všetkým ktorí sa podieľali na príprave karnevalu.

            • Február v staršej skupine MŠ

            • Vo februári sme s deťmi pokračovali v starostlivosti o zvieratká, konkrétne o vtáčiky. Pre vtáčiky sme s deťmi pripravili búdky, do ktorých sme nasypali slnečnicu. Taktiež pozorujeme vtáčiky pri kŕmení. Zdravie podporujeme pravidelným cvičením a rôznymi pohybovými aktivitami, pobytom vonku a jedením ovocia. Pri pobyte vonku sme pozorovali živú a neživú prírodu. No bližšie sme sa tvorivými aktivitami zamerali na neživú prírodu. V závere mesiaca sme sa s deťmi pripravovali na karneval tvorením a výzdobou MŠ.

            • Február v mladšej skupine MŠ

            • Posledný zimný mesiac sme si ešte užili na snehu so svojimi kamarátmi. Počúvali sme rôzne hudobné detské skladby, hrali na hudobných nástrojoch, učili sme sa počítať, z papiera sme si vyrobili „svojho kamaráta“ a vyzdobili sme si škrabošky, aby sme si spríjemnili prostredie počas Karnevalu, na ktorí sme sa všetci veľmi tešili.

            • Fašiangová zábava

            • Tento výnimočný fašiangový čas si všetci žiaci  našej školy veru užili. Vyučovanie v každej triede sa nieslo v zábavnom duchu a bolo spríjemnené súťažami a poriadnou ,,tancovačkou“. Spoločný deň sme ukončili šiškovým hodovaním v školskej jedálni. Bolo to príjemné spestrenie bežného školského dňa!

            • Lyžiarsky kurz - Tatranská Lomnica 2022

            • V dňoch 14.2. až 18.2.2022 sa žiaci 7. a 8. ročníka našej školy zúčastnili lyžiarskeho kurzu v Tatranskej Lomnici. Tatry nám pripravili úplne všetko. Mráz, vietor, dážď, hmlu ale hlavne kopec lyžiarskych zážitkov v prevažne slnkom zaliatych Vysokých Tatrách. Našim hlavným cieľom bolo, naučiť úplných nelyžiarov lyžovať a ostatných žiakov zdokonaliť sa v lyžovaní. Musíme sa pochváliť, že už po prvom dni všetci lyžovali. Všetci sme si užili nielen biele kopce, ale aj kopec zábavy na penzióne. Čakali nás Valentínske odkazy, vedomostné kvízy,  súťaže, prednášky, prechádzky, návšteva múzea, ranné fandenie našim hokejistom, ale taktiež super karneval. Túto školskú akciu najlepšie zhodnotia žiaci, ale my inštruktori (pani riaditeľka Pulščáková, Dárius Heban a Marek Kuruc) musíme skonštatovať, že naši žiaci boli počas celého týždňa naozaj veľmi disciplinovaní, zvládli všetky naplánované aktivity na jednotku, ale hlavne boli veľmi tvoriví, súdržní, milí a vytvorili super kolektív. Pevne dúfam, že nielen mne, ale všetkým žiakom ostanú len krásne spomienky na túto školskú akciu, na lyžovanie a na Tatranskú Lomnicu. K tomu pridávam niekoľko fotiek, aby ste videli, ako si naši lyžiari užívali tento týždeň. Marek Kuruc