• Novinky

            • Bábkové divadlo pre mladších žiakov

            • 1.12.2022 sa žiaci 5.,6. a 7.ročníka zúčastnili kultúrno - fyzikálnej exkurzie v Košiciach. Zdá sa, že táto kombinácia pôsobí nezlučiteľne, dá sa to spojiť a vznikne z toho celkom zaujímavá akcia. Pre mladších žiakov bol zážitok aj cesta vlakom, ktorú niektorí absolvovali možno prvýkrát. Po zaujímavom divadelnom predstavení Valibuk a Laktibrada priamo v bábkovom divadle sa žiaci presunuli do technického múzea a tam pokračovali fyzikou hravou formou. Veľmi ich to zaujalo a spokojní, ale aj unavení, no so zážitkami, ktoré si zachovajú určite dlho sa šťastne vrátili domov. Zároveň ďakujeme ochotným rodičom, ktorí zabezpečili prepravu autom k vlaku. Exkurzie zorganizovali p.učiteľky M.Šlachtovská a M.Dudžíková.

            • Rysavá jalovica v Spišskom divadle

            • Kukučínovu Rysavú jalovicu si užili žiaci 7., 8. a 9.ročníka 9.11.2022 v podaní hercov Spišského divadla. Aj keď museli za kultúrou vycestovať, ale po dvoch rokoch núteného pokoja im to nevadilo a okrem kultúrneho zážitku si žiaci odniesli aj zážitok z pohľadu na Spišskú Novú Ves z najvyššej kostolnej veže na Slovensku, ktorá má výšku 87m.                                                                                

            • Vianočná burza

            • 14. decembra 2022 sa dve triedy na prízemí našej školy zmenili na predajné stánky, v ktorých žiaci ponúkali hand-made výrobky. Vianočná burza sa v našej škole konala opäť po niekoľkých rokoch a mala veľký úspech. Žiaci aj s pomocou svojich rodičov a starých rodičov pripravili krásne a chutné výrobky, ktoré mali na burze veľký úspech nielen u spolužiakov, ale aj rodičov, ktorí prišli burzu podporiť. A že čas vianočný je tak trochu výnimočný, ľudia sú k sebe milší a prajnejší, tak aj naši žiaci poňali túto burzu dobročinne – každý z predajcov venoval časť svojho zárobku na zbierku, ktorú sme sa rozhodli venovať Občianskemu združeniu MeliBeli, ktoré pomáha detičkám s epilepsiou a ich rodinám. (www.melibeli.sk, www.fialovevianoce.sk).  Žiaci aj učitelia boli naozaj štedrí a tak na účet tohto OZ poputuje 320€! Za každé jedno euro ďakujeme 😊.

              Kolektív ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy

            • Škola hrou – Chemicko-fyzikálna show

            •  

              Najviac sa deti naučia interaktívnou hrou. Tak tomu nebolo inak ani v piatok, 9. 12. 2022. Malí, aj tí starší sa naučili viac o tom, ako funguje fyzika a chémia v skutočnom svete. Show obsahovala množstvo zaujímavých efektov, reakcií a fyzikálnych javov a taktiež samozrejme aj recepty na výrobu zábavných hračiek. 

              Pre 1.stupeň boli pokusy prezentované hravou - rozprávkovou formou. Pre 2.stupeň bol pripravený odbornejší výklad jednotlivých reakcií a fyzikálnych javov.

              Takéto akcie sú pre našich žiakov vždy veľkým prínosom.

            • Prerušenie prevádzky MŠ a ŠKD dňa 14. 12. 2022

            • Z dôvodu prerušenia distribúcie elektriny bude dňa 14. 12. 2022 (streda) prerušená prevádzka materskej školy a školského klubu detí. Vyučovanie v základnej škole bude prebiehať len v dopoludňajších hodinách. Obedy pre žiakov a dôchodcov budú zabezpečené. Všetky popoludňajšie aktivity sa rušia. 

            • Tvorivé dielničky v Kežmarku

            • Pomaly, ale isto sa blíži čas najkrajších sviatkov v roku – Vianoc. Počas nich si snáď najviac pripomíname tradície našich predkov a podávame tak štafetu ďalšej a ďalšej generácii. Hoci tradičné sa mieša s moderným, čaro Vianoc býva neopakovateľné. Na Vianoce sa najviac tešia deti, ktoré majú z príprav a tajomného očakávania darčekov najväčšiu a najúprimnejšiu radosť. Práve pre najmenších pripravilo Vianočné tvorivé dielničky mesto Kežmarok. Deti si mohli vytvoriť vianočný svietnik či zaujímavý veniec z jabĺčka. V Kežmarskom múzeu videli ručne vyrobené betlehemy z keramiky a mohli si tiež vyskúšať prácu s modelárskou hmotou. Predvianočný deň sme zakončili obhliadkou tradičných vianočných trhov. Ďakujeme všetkým zúčastneným i za možnosť zúčastniť sa a prežiť nezvyčajne strávený deň.  Vyučujúce:  I. stupeň

            • Mikuláš v škole

            • ,,Mikuláš, Mikuláš, čo v tom  vreci schovávaš?“ Čas plný očakávaní a radosti. Opäť po roku k nám zavítal pán s bielymi vlasmi, bielou bradou, červeným plášťom, vrecom plným dobrôt a s úsmevom na tvári, rozžiaril radosť každého z nás. Pochválil šikovných, pohrozil neposlušným a všetkých potešil čokoládovými dobrotami. Ďakujeme Mikuláš!

            • Mikulášsky volejbalový turnaj

            • Dňa 6.12.2022 sa naši mladí volejbalisti zúčastnili volejbalového turnaja, ktorého usporiadateľom bola ZŠ s MŠ Podolínec. Družstvá našich starších dievčat aj chlapcov v tejto búrlivej mikulášskej atmosfére vzorne reprezentovali našu školu, hoci im častokrát tréma zväzovala ruky. Svojimi výkonmi ukázali rovesníkom aj učiteľom z Podolínca, že vedia hrať volejbal. Družstvo chlapcov skončilo na krásnom 3. mieste, hoci nechýbalo veľa a mohli bojovať aj o celkové prvenstvo.  Dievčatá sa snažili taktiež, ale tréma a zbytočné chyby ich odsunuli na celkové 6. miesto. Ako tréner a učiteľ v jednej osobe, však chcem všetkých našich chlapcov a dievčatá pochváliť a poďakovať im za ich snahu, výkony a za vzornú reprezentáciu našej školy. Poďakovanie patrí aj podolínskej škole za pozvanie a za vytvorenie príjemnej mikulášskej atmosféry. Už teraz sa tešíme na ďalšie športové stretnutia, ktoré by sme chceli zorganizovať na pôde našej školy.

            • iBobor v našej škole

            • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. To že máme šikovných informatikov potvrdili aj celkové výsledky. Medzi úspešných riešiteľov našej školy v súťaži iBobor 2022 patria: Liana Totošová 4.A, Noemi Palárová 5.A, Emília Halčinová 5.A a Martina Bujdošová 6.A. 

            • November v staršej skupine MŠ

            • V novembri sme sa celý mesiac venovali zdraviu. Deti spoznávali ľudské telo, jeho časti, zmysly. Hrou „Na lekára“ sa učili písať recepty, spoznali úlohu sestričky. Tvorili šarkanov a následne sa radovali, ako ich spoločne púšťali. Začiatkom mesiaca zapálili s pani učiteľkou sviečku na cintoríne a zaspomínali na všetkých zosnulých. Dňa 4.11. sme s deťmi oslavovali Deň materských škôl.Tvorili sme spoločný plagát, spievali, tancovali aj športovali.

            • November v mladšej skupine MŠ

            • November sa v našej triede niesol v téme – Zdravie. 4.11. bol Deň Materských škôl. Oslávili sme ho pohybovými aktivitami, spevom, tancom a dobrou náladou. Deti sa oboznamovali s ľudským telom, našimi zmyslami a starostlivosťou o naše zdravie prostredníctvom vzdelávacích aktivít. Rozvíjali sme jemnú motoriku, predstavivosť, pohybový prejav a učili sa pracovať v grafickom editore ITK. Veď zdravie je to najcennejšie, čo máme.

            • Riaditeľské voľno - oznam

            • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Vyšné Ružbachy, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka udeľuje riaditeľské voľno dňa  25.11.2022 (piatok) žiakom základnej školy z organizačných dôvodov. Všetci žiaci sú odhlásení z obeda. V prípade záujmu o obed sa prihláste u vedúcej školskej jedálne do 24. 11. 2022. Prihlásené deti musia prísť na obed do školskej jedálne v čase 11:00 - 12:30 hod. Obedy sa do obedára nebudú vydávať.  Vo vyučovaní sa bude pokračovať v pondelok, 28.11.2022. V čase voľna nebude v prevádzke ani ŠKD a materská škola. Riaditeľka školy Mgr. Valéria Pulščáková.

            • Spoznávanie dedičstva predkov

            • Sme veľmi radi, že milovníci folklóru, krojov a miestnych tradícií, Peter Fabis, Terézia Krutková, Mária Šutorová a Beáta Sčensná, pre nás dňa 16. 11. 2022 pripravili besedu z ružbašskej histórie o tom najlepšom a najkrajšom, čo tu máme. Prostredníctvom hovoreného slova a prezentácie krojov nás všetkých preniesli do minulosti. Na záver si každý mohol ochutnať kapustníky, tradičné ružbašské jedlo, ktoré nám pripravili kuchárky v školskej jedálni. Ďakujeme. :)

            • SPOZNÁVANIE DEDIČSTVA PREDKOV

            • Určené pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o histórii obce a krojov. Súčasťou bude aj praktická ukážka správneho obliekania ružbašského kroja. Preto radi privítame aj rodičov a starých rodičov žiakov.

            • Beseda s lekárkou

            • Dňa 15.11.2022 navštívila našich žiakov na I. stupni p. doktorka. Tentokrát ich oboznámila s prácou lekára a rozprávala sa s deťmi o tom, ako sa správať k sebe a svojmu telu, aby sme lekára potrebovali čo najmenej. Ďakujeme MUDr. Barborke, že si našla na našich žiakov opäť čas a spestrila im deň.

            • Október v mladšej skupine MŠ

            • Október sa niesol v našej triede v znamení - Darov matky prírody. Prostredníctvom rôznorodých aktivít deti spoznávali využitie a každodennú potrebu ovocia a zeleniny pre naše telo. Rozprávali sme o krásach prírody v tomto ročnom období a tvorili z prírodnín. Deti mali zážitok aj z divadielka - Malí huncúti.

            • Október v staršej skupine MŠ

            • S príchodom jesenných dní, prichádza október, mesiac úcty k starším. Stalo sa už milou tradíciou, že v tento mesiac chodíme s deťmi našimi piesňami, básňami a tancom potešiť starých rodičov, ktorým vyčaríme úsmev na tvári. Jeseň je zároveň obdobie, pre ktoré je príznačné zafarbenie prírody do najkrajšieho šatu plného farieb, posledných hrejivých lúčov slnka a postupnej prípravy na zimu. Aj naša materská škola sa pripravovala do jesenného šatu. S deťmi sme vyrábali, strihali, lepili, modelovali a tvorili rôzne jesenné výtvory. S deťmi sme zrealizovali výstavku jesenných plodov, ktoré sme spoločne dotvárali. Tento mesiac sme s deťmi oslavovali Deň výživy v našej škôlke. Bol spestrením pre všetky deti. Adamko zavítal medzi mladšie aj staršie deti a vyrozprával svoj príbeh. Deti sa zapájali, rozhodovali čo je zdravé a čo nie a spoločne sa podieľali na vytvorení zdravého jedálnička. Pani vedúca školskej jedálne nám poskytla niekoľko zdravých potravín. Spoločne sme si ich vychutnali spolu s ovocím a zeleninou. Naše detičky sa veľmi potešili bábkovému divadielku, ktoré bolo poučné a zároveň zábavné.

            • Straty a nálezy

            • Milí rodičia a žiaci, už dlhšiu dobu máme vo vestibule veci, ku ktorým sa nikto nehlási. Ak si tam spoznávate niečo svoje, prihláste sa na vrátnici. Tam si všetky veci môžete aj osobne pozrieť.

              Fotografie nájdených vecí s popisom sú zverejnené na Edupage stránke. V ľavom hornom rohu aplikácie v mobile rozkliknete možnosti Edupage (tri zvislé čiary pod sebou) a rolovaním dolu je priečinok Straty a nálezy. Ak používate webový prehliadač, priečinok sa nachádza v časti Komunikácia.